ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ σε δημοσίευμα της “ΗΜΕΡΑΣ”

ΖΑΚΥΝΘΟΣ – Για το δημοσίευμά μας “Οι ΓΚΡΙΖΕΣ σελίδες της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων”, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων αναφέρει:
Κύριε Διευθυντή,
Αβασάνιστα, υιοθετείτε θέσεις και απόψεις που είναι εν πολλοίς ψευδείς και δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Καλλιεργείται καχυποψία για την Περιφέρεια από κάποιους που, αφού δεν κατάφεραν να παίξουν κυρίαρχο ρόλο στα πολιτικά δρώμενα, σκέφτονται να διαλύσουν την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, κινδυνολογώντας συνεχώς.
Ο «Δούρειος Ίππος» έχει ονοματεπώνυμο και τον γνωρίζουν οι Επτανήσιοι. Θέλει να παραβλέψει ότι οι Επτανήσιοι εμπιστεύτηκαν τον Περιφερειάρχη για την έντιμη και ξεκάθαρη πολιτική του θέση.
Σχετικά με τα στοιχεία του δημοσιεύματος και την αναφορά σε ποσά που δόθηκαν για την τουριστική προβολή, μέσα από εκδηλώσεις, πέραν του ότι ανατέθηκαν με σύννομο τρόπο, τα κριτήρια ήταν αφενός η συμβολή των εκδηλώσεων αυτών στην τουριστική προβολή και αφετέρου τα αιτήματα των φορέων.
Γνωρίζετε, ίσως καλύτερα απ’ όλους, ότι πολλές από τις δράσεις είχαν διαπεριφερειακό χαρακτήρα. Ενδεικτικά σας αναφέρω:
• Δόθηκαν 11.000 ευρώ για το αξιόλογο μουσικό σύνολο της Ζακύνθου «Οι τραγουδιστάδες τση Ζάκυθος», για τη συμμετοχή του σε εκδήλωση στη Νέα Υόρκη, την οποία και η εφημερίδα σας πρόβαλε με θετικά σχόλια.
• Εξαιρετικής σημασίας εκδήλωση ήταν, επίσης, η αδελφοποίηση των Μουσείων Σολωμού Ζακύνθου και Κέρκυρας, στην οποία η Περιφέρεια ήταν συνδιοργανωτής.
• Περιοδεία και εκδήλωση του Λυκείου Ελληνίδων στη Ζάκυνθο.
• 24η Διεθνής Ιστιοπλοϊκή Εβδομάδα (Ράλλυ Ιονίου), που αφορούσε σε όλα τα νησιά.
• Συναυλία Φιλαρμονικής στη Ζάκυνθο.
• Εκδήλωση για το μαθητικό τουρισμό στην έκθεση «Φιλοξένια»
• Εκδήλωση STRAMILANO στο Διεθνή Μαραθώνιο Μιλάνου.
• Εκδήλωση για δημοσιογράφους στη Βιέννη.
• Εκδήλωση στο μετρό του Λονδίνου (στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων).

Αξίζει να σας αναφέρω ότι η Κέρκυρα, λόγω πληθυσμού και μεγάλου αριθμού σωματείων αλλά, κυρίως, λόγω δυνατότητας διοργάνωσης μεγάλων εκδηλώσεων, εμφανίζεται ευνοημένη εξαιτίας και μόνο του γεγονότος ότι φιλοξενεί διεθνούς φήμης εκδηλώσεις στις οποίες συμμετέχουν πολλοί φιλοξενούμενοι από το εξωτερικό, πρεσβευτές του Επτανησιακού Πολιτισμού. Θεωρώ ότι και μέσα από τις εκδηλώσεις αυτές, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων προβάλλεται συνολικά.
Σημειώνεται ακόμη ότι για τις εκδηλώσεις αυτές δαπανήθηκε ένα πολύ μικρό μέρος του συνολικού ποσού.
Τέλος, πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις των Περιφερειακών Ενοτήτων, μετά από προτάσεις των Αντιπεριφερειαρχών, εγκρίθηκαν από το Περιφερειακό Συμβούλιο και χρηματοδοτήθηκε η συνδιοργάνωσή τους.
Όσο θα περνάει ο καιρός, ο κόσμος θα αντιλαμβάνεται το ρόλο του καθενός και τη σκοπιμότητα των γραφομένων του. Το σίγουρο είναι ότι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, σε αυτούς τους δύσκολους για όλους μας καιρούς, προσπαθεί να παράγει έργο και κάποιοι το έργο αυτό, για επικοινωνιακούς και μόνο λόγους, προσπαθούν να το μειώσουν.
Με εκτίμηση
Σπυρίδων Σπύρου
Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων

Καλό το ανέκδοτο… το άλλο με τον Τοτό;
κ. Περιφερειάρχα, δεν είναι πολιτική ντροπή η βλέψη που έχετε, για την βουλευτική έδρα της Κέρκυρας. Σας ταιριάζει απόλυτα. Ακόμη και ο Δήμος Κέρκυρας…. είναι πιο κοντά στο dna σας.
Ενώ δεν θίξαμε την προσωπικότητα και το χαρακτήρα σας, εσείς έχετε το πολιτικό θράσος να μας χαρακτηρίζετε… Φαίνεται , ότι σας ανησυχούν τα στοιχεία που η εφημερίδα μας έδωσε στη δημοσιότητα…
Κάνουμε τη δουλειά μας κ. περιφερειάρχη.
Την περιφέρεια, δεν θα τη «διαλύσουμε» εμείς κ. Σπύρου, αλλά όλοι εκείνοι, που τη θέλουν «Νομαρχία της Κέρκυρας». Όλοι εσείς που τη χρησιμοποιείτε για να ολοκληρώσετε το πολιτικό σας προφίλ, στην τοπική σας κοινωνία. Όλοι εκείνοι που δεν έχουν την τόλμη, να αποτρέψουν τα «χατίρια» των «Κερκυραϊκών απαιτήσεων». Όλοι εσείς που επιμένετε στην πολιτική κόντρα, Τρεπεκλής – Δένδιας ή Σπύρου. Το παιχνίδι παίζεται μεταξύ Αλυκών Ποταμού και Λιστόν… Άντε και μέχρι το κανόνι…

Γλώσσα βιαστική, που αλήθεια λέει…
Λέτε: Η Κέρκυρα, λόγω πληθυσμού, η Κέρκυρα λόγω υψηλού επιπέδου, η Κέρκυρα λόγω διεθνούς φήμης, η Κέρκυρα λόγω μεγάλου αριθμού σωματείων, η Κέρκυρα από μόνη της προβάλει όλη την Περιφέρεια… Λέτε την αλήθεια σας, κ. Σπύρου. Ακόμη και μέσα από την κόντρα σας με τα υπόλοιπα νησιά συσπειρώνετε τον Κερκυραϊκό λαό, επικοινωνώντας του ότι, δουλεύετε αποκλειστικά γι’ αυτόν. Καλά μας κάνετε… ας προσέχαμε…
Έχετε προσωπική εικόνα για το τι γίνεται στα υπόλοιπα νησιά; Μπορείτε να μας πείτε με απόλυτη ευθύνη και σιγουριά, ποια είναι τα «διεθνούς φήμης έργα» των σωματείων της περιφέρειάς μας; Ξέρετε; Βάλτε – πάλι – τους ειδικούς συμβούλους να ψάξουν, διότι τους αντιπεριφερειάρχες σας (από Λευκάδα και κάτω), τους θέλετε «τυφλούς και πειθαρχημένους». Έχετε τον τρόπο να τους θυμίζετε, τη «μεγάλη χάρη» που τους κάνατε και πήραν το θώκο, …διότι «αν δεν ήσασταν προσωπικά εσείς» και «η εμπιστοσύνη της Κέρκυρας», δεν θα είχαν ούτε γραφείο…

Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα…
Σκόπιμα… διασκεδάζετε τις εντυπώσεις, αποτυπώνοντας ένα ποσό… που υποτίθεται ότι διαθέσατε για τη Ζάκυνθο και για το πλέον σπουδαίο πολιτιστικό σχήμα της Ζακύνθου (και από τα σπουδαιότερα των Ιονίων και της Ελλάδας), μιλώντας πολιτικάντικα… με νούμερα, ενώ για τα υπόλοιπα μη Ζακυνθινά σχήματα… δεν αναφέρετε σκόπιμα ποσό (;). Ψεύδεστε κ. Περιφερειάρχα, διότι σύμφωνα με την απάντηση των Τραγουδιστάδων, ΔΕΝ ΠΗΡΑΝ ΠΟΤΕ ούτε ένα ευρώ από εσάς, αλλά και από κανέναν άλλον…

Εσείς κι εμείς…
Κι εμείς, κ. Σπύρου, παλεύουμε, σε έναν δύσκολο χειμώνα, να μη ζούμε φυλακισμένοι, από τα δρομολόγια μέχρι την τοπική οικονομία… μια οικονομία που δεν θέλει να τη στηρίξει η περιφέρεια, γιατί έτσι γουστάρουν «πέντε αγύριστα μυαλά»… ίσως και πέντε «ειδικοί, έμπιστοι άνθρωποί σας».
Η βεραμέντε «οικονομική ενίσχυση» για Ζακυνθινές εκδηλώσεις που καταγράφετε στην απάντησή σας, είναι πέρα για πέρα συνδεδεμένες με την Κέρκυρα. ΟΛΕΣ. Τα τοποθετείτε πολύ ωραία κ. Περιφερειάρχα (εσείς ή οι ειδικοί σας σύμβουλοί) για να καταλήξετε τελικά ότι με δράσεις της Κέρκυρας, έχει ωφεληθεί όλο το Ιόνιο. Ναι, οι δράσεις ήταν της Κέρκυρας και τις «απόλαυσαν» και τα υπόλοιπα νησιά. Συμφωνούμε!
Σημ. Εμείς δεν έχουμε κανένα στοιχείο για να αντιτεθούμε στην εντιμότητά που μέχρι σήμερα ξέρουμε ότι σας χαρακτηρίζει. Για αυτό δεν θα σας χαρακτηρίσουμε ψεύτη ή αβασάνιστο. ΑΝ πρέπει να ανοίξει στην παρούσα στιγμή ένας δημόσιος περιφερειακός διάλογος, θα πρέπει να ξεκινήσει από τη συνεργασία περιφέρειας – διαχειριστικής αρχής, να πάει στην αυλή σας και το κόστος της, στα λόμπυ, στην ΕΤΙΝ, στα διασυνοριακά προγράμματα, στις δράσεις της Αδριατικής, στο περιεχόμενο αποφάσεων, στην δομή και λειτουργία της οικονομικής επιτροπής, στην αντιμετώπιση των αντιπεριφερειών και των περιφερειακών συμβούλων, στις ανύπαρκτες προσπάθειες (;) που κάνετε δύο χρόνια, για να κρατήσετε όρθια την οικονομία και την επιχειρηματικότητα σε τούτο τον νησιωτικό τόπο…
Με απόλυτη εκτίμηση
Σπύρος Καμπιώτης


Η απάντηση των «Τραγουδιστάδων»
Αξιότιμε κύριε γενικέ,

Στο από 18-1-2013 έγγραφο σας προς την Διεύθυνση της εφημερίδας «Ημέρα της Ζάκυνθος», το περιεχόμενο της οποίας μας γνωστοποιήθηκε, αναφερόμενος στις δράσεις διαπεριφεριακού χαρακτήρα, αναφέρετε: «δόθηκαν 11.000 ευρώ για το αξιόλογο μουσικό σύνολο της Ζακύνθου “Οι τραγουδιστάδες τση Ζάκυνθος” για τη συμμετοχή του σε εκδήλωση στη Νέα Υόρκη, την οποία και η εφημερίδα σας πρόβαλε με θετικά σχόλια».
Σχετικά με την αναφορά σας αυτή, αισθανόμενοι ιδιαίτερη τιμή για την εκτίμηση που χαίρουμε στη συνείδησή σας, κρίνουμε σκόπιμο να σας υπενθυμίσουμε τα ακόλουθα:
1. Όπως γνωρίζετε το ποσό των 11.000 ευρώ δόθηκε απευθείας αποκλειστικά και αρκετά ετεροχρονισμένα, στο ταξιδιωτικό γραφείο, που είχε αναλάβει και προπληρώσει τα αεροπορικά εισιτήρια, στα οποία και μόνο, αφορούσε το ποσό αυτό.
2. Τα χρήματα αυτά δεν δόθηκαν για τους Τραγουδιστάδες, όπως προφανώς από παραδρομή άλλα πάντως αδόκιμα αναφέρετε, αλλά ήταν δική σας χορηγία για την εκδήλωση της Ιόνιας Πολιτιστικής Ομοσπονδίας Αμερικής, πρόεδρος της οποίας μάλιστα, τυγχάνει ο εντιμότατος και δραστήριος Κερκυραίος κ. Νίκος Μπάρδης. Θυμίζουμε ότι, για το σκοπό αυτό, αφού μάλιστα η εκδήλωση αυτή δεν είχε γίνει με πρωτοβουλία της Περιφέρειας, σας είχε επισκεφθεί στην Κέρκυρα το Πάσχα του 2011.
3. Επειδή δεν θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν διαβάζετε τα έγγραφα που φθάνουν στο γραφείο σας και απευθύνονται σε εσάς προσωπικά, σας θυμίζουμε πως τα ομογενειακά σωματεία που αιτήθηκαν και σας ζήτησαν να καλύψετε ΜΟΝΟ τα έξοδα μετάβασης, (διότι τα έξοδα, διαμονής, μεταφορών, σίτισης, χώρου, ήχου, οργάνωσης και προβολής τα είχαν καλύψει οι ίδιοι) και ήταν:
• ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΕΦΑΛΛΗΝΩΝ & ΙΘΑΚΗΣΙΩΝ «ΟΔΥΣΣΕΥΣ»
• ΙΟΝΙΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
• ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΙΟΝΙΟΝ ΠΕΛΑΓΟΣ
• ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΖΑΚΥΝΘΙΩΝ «ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ»
• ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΚΕΦΑΛΟΣ»
• ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΚΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ
• ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΙΚΟΥΣΙΩΝ «Η ΕΡΙΚΟΥΣΑ»
• ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΘΩΝΩΝ
• ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΘΡΑΚΙΟΥ «ΤΟ ΜΑΘΡΑΚΙ»

4. Θα μπορούσαν οι ομογενείς, να έχουν προσκαλέσει οποιοδήποτε άλλο από τα δραστηριοποιούμενα στα Επτάνησα πολιτιστικά σχήματα. Δεν θα χρηματοδοτούσατε άραγε τότε την εκδήλωση;
5. Μας προκαλεί ευχάριστη έκπληξη το γεγονός ότι, σε αντίθεση με τις άλλες, αναφερόμενες στο έγγραφό σας, δράσεις, για τη συγκεκριμένη εκδήλωση αναφέρεστε σε ποσό! Όμως δεν θα ήταν περισσότερο διαφωτιστικό να μας γνωρίζατε το κόστος και των άλλων εκδηλώσεων στις οποίες αναφέρεστε, για να κρίνουμε κι εμείς με τα δικά μας κριτήρια το μέγεθος της ευαισθησίας σας για τον πολιτισμό και την τουριστική προβολή των νησιών μας; Θα θέλαμε αλήθεια να ξέραμε τα μεγέθη των επιχορηγήσεων σε σωματεία και ιδιώτες που αφορούν την περιφέρειά μας.
6. Όπως γνωρίζετε από την προφανώς καλή σας πληροφόρηση, οι Τραγουδιστάδες της Ζάκυνθος, στα είκοσι χρόνια της πορείας τους, δεν έχουν εισπράξει ούτε ένα ευρώ επιχορήγησης από κανένα δημόσιο φορέα. Αντίθετα δώσαμε βήμα σε πολλές εκδηλώσεις μας, σε πολλούς αιρετούς για να βγάζουν αβίαστα λόγους για την προσφορά τους στον πολιτισμό. Κανένας όμως ποτέ δεν ρώτησε που στεγάζεται το αξιόλογο συγκρότημα , ή τι γίνεται με τα «μεροκάματα» των μουσικών που χάνονται σε κάθε ταξίδι. Τι οικογενειακό, προσωπικό και επαγγελματικό κόστος έχει μια εθελοντική μετακίνηση και δράση. Γιατί ο ερασιτεχνισμός και η φιλοπατρία θέλουν «αίμα». Σε αυτό το επίπεδο ας μιλάμε από δω και πέρα.
7. Γιατί αγαπητέ κύριε γενικέ, οι εκδηλώσεις στις οποίες αναφέρεστε δεν είναι καν δράσεις. Δράσεις είναι οι υποδομές . Η δημιουργία τους ή η διατήρησή τους . Ένα ταξίδι του Λυκείου Ελληνίδων ή των Τραγουδιστάδων δεν είναι δράση . Είναι «θεάματα». Δεν γνωρίζουμε αν στις μέρες που περνάμε δίνετε και «τον άρτον». Μακάρι και το ευχόμαστε. Αλλά προσέξετε μη μετά το τέλος της θητείας σας μείνουν για να μας θυμίζουν την προσφορά σας στον πολιτισμό μόνο τέτοιου είδους «δράσεις».
Για τους Τραγουδιστάδες τση Ζάκυθος
Ιωάννης Γιατράς
Μέλος Δ.Σ.
Δικηγόρος

Ο κ. Σπύρου απαντά στο Μ. Φόρτε
Απάντηση του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Σπυρίδωνα Σπύρου, στον Περιφερειακό Σύμβουλο της «Επτανησιακής Αναγέννησης», Γεράσιμο Φόρτε, με θέμα: «Μόνο…. «ο γάμος του Καραγκιόζη» δεν έχει χρηματοδοτηθεί ως τουριστική προβολή, από τον Περιφερειάρχη Κέρκυρας και….. λοιπών Ιονίων Νήσων!»
Η απάντηση του Περιφερειάρχη – Όλα τα αιτήματα των σωματείων της Επτανήσου για συνδιοργάνωση και άρα χρηματοδότηση εκδηλώσεων, ικανοποιήθηκαν!
Με στόχο να δημιουργήσει ρήξεις και αντιπαραθέσεις και να κλονίσεις τις συνειδήσεις των πολιτών, αναφορικά με τη συνοχή της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και την ισότιμη αντιμετώπιση των Περιφερειακών Ενοτήτων, ο Περιφερειακός Σύμβουλος της «Επτανησιακής Αναγέννησης», Γεράσιμος Φόρτες, αναφέρεται στις επιχορηγήσεις πολιτιστικών και αθλητικών δράσεων για την τουριστική προβολή, σπέρνοντας τη διχόνοια!
Η αναφορά του, ότι έχουν χρηματοδοτηθεί δράσεις των πολιτιστικών και αθλητικών σωματείων της Κέρκυρας – με τον τρόπο που γίνεται – αφήνει οσμή αμφισβήτησης αφενός για τη συνοχή της Περιφέρειάς μας και αφετέρου για διακρίσεις που γίνονται μεταξύ των νησιών μας.
Αυτό που προσπαθώ να κατανοήσω, μαζί με τους αναγνώστες του κειμένου του, είναι γιατί ο κ. Φόρτες επιλέγει κάποια γεγονότα προκειμένου να καλλιεργήσει στους Επτανήσιους το διχασμό, να δημιουργήσει αδικημένους εκεί όπου δεν υπάρχουν, καθώς τα στοιχεία αποδεικνύουν το αντίθετο.
Συγκεκριμένα:
Α. Οι δράσεις που χρηματοδοτήθηκαν, κατόπιν αιτημάτων των σωματείων απ’ όποιο νησί κι αν προερχόταν, εντάχθηκαν στις δράσεις της τουριστικής προβολής, αφού είναι γνωστό σε όλους ότι οι εκδηλώσεις αυτές (αρκετές των οποίων εντάσσονται στις καλοκαιρινές τουριστικές εκδηλώσεις των δήμων) ενισχύουν τον τουρισμό και εμφανίζουν την πολιτιστική εικόνα των νησιών μας, με στόχο τη διαφοροποίηση του τουριστικού μας προϊόντος.
Β. Πολλές από τις δράσεις αυτές είχαν διαπεριφερειακό χαρακτήρα, αφορούσαν σε όλα τα νησιά του Ιονίου και δαπανήθηκαν 165.000 ευρώ.
Αν ο κ. Φόρτες μας είχε κάνει την τιμή να παραβρεθεί στη συναυλία της Φιλαρμονικής «Καποδίστριας» που είχε γίνει στο Αργοστόλι, ίσως η γνώμη που θα είχε για τη σκοπιμότητά τους να ήταν διαφορετική, όπως ήταν και όλων εκείνων που την παρακολούθησαν είτε ήταν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι είτε ο Δήμαρχος Κεφαλονιάς είτε οι Δημοτικοί Σύμβουλοι αλλά και ο το πλήθος του κόσμου.
Γ. Θέλω να γνωρίσω στον κ. Φόρτε, αν και νομίζω ότι δεν το αγνοεί, κυρίως δε στους πολίτες των Ιονίων Νήσων ότι όλα τα αιτήματα των σωματείων της Επτανήσου για συνδιοργάνωση και άρα χρηματοδότηση εκδηλώσεων, ικανοποιήθηκαν!
Οποιαδήποτε υπόνοια ή αναφορά ότι ως Περιφερειάρχης λειτουργώ υπέρ του ενός ή του άλλου νησιού, στην πράξη δεν αποδεικνύεται, καθώς όλες μου οι ενέργειες αποσκοπούν στην ισοδύναμη ανάπτυξη όλων των νησιών σε όλους τους τομείς. Τα νησιά του Ιονίου τα έχω υπηρετήσει – και με άλλη θεσμική ιδιότητα – και έχω αποδείξει ότι για μένα είναι όλα τους αγαπημένες μου πατρίδες. Αυτό, εξάλλου εκτίμησαν οι Επτανήσιοι που με εξέλεξαν Περιφερειάρχη.
Δεν ξέρω τι αυτή τη φορά έκανε τον κ. Φόρτε να βγάλει τον κακό του εαυτό, να γίνει εριστικός, ενώ πολλές φορές έχω επισημάνει ότι αυτό που χρειαζόμαστε είναι προτάσεις και ιδέες και όχι διασπορά αναληθών στοιχείων και χαρακτηρισμών που δεν ευσταθούν.
Καμία προσωπική φιλοδοξία του κ. Φόρτε δεν μπορεί να υπερβαίνει την αλήθεια και δεν μπορεί να επισκιάσει το έργο μου και τις δράσεις, που και σύννομες είναι και δίκαιες.
Τέλος, σε ότι αφορά στους υπαινιγμούς του κ. Φόρτε για τη φίλη μου την κ. Μέρκελ, έχω να του επισημάνω ότι η φίλη αυτή είναι εκείνη που, όπως μου δήλωσε, προσπαθεί για να παραμείνει η χώρα μας στην Ευρωζώνη, είναι εκείνη η οποία θα ενισχύσει με τις πράξεις της τον τουρισμό των Ιονίων Νήσων.


«Περί άλλων τυρβάζει» ο κ. Σπύρου για την διαχείριση των πόρων του ΕΣΠΑ
του Μάκη Φόρτε
Είναι κρίμα που ο Περιφερειάρχης κ. Σπύρου καταφεύγει (για άλλη μία φορά) σε ειρωνείες, δεικτικές απαντήσεις και χαρακτηρισμούς που απαξιώνουν το θεσμό που υπηρετεί και «περί άλλων τυρβάζει», προκειμένου να μου απαντήσει για τη διαχείριση μυστικών κονδυλίων από το ΕΣΠΑ και την επιχορήγηση εκδηλώσεων και συλλόγων, ακόμη και φυσικών προσώπων, στο όνομα της τουριστικής προβολής των Ιονίων Νήσων.
Γι’άλλη μία φορά ο κ. Σπύρου αποδεικνύει πως δεν αντέχει την κριτική και την αλήθεια και επιβεβαιώνει με τη νέα απάντηση του και πάλι τον Ανδρέα Λασκαράτο: «Απ’ότι έχει ο καθένας δωρίζει»!
Και επειδή θα συνεχίσω να μιλάω πολιτικά, ρωτάω για την «ταμπακιέρα» της υπόθεσης της διαχείρισης των πόρων της τουριστικής προβολής από το ΕΣΠΑ που έχουν δυστυχώς μετατραπεί σε «μαύρο πολιτικό χρήμα», αφού καταλήγουν σε αδιαφανείς και επιλεκτικές επιχορηγήσεις:
1. Γιατί επιμελώς στην ανακοίνωσή του ο κ. Σπύρου ούτε μία φορά δεν αναφέρει ότι τα 241.515,97 ευρώ που ο ίδιος με την υπογραφή του μοίρασε (επιλεκτικά μάλιστα) σε εκδηλώσεις, συλλόγους και φυσικά πρόσωπα (!) αφορούν πόρους του ΕΣΠΑ που προορίζονται για την τουριστική προβολή των Ιονίων Νήσων ;
2. Αφήνω «οσμή αμφισβήτησης αφενός για τη συνοχή της Περιφέρειάς μας και αφετέρου για διακρίσεις που γίνονται μεταξύ των νησιών μας» ή είναι προκλητική διάκριση μεταξύ των νησιών, όταν το 84 % (202.634,97 ευρώ) πάνε για επιχορηγήσεις σωματείων, συλλόγων και φυσικών προσώπων από την Κέρκυρα, το 10% (23.881 ευρώ) στη Λευκάδα και ούτε ένα ευρώ (!!!!!) στην Κεφαλονιά, τη Ζάκυνθο, την Ιθάκη και τα άλλα μικρά νησιά;
4. Είναι αλήθεια ΝΑΙ ή ΟΧΙ ότι όλες οι επιχορηγήσεις έγιναν με απευθείας ανάθεση, μέχρι του ποσού των 20.000 ευρώ για να καλύπτεται η σχετική διάταξη της υπουργικής απόφασης και ότι σε μία περίπτωση (Ράλλυ Ιονίου) έχει γίνει κατάτμηση του έργου (46.581 ευρώ) κατά παράβαση του νόμου σε οκτώ επιμέρους έργα (αποφάσεις : 41966/16943/ 03.08.2012 (6 έργα), 43920/17690/08.08.2012 και 45082/18222/ 22.08.2012) ;
5. Ισχυρίζεται ο κ. Σπύρου ότι «Όλα τα αιτήματα των σωματείων της Επτανήσου για συνδιοργάνωση και άρα χρηματοδότηση εκδηλώσεων, ικανοποιήθηκαν!».
Συμφωνώ απόλυτα!
Αφού από τις εκατοντάδες σωματεία της Επτανήσου αίτηση έκαναν και ικανοποιήθηκαν, από την Κέρκυρα 22 σωματεία (μάλιστα το ένα τρεις φορές, και δύο άλλα από δύο φορές!!!), 5 φορείς και ένα φυσικό πρόσωπο (οι άλλοι 102.070 κάτοικοι του νησιού κακώς δεν πήρανε χαμπάρι πως ο Σπύρου μοιράζει χρήμα …..), από την Λευκάδα 4 σωματεία και κανένα από την Κεφαλονιά, τη Ζάκυνθο, την Ιθάκη και τα άλλα μικρά νησιά !!!
Αυτή τη «λεπτομέρεια» ο κ. Σπύρου αποφεύγει να την απαντήσει…..
6. Αλλά και έτσι νάναι τα πράγματα και νάχουν ικανοποιηθεί όλα τα αιτήματα, όπως ισχυρίζεται ο κ. Σπύρου.
Πότε ικανοποιήθηκε το αίτημα του σωματείου της Κέρκυρας «Θέατρο του Ιονίου» για δημιουργία Περιφερειακού Θεάτρου Ιονίου;
Πότε ικανοποιήθηκε το αίτημα του Ναυτικού Ομίλου Αργοστολίου για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Ευρώπη;
Πότε ικανοποιήθηκε το αίτημα του Α.Ο. Διλινάτων για να εκπροσωπήσει την Κεφαλονιά και την Ιθάκη στο εθνικό πρωτάθλημα;

7. Γιατί ο κ. Σπύρου δεν απαντά στο γεγονός ότι για τις συγκεκριμένες επιχορηγήσεις στο όνομα της τουριστικής προβολής, ούτε το περιφερειακό συμβούλιο, ούτε κάποια επιτροπή του δεν ερωτάται και ούτε κάποιος θεσμικός έλεγχος γίνεται για τη νομιμότητα των δαπανών, εκτός της «σύμφωνης γνώμης» της ενδιάμεσης διαχειριστικής αρχής της οποίας επικεφαλής είναι ….ο ίδιος ο Περιφερειάρχης ;

ΚΑΙ ΟΛΙΓΑ ΠΕΡΙ ΤΗΣ «ΑΥΣΤΗΡΗΣ ΔΑΣΚΑΛΑΣ» ΤΟΥ κ. ΣΠΥΡΟΥ
Αν δεν υπήρχε η χθεσινοβραδινή φοβερή εμφάνιση του κ. Σπύρου στην κρατική τηλεόραση και το γκραν σουξέ που είχε με τον εκθειασμό της «αυστηρής δασκάλα του» (!!!!) Αγκέλα Μέρκελ θα εκλάμβανα ως ένα από τα γνωστά ανέκδοτα του τα όσα αναφέρει περί αυτής στην απάντησή του.
Όμως με πρόλαβαν οι συμμετέχοντες στην εκπομπή και τα ΜΜΕ, περιφερειακά και Αθηναϊκά, που με τον σκωπτικό τρόπο που αντιμετώπισαν «τον μοναδικό ίσως Έλληνα τον οποίο έχει καταγοητεύσει η Αγκέλα Μέρκελ», μου έβαλαν τον προβληματισμό πως το πλέον επικίνδυνο ανέκδοτο του κ. Σπύρου δεν είναι οι σχέσεις του με την κ. Μέρκελ, αλλά να εξελιχθεί η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων….σε ανέκδοτο.

Υ.Γ. Και επειδή η υπόθεση της διαχείρισης των πόρων του ΕΣΠΑ αρχίζει να παίρνει «περίεργες» διαστάσεις στα Ιόνια Νησιά (αλήθεια η δημιουργία και η παραγωγή του περιβόητου τουριστικού εντύπου της Περιφέρειας από το ΕΣΠΑ που είχε καταγγελθεί ως «δήθεν έργο» και «εξόφθαλμη απάτη» τι απέγινε; ) απολαύστε το νέο πάρτυ.
Το περασμένο Σάββατο 12/1 το βράδυ έγινε από τον Περιφερειάρχη κ. Σπύρου το τραπέζι στους περιφερειακούς συμβούλους σε εστιατόριο της Κέρκυρας μετά από τηλεφωνική πρόσκληση από το γραφείο του.
Όλοι νόμιζαν ότι το τραπέζι ήταν του κ. Σπύρου, άλλωστε δεν ειπώθηκε κάτι διαφορετικό.
Και όμως η σχετική δαπάνη (25 € το άτομο συν ΦΠΑ 23%) έγινε …… «στο πλαίσιο ενημερωτικής συνάντησης των μελών Π.Σ. Ιονίων Νήσων για δράση ενίσχυσης των ΜΜΕ της ΠΙΝ» σύμφωνα με την απόφαση 69/10.1.2013 του Περιφερειάρχη κ. Σπύρου!!!!
Έτσι ακριβώς !!! Οι δημόσιες σχέσεις του κ. Σπύρου γίνονται από τα λεφτά του ΕΣΠΑ για την ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της ΠΙΝ, την ώρα που κλείνει το ένα μαγαζί πίσω από το άλλο !!!
Και για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για τον ρόλο της αδέκαστης και άτεγκτης ενδιάμεσης διαχειριστικής αρχής στην απόφαση του κ. Σπύρου αναφέρεται ότι αυτή έστειλε έγγραφο στο εστιατόριο για προσφορά του δείπνου!!!
Και κάτι τελευταίο. Στην απόφαση του κ. Σπύρου γίνεται αναφορά για:
«Την υπ. αριθμ. Οικ.57/10-1-2013 πρόσκληση του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κου Σπ. Σπύρου προς τα μέλη του ΠΣ για δείπνο εργασίας στις 12/1/2013»
Προσωπικά δεν έλαβα καμία τέτοια πρόσκληση και πολύ περισσότερο δεν συμμετείχα σε κανένα «δείπνο εργασίας με θέμα την επικείμενη πρόσκληση που αφορά στην δράση Ενίσχυσης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της ΠΙΝ (Άξονας 6)», όπως αναφέρεται στην εν λόγω «πρόσκληση».
Για του λόγου το αληθές επισυνάπτω την απόφαση του για το γεύμα των περιφερειακών συμβούλων που χρηματοδοτήθηκε από τις ΜΜΕ.

Θέματα που ίσως σας ενδιαφέρουνΤελευταία άρθρα