Χρειάζεσαι μέντιουμ για να ταξιδέψεις

ΖΑΚΥΝΘΟΣ – Τα αλλεπάλληλα προβλήματα που ανακύπτουν στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες των νησιών μας οδήγησαν την Βουλευτή Κεφαλληνίας και Ιθάκης να φέρει το θέμα στη Βουλή ερωτώντας τον αρμόδιο Υπουργό, για ποιο λόγο δεν έχει ελεγχθεί το φαινόμενο της μη τακτικής εκτέλεσης των δρομολογίων και της μη ενημέρωσης του επιβατικού κοινού και ταυτόχρονα ζητώντας τη λήψη εκείνων των μέτρων που θα εξασφαλίσουν την ομαλή, τακτικής και σε προγραμματισμένη βάση εκτέλεση των ακτοπλοϊκών μεταφορών.

Χωρίς προγραμματισμό
Αφορμή στάθηκε η αυξημένη εορταστική κίνηση και η απίστευτη ταλαιπωρία των κατοίκων να ταξιδέψουν ή να επιστρέψουν. Συγκεκριμένα τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια Πόρου – Κυλλήνης δεν εκτελούνται σε τακτές μέρες και ώρες, αλλάζουν χωρίς καμία ενημέρωση και άλλες φορές δε γίνονται καθόλου.
“Δεν είναι δυνατόν να προγραμματίσουν οι πολίτες την αναχώρηση και την επιστροφή τους παρά μόνο την προηγούμενη μέρα, ενώ οι παρεχόμενες υπηρεσίες δεν αντιστοιχούν στην υψηλή τιμή του ναύλου. Επειδή, ήδη έχουν μειωθεί τα δρομολόγια που εξυπηρετούν τα νησιά μας από και προς Ιθάκη – Σάμη – Πάτρα, γεγονός που συμβαίνει για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες. Σας υπενθυμίζουμε στο σημείο αυτό τις επιφυλάξεις μας για τις διαδικασίες επιλογής αναδόχου εταιρείας που ακολουθήθηκαν στην συνεδρίαση του ΣΑΣ στις 25 Οκτωβρίου 2012 σχετικά με τη γραμμή αυτή”, τόνισε η κ. Θεοπεφτάτου.

Με δυο μέτρα και δυο σταθμά
Η Βουλευτής Κεφαλλονιάς αφήνει αιχμές για τη διαδικασία εγκατάστασης και δεύτερης εταιρείας στην γραμμή Πόρος-Κυλλήνη, όπως και για το γεγονός, ότι οι δυο εταιρείες που φαίνονται να ανταγωνίζονται στην ανωτέρω γραμμή Πόρος-Κυλλήνη, στις ακτοπλοϊκές γραμμές Κυλλήνης-Ζακύνθου λειτουργούν ως Κοινοπραξία!

Λόγο στην τοπική κοινωνία
Η κ. Θεοπεφτάτου επανέλαβε και το αυτονόητο, ότι δηλαδή θα πρέπει να υπάρξει τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας ώστε πριν τη λήψη της απόφασης για δρομολόγηση πλοίων και καθορισμό δρομολογίων να απαιτείται η γνώμη της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, που άλλωστε, υποτίθεται, πως έχει στην αρμοδιότητα της τις συγκοινωνίες.
“Μέχρι σήμερα για τις δρομολογήσεις πλοίων, για τις ώρες και τις ημέρες των δρομολογίων δε ζητείται η γνώμη από κανένα τοπικό φορέα αυτοδιοικητικό ή επαγγελματικό. Γίνεται καταστρατήγηση των συμβάσεων και των νόμων με μοναδικό κριτήριο το οικονομικό συμφέρον των ακτοπλοϊκών εταιρειών, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες των πολιτών. Δεν ενημερώνονται έγκαιρα αφού είναι βασικός ο προγραμματισμός των δρομολογίων προς και από άλλους προορισμούς. Η κατάσταση αυτή πλήττει ιδιαίτερα το εμπόριο και την τουριστική κίνηση και γενικότερα την οικονομία των νησιών μας”, υποστήριξε η ίδια.

Και ο Αντιπεριφερειάρχης
Για τον ίδιο λόγο, επιστολή απέστειλε ο αντιπεριφερειάρχης Σωτήρης Κουρής στον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, τους Λιμενάρχες Κεφαλληνίας και Κυλλήνης, τους εκπροσώπους της ΑΝΕΖ και της Ionian Ferries, στην οποία αναφέρεται στα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κεφαλονιά στον τομέα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών.
Μεταξύ άλλων ο κ. Κουρής εκφράζει την γενικότερη απαίτηση του κοινού και των επαγγελματιών για περισσότερη οργάνωση, σαφήνεια και εγκυρότητα στα δρομολόγια των πλοίων από και προς τα νησιά μας.
Παράλληλα, αναφέρεται στα κατά καιρούς παράπονα που έχουν διατυπωθεί με ουσιαστική επιχειρηματολογία και αφορούν δυστοκίες στις μεταφορές ακόμη και μέσω των τακτών δρομολογίων των λεωφορείων του ΚΤΕΛ, μεγάλη ταλαιπωρία των εταιρειών διακίνησης εμπορευμάτων, αλλά και του εμπορίου γενικότερα, προβλήματα από φθορές ευπαθών προϊόντων, με σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις, κατά τις επαγγελματικές μεταφορές, εξαιτίας αναβολών και καθυστερήσεων δρομολογίων ή μη βολικών ωραρίων διακίνησης, και οικονομικές επιβαρύνσεις για το κοινό (σπουδαστές, εργαζομένους κτλ) που αναγκάζονται να παραμένουν στο Λιμάνι της Κυλλήνης ή στην Αθήνα πλέον του προγραμματισμένου χρόνου, λόγω εκτάκτων αλλαγών στα υφιστάμενα ή αιφνίδιων τροποποιήσεων στα προσεχή δρομολόγια των πλοίων της γραμμής.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΗΝ “ΗΜΕΡΑ”
www.imerazante.gr

Θέματα που ίσως σας ενδιαφέρουνΤελευταία άρθρα