ΖΑΚΥΝΘΟΣ – Η Ζάκυνθος είναι γενέτειρα πολλών σπουδαίων μορφών των Γραμμάτων και των Τεχνών. Ένα από τα σπουδαιότερα τέκνα της είναι ο ποιητής Ούγος Φώσκολος, ο οποίος γεννήθηκε σ’ ένα μικρό φτωχικό σπιτάκι, στη γειτονιά της Οδηγήτριας, ο οποίος έφυγε από τη Ζάκυνθο σε ηλικία 16 ετών, ακολουθώντας την οικογένειά του στη Βενετία, ενώ δεν έπαψε ποτέ να νιώθει Ζακυνθινός.
Ως γνωστόν, το μικρό αυτό σπιτάκι της οικογένειας του Φώσκολου, το 1866, έγινε κτήμα του Δήμου, ενώ στο χώρο αυτό λειτούργησε η περίφημη «Φωσκολιανή Βιβλιοθήκη», τα εγκαίνια της οποίας έλαβαν χώρα στις 24 Μαΐου 1892.
Αργότερα, με νομοθετικό διάταγμα, η «Φωσκολιανή Βιβλιοθήκη» συγχωνεύτηκε με την τοπική Δημόσια Βιβλιοθήκη. Το ιστορικό γενέθλιο σπιτάκι καταστράφηκε από τους βομβαρδισμούς των ιταλικών αεροπλάνων, στις 6 Νοεμβρίου 1940.
Μετά το σεισμό, στο σημείο του σπιτιού του Φώσκολου έχει τοποθετηθεί το κενοτάφιο του Φώσκολου, το «Μνημείο της Θλίψης», ενώ πολλοί Ζακυνθινοί ονειρεύτηκαν ότι θα μπορούσε να κατασκευαστεί στη θέση αυτή το σπίτι του σπουδαίου ποιητή, ο οποίος θεωρείται ως Εθνικός Ποιητής της Ιταλίας.
Το όνειρο αυτό έκαναν πραγματικότητα, το 2009, ζακυνθινοί συμπολίτες μας, οι οποίοι ίδρυσαν τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ζακύνθου «Ούγος Φώσκολος», με σκοπό την αποκατάσταση της οικίας του Φώσκολου στην αρχική της μορφή και τη δημιουργία εν συνεχεία της «Φωσκολιανής Βιβλιοθήκης».
Πρόεδρος του Συλλόγου είναι ο κ. Νίκος Λαλώτης και Αντιπρόεδρος ο Ομότιμος Καθηγητής Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ Διονύσης Ζήβας, ο οποίος, μάλιστα, εκπόνησε και τη μελέτη για την κατασκευή του σπιτιού του Φώσκολου.
Το όλο εγχείρημα είναι εξαιρετικά δύσκολο, διότι απαιτείται χρηματοδότηση και ο κ. Λαλώτης αναζήτησε πόρους από το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης, το οποίο δεν έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, από το Ίδρυμα Κωστόπουλου, που απέρριψε την ιδέα, ενώ το Ίδρυμα Νιάρχου αντιμετώπισε θετικά το αίτημα του Συλλόγου για την αποκατάσταση του σπιτιού του σπουδαίου Ζακυνθινού Ποιητή.
Στην πορεία, όμως, το όλο εγχείρημα «σκόνταψε» στη ΔΕΗ, η οποία έχει προγραμματίσει την τοποθέτηση υπόγειου σταθμού στο υπόγειο της οικίας του Φώσκολου και, μάλιστα, επιμένει σε αυτό το σημείο. Δηλαδή ή ο υποσταθμός θα τοποθετηθεί στο υπόγειο της οικίας του Φώσκολου, όποτε αυτή ανεγερθεί ή θα είναι εναέριος, απέναντι ακριβώς από το σημείο αυτό. Άλλη λύση δεν υπάρχει. Η ΔΕΗ, ίσως, να έχει δίκιο. Όμως, είναι δυνατόν η μεγαλύτερη βιομηχανία της Ελλάδας να μην έχει άλλη εναλλακτική λύση για να καλύψει το φορτίο της Αλεξάνδρου Ρώμα, από το να τοποθετήσει τον υποσταθμό της στη θέση του σπιτιού του Φώσκολου; Άλλος χώρος δεν υπάρχει; Εκεί πρέπει να πάει; Στο σπίτι του Φώσκολου; Ο Φώσκολος είναι ή δεν είναι μεγάλο κεφάλαιο για τη Ζάκυνθο; Θέλουμε το σπίτι του ή δεν το θέλουμε; Και τέλος πάντων, τι θέλουμε σ’ αυτό το νησί; Ας απαντήσει, επιτέλους, κάποιος υπεύθυνος για να τελειώνει μια και καλή αυτό το ζήτημα!
Η επιστολή στο Δήμαρχο Ζακυνθίων
Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί ότι ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ούγος Φώσκολος συνεδρίασε στις 27 Μαρτίου και απέστειλε στο Δήμαρχο Ζακυνθίων Στέλιο Μποζίκη επιστολή, στην οποία θέτει τα κάτωθι ζητήματα:
“Κύριε Δήμαρχε,
Όπως γνωρίζετε, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ζακύνθου «Ούγος Φώσκολος» δημιουργήθηκε με σκοπό την πλήρη αποκατάσταση στην αρχική της μορφή της οικίας που γεννήθηκε και έζησε ο ποιητής Νικόλαος – Ούγος Φώσκολος και τη δημιουργία, εν συνεχεία, της Φωσκολιανής Βιβλιοθήκης, όπως λειτουργούσε και όπως το καταστατικό μας ορίζει.
Μας δηλώθηκε πρόσφατα από την Πολεοδομία Ζακύνθου ότι την απάντηση για την άδεια ανοικοδόμησης, μετά των σχετικών μελετών, που, από το Μάιο του 2009, έχουμε καταθέσει, πρέπει να τη ζητήσουμε από τη Δημοτική Αρχή.
Δε σας κρύβουμε κ. Δήμαρχε ότι μας εξέπληξε η απάντηση και μας δημιουργήθηκε κάποια ανησυχία ως προς τις προθέσεις της Δημοτικής Αρχής και, βέβαια, πρόβλημα ως προς τα Ιδρύματα στα οποία έχουμε αποταθεί για οικονομική ενίσχυση της πολιτιστικής αυτής προσπάθειάς μας, και έχουν δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Επίσης, γνωρίζετε κ. Δήμαρχε ότι κυκλοφορούν, τις μέρες αυτές, φήμες και συζητήθηκε και στην προ ημερών Επιτροπή Πολιτισμού στο Δημοτικό Μέγαρο ότι η ΔΕΗ επανέρχεται στο από το 2005 αίτημά της για τη δημιουργία υπόγειου υποσταθμού στο οικόπεδο.
Όπως και προφορικά σάς έχει κατ’ επανάληψη δηλωθεί, ο τελικός στόχος όλης αυτής της προσπάθειας είναι η αποκατάσταση της οικίας του ποιητή στην όσο είναι δυνατόν πιστότερη αρχική μορφή της, χωρίς την παραποίησή της από σύγχρονες παρεμβάσεις που θα δημιουργήσουν κατασκευαστικά και λειτουργικά προβλήματα. Είμαστε συνεπώς τελείως αντίθετοι στην ιδέα της δημιουργίας υπογείου στο υπό κατασκευή κτήριο, κάτι που ουδέποτε υπήρχε.
Σας παρακαλούμε συνεπώς να δώσετε τις σχετικές εντολές προς την Τεχνική σας Υπηρεσία για τη συμπλήρωση του σχετικού φακέλου που περιέχει την αρχιτεκτονική μελέτη του καθηγητή Διονύση Ζήβα και Αντιπροέδρου του Συλλόγου μας, με την αντίστοιχη στατική μελέτη και ό,τι άλλο απαιτείται, ώστε να εκδοθεί η σχετική άδεια οικοδομής, κάτι που θα μας επιτρέψει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την εξεύρεση των απαραίτητων οικονομικών μέσων για την πραγματοποίηση του έργου”.
Σημειωτέον ότι ο Δήμαρχος Ζακυνθίων κ. Μποζίκης ανέθεσε το χειρισμό της υπόθεσης της ανέγερσης της οικίας του Ούγου Φώσκολου στο Τοπικό Συμβούλιο της πόλης της Ζακύνθου, στο οποίο προεδρεύει ο κ. Αλφρέδος Ξένος.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΗΝ “ΗΜΕΡΑ”
www.imerazante.gr