Θεσμοθέτηση ενιαίου υδατικού διαμερίσματος

ΖΑΚΥΝΘΟΣ – Σε δεκατέσσερις περιοχές λεκανών απορροής ποταμών -που ονομάζονται Υδάτινα Διαμερίσματα- με κατά το δυνατόν όμοιες υδρολογικές – υδρογεωλογικές συνθήκες, οι οποίες αποτελούν το περιφερειακό επίπεδο στον τομέα της διαχείρισης του νερού έχει για λόγους μεθοδολογίας, οργανωτικούς, αλλά και διοικητικούς, θεσμοθετηθεί η διαίρεση της χώρας.
Ο πρώτος προσδιορισμός των Υδατικών Διαμερισμάτων έγινε με το Ν. 1299/1987 Διαχείριση των υδατικών πόρων και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Ανάπτυξης. Η διευθέτηση των αρμοδιοτήτων και των συναρμοδιοτήτων των διοικητικών Περιφερειών στα Υδατικά Διαμερίσματα και τις Λεκάνες απορροής της χώρας αποτέλεσε αντικείμενο της πρώτης, από την ίδρυσή της το 2003, συνεδρίασης της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων, στις 16/07/2010. Με την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων στις 16.07.2010 πραγματοποιήθηκε η λεπτομερής οριοθέτηση τόσο των 14 Υδατικών Διαμερισμάτων της χώρας, όσο και των 45 Λεκανών απορροής ποταμών από τις οποίες αποτελούνται. Ωστόσο, προβλέπεται η διαδικασία αναθεώρησες των Σχεδίων Διαχείρισης, η οποία θα ξεκινήσει εντός του 2013 και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το 2015.
Για το λόγο αυτό, την άμεση θεσμοθέτηση ενός νέου και ενιαίου υδατικού διαμερίσματος Ιονίων Νήσων με υποδιαμερίσματα σε κάθε νησί και την προσφυγή στη Δικαιοσύνη κατά της απόφασης της Ενιαίας Επιτροπής Υδάτων που ορίζει 14 υδατικά διαμερίσματα, αποφάσισε το περιφερειακό συμβούλιο κατά την τελευταία του συνεδρίαση στο νησί μας.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΗΝ “ΗΜΕΡΑ”
www.imerazante.gr

Θέματα που ίσως σας ενδιαφέρουνΤελευταία άρθρα