Αλλαγή ισορροπιών στο Περιφερειακό

ΖΑΚΥΝΘΟΣ – Αλλαγή σκυτάλης στο προεδρείο του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων, αφού μετά τη χθεσινή εκλογική διαδικασία που έγινε κατά τη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης, στην Κέρκυρα, τα ηνία από τον απερχόμενο πρόεδρο Χρήστο Άνθη αναλαμβάνει ο Περιφερειακός Σύμβουλος, Νίκος Μηλιώτης. Για τη θέση της Αντιπροέδρου εκλέχτηκε η Περιφερειακή Σύμβουλος, Ανδρομάχη Δαγκλή και για τη θέση του Γραμματέα επανεκλέχθηκε ο Περιφερειακός Σύμβουλος, Γιάννης Αγαλιανός.

Τα αποτελέσματα
Ο κ. Μηλιώτης, που αποτελούσε ομόφωνη πρόταση της πλειοψηφίας, αναδείχτηκε με 25 ψήφους υπέρ και 14 Λευκά, στο σύνολο των 39 ψηφισάντων, η κ. Ανδρομάχη Δαγκλή, της παράταξης “Ιόνιο Αρχιπέλαγος”, εκλέχτηκε με 26 ψήφους υπέρ και 12 Λευκά, ενώ υπήρξε και ένα άκυρο ψηφοδέλτιο και, τέλος, ο κ. Γιάννης Αγαλιανός επανεκλέχτηκε Γραμματέας με 30 ψήφους υπέρ και 9 Λευκά.

Απουσίες και αιτιολογήσεις
Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας απουσίαζε ο επικεφαλής της παράταξης “Ιόνιο Αρχιπέλαγος”, Ηλίας Μπεριάτος, ενώ η επικεφαλής της “Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς”, Αντωνία Λαχανιώτη απείχε από τη διαδικασία για πολιτικούς λόγους, δηλώνοντας, ότι “δεν αποδέχεται το ρόλο του συμμέτοχου στην πολιτική των καταστροφικών για το λαό και τους εργαζόμενους περικοπές, τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και τις απολύσεις”.
Τέλος, ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, Θόδωρος Γουλής, αιτιολογώντας τη Λευκή ψήφο της παράταξής του, δήλωσε ότι “ο Νόμος “Καλλικράτης” δεν εξασφαλίζει τη συλλογικότητα στη λειτουργία του Προεδρείου, αλλά και του Περιφερειακού Συμβουλίου και είναι αντιδημοκρατικός”.

Σπ. Σπύρου: “Έχουμε συνοχή, συνεργασία και συνεννόηση”
“Η εκλογή απέδειξε ότι η ομάδα της πλειοψηφίας στηρίζεται στη συνοχή, τη συνεργασία και τη συνεννόηση”, ήταν η δήλωση ικανοποίησης από το αποτέλεσμα της εκλογής Προεδρείου για τον Περιφερειάρχη, Σπύρο Σπύρου, ο οποίος, στη σύντομη ομιλία του τόνισε ότι “όλοι κρινόμαστε από τους πολίτες για το έργο μας και, παρά το γεγονός ότι η ανάληψη των καθηκόντων του έγινε στην αιχμή της οικονομικής κρίσης, προσπάθησε και προσπαθεί καθημερινά να ανταπεξέλθει στο δύσκολο έργο που του ανέθεσε ο λαός”.

Χ. Άνθης: “Οι θέσεις έρχονται και παρέρχονται”
Ο απερχόμενος Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Χρήστος Άνθης, ευχαρίστησε το σώμα για τη μέχρι τώρα συνεργασία, καθώς και τα υπόλοιπα μέλη του Προεδρείου, δηλώνοντας ότι, παρά την απόσταση και τα προβλήματα από τη νησιωτικότητα της Περιφέρειας, τα μέλη του Προεδρείου κατάφεραν μια αγαστή συνεργασία, τονίζοντας ότι οι θέσεις έρχονται και παρέρχονται και η δύναμη του καθενός στηρίζεται στη βούληση του Επτανησιακού λαού, τον οποίο και ευχαρίστησε.

Ν. Μηλιώτης: “Θα καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια”
Τις ευχαριστίες του προς το σώμα εξέφρασε και ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος, Νίκος Μηλιώτης, σημειώνοντας ότι θα προσπαθήσει τα μέγιστα για την εύρυθμη λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου

Περιπετειώδης ψηφοφορία για την οικονομική
Τρεις ψηφοφορίες για τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη της οικονομικής επιτροπής, απαίτησαν οι δημαιρεσίες της ειδικής συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου Ιονίων Νήσων για τα νέα συλλογικά Όργανα της περιφέρειας, που έγιναν στην Κέρκυρα, μία εβδομάδα αργότερα από την καθορισμένη από το νόμο διορία. Και αυτό, διότι απαιτούνταν η απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών του περιφερειακού συμβουλίου.

Κρατήσαμε τη Ζακυνθινή “έδρα”
Μπορεί να χάσαμε τη “θέση του Αντιπροέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου, ωστόσο, διατηρήσαμε αυτή της Οικονομικής Επιτροπής με τον κ. Γιάννη Κορφιάτη. Από την πρώτη ψηφοφορία εκλέχτηκαν τακτικά μέλη: από την πλειοψηφία: Μόσχου Αιμιλία, με 31 ψήφους, Καρύδης Δημήτρης, με 30 ψήφους, Γρουζή Τζόγια με 26 ψήφους, ενώ από τη μειοψηφία δεν εκλέχθηκε κανείς. Στη δεύτερη ψηφοφορία εκλέχτηκαν: Από την πλειοψηφία, ο Δημοσθένης Σκληρός, με 24 ψήφους και από τη μειοψηφία ο Γιάννης Κορφιάτης (“Λαϊκή Συσπείρωση”), με 22 ψήφους. Στην τρίτη ψηφοφορία, εκλέχθηκε ο Δημήτρης Πουλιέζος (“Επτανησιακή Αναγέννηση”) με 19 ψήφους.

Οι αναπληρωματικοί
Εκλογή αναπληρωματικών μελών: ως αναπληρωματικά μέλη της Οικονομικής Επιτροπής εκλέχτηκαν οι: Καββαδά Μαρία με 22 ψήφους, Κοντός Βασίλης με 20 ψήφους, Μακρή Αμαλία με 23 ψήφους, Μπάστας Βασίλης με 19 ψήφους, Κλουδάς Δημήτριος με 20 ψήφους και Φόρτες Γεράσιμος με 23 ψήφους.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΗΝ “ΗΜΕΡΑ”
www.imerazante.gr

Θέματα που ίσως σας ενδιαφέρουνΤελευταία άρθρα