“Oι αντίθετοι”, του Διονύση Κονταρίνη

ΖΑΚΥΝΘΟΣ – Την τραγική ιστορία δύο παλικαριών, δυο Ελλήνων που βρέθηκαν σε αντίπαλα στρατόπεδα και βίωσαν την πιο μεγάλη κατάρα που μπορεί να δώσει ο Θεός σε μια χώρα, τον Εμφύλιο πόλεμο παρουσιάζει με αριστοτεχνικό τρόπο ο παλαίμαχος δημοσιογράφος της ομογένειας κ. Διονύσης Κονταρίνης, στο νέο του βιβλίο με τίτλο «Οι Αντίθετοι».
Τον εμφύλιο πόλεμο όπου σκοτώνει ο πατέρας το παιδί και ο αδελφός τον αδελφό. Ο Φώτης του Εθνικού στρατού και ο Λευτέρης του Δημοκρατικού «συναντιούνται» πάνω στα βουνά του Γράμου τραυματισμένοι και οι δυο και εγκαταλελειμμένοι μια και θεωρήθηκαν νεκροί από τους συναδέλφους ή τους συντρόφους τους. Και εκεί βιώνουν την φρίκη του εμφυλίου. Με αριστοτεχνικό τρόπο ο συγγραφέας παρουσιάζει τα διφορούμενα συναισθήματα και των δύο που η μια λογική, η διανοητική, ο νόμος, επιβάλει την εξόντωση του αντιπάλου και η άλλη λογική, η συναισθηματική, βλέπει το παράλογο του πράγματος μια και ο αντίθετος είναι Έλληνας, συνομήλικος, ομόγλωσσος και ομόθρησκος.
Η αρχέγονη πάλη της Αντιγόνης και της Ισμήνης ξανά στο προσκήνιο. Και εδώ οι δυο πρωταγωνιστές, απλοί συνηθισμένοι άνθρωποι στην καθημερινή τους ζωή, καλούνται να πάρουν αποφάσεις που αντικρούονται μεταξύ τους.
Πού σταματάει η φρίκη και που αρχίζει η λογική ;
Και πια λογική πρέπει να επικρατήσει ;
Η καρδιά όμως άλλα φρονεί.
Οι αντίθετοι, ομονοούν και από αντίπαλοι γίνονται φίλοι και συνοδοιπόροι στον αγώνα πλέον της επιβίωσης. Ο ένας βοηθάει τον άλλον για να αντέξουν και να επιβιώσουν ζώντας στα αφιλόξενα κακοτράχαλα βουνά της περιοχής σε μια κοινή πλέον προσπάθεια να περάσουν τα σύνορα με την Αλβανία. Η Τύχη τους όμως τους επιφυλάσσει και άλλες κακουχίες. Και οι δύο παράνομοι πλέον, και από τα δύο στρατόπεδα, γιατί δεν εξόντωσαν τον αντίθετο και δεν έθρεψαν το είναι τους με το αίμα του αντιπάλου, βρίσκονται κυνηγημένοι από τον Εθνικό στρατό μια και τα ίχνη που άφηναν πίσω τους ήταν ικανά για να τους εντοπίσουν. Όλοι οι κάτοικοι της περιοχής φίλοι και συμπαραστάτες στην προσπάθειά τους. Ο Εθνικός στρατός, με μια ολόκληρη διμοιρία, εχθρός τους. Οι Άγγλοι διοικητές στυγνοί. Εξοντώστε τους! Τριάντα άνθρωποι σε ένα αγώνα για να εξοντώσουν δυο νέους ανθρώπους που τόλμησαν να ακούσουν την καρδιά τους και στασίασαν απέναντι στην στρεβλή λογική του νόμου.
Τι θα γίνει όμως με τον Φώτη και τον Λευτέρη;
Θα γλιτώσουν;
Θα περάσουν τα σύνορα με την Αλβανία για να κερδίσουν την ζωή τους;
Ανεξάρτητα όμως από την Τύχη των δύο πρωταγωνιστών ένα είναι το επιμύθιο της ιστορίας που περιγράφεται στο βιβλίο. Ο νόμος, ο νόμος του ισχυρού, ο νόμος που επιβάλλουν οι «σύμμαχοι», οι «φίλοι» και οι «σωτήρες» μας, ο νόμος που υπερασπίζονται οι εγκάθετοι προδότες και χαμαιλέοντες δεν αφήνει κανένα περιθώριο στη συνείδηση. Εκτελείς και βγαίνεις παραπονούμενος. Δεν υπάρχουν συναισθήματα, δεν υπάρχουν αξίες. Υπάρχουν μόνο διαταγές. Όσο σκληρές και απάνθρωπες και αν είναι, είναι διαταγές που επιβάλλονται από τους ισχυρούς και υπερασπίζουν συγκεκριμένα συμφέροντα.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Συγγραφέας κ. Διονύσιος Ε. Κονταρίνης, γεννήθηκε στην Πάτρα (με Κεφαλλονίτικες ρίζες), μεγάλωσε στην Κέρκυρα και έχει ζήσει σε πολλά μέρη της Ελλάδας. Πρωτοεμφανίστηκε στα ελληνικά γράμματα με συνεργασίες σε παιδικά περιοδικά.
Ένα γεγονός στα μαθητικά του χρόνια τον έφερε στο χώρο της δημοσιογραφίας την οποία υπηρέτησε για σαρανταδύο χρόνια.
Εργάστηκε επίσης στον ελληνικό κινηματογράφο για μιά 10/ετία σαν σεναριογράφος και σκηνοθέτης.
Το 1969 μετανάστευσε στις ΗΠΑ και εργάστηκε στην εφημερίδα ΠΡΩΙΝΗ σαν συντάκτης και στα περιοδικά GREEK-AMERICAN REVIEW και ESTIATOR σαν αρχισυντάκτης. Παράλληλα συνεργαζόταν με τις εφημερίδες ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΟΣ ΛΟΓΟΣ του Σικάγου, GREEK-AMERICAN NEWS της Πενσιλβανίας και ΠΑΤΡΙΔΕΣ TOY Τορόντο Καναδά.
Το 2002 ανέλαβε την έκδοση και την αρχισυνταξία του περιοδικού PAN-GREGORIAN της ομώνυμης εταιρείας των οργανωμένων Ελληνοαμερικανών εστιατόρων.
Συνεργάζεται με πολλές ηλεκτρονικές εφημερίδες σε όλο τον κόσμο.
Έχει εκδώσει τρία βιβλία. Τη συλλογή ομογενειακών διηγημάτων ΟΙ ΑΓΚΥΡΕΣ, τα ιστορικά ντοκουμέντα ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΔΟΞΑΣ και το οδοιπορικό Η ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ.
Είναι από τα ιδρυτικά στελέχη της ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ ΠΕΝΤΕ ΗΠΕΙΡΩΝ. (Ε.Λ.Σ.Π.Η.)

EΡΓΑ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ:
– Οι Άγκυρες, Νέα Υόρκη 1999
– Στα Χρόνια της Δόξας, Νέα Υόρκη 2002
– Η Γειτονιά του Κάστρου, Νέα Υόρκη 2004

ΥΠΟ ΕΚΔΟΣΗ:
– Τα Γράμματα της Χριστίνας, Μυθιστόρημα
– Στα Χρόνια του πολέμου, Μυθιστόρημα
– Λίγα Σοβαρά και πολλά Αστεία, Διηγήματα