Το ΤΕΙ γλίτωσε το “κούρεμα” των αποθεματικών του

ΖΑΚΥΝΘΟΣ – Σε οριακή κατάσταση οδηγούνται διάφορα Ταμεία και Φορείς καθώς μέρα με τη μέρα διαπιστώνεται η τεράστια λεηλασία των αποθεματικών τους μέσα από το “κούρεμα” των κρατικών ομολόγων που διαχειρίζονταν η Τράπεζα της Ελλάδας.
Το κεντρικό τραπεζικό ίδρυμα της χώρας, χωρίς να τους ρωτήσει, κατ’ εντολήν της κυβέρνησης είχε μετατρέψει εν κρυπτώ τα αποθεματικά των ΑΕΙ, των ΤΕΙ και των νοσοκομείων σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, τα οποία στη συνέχεια… “κούρεψε” με το περιβόητο PSI – δηλαδή καταλήστεψε τα λεφτά των ανώτατων και ανώτερων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και των δημόσιων νοσοκομείων!
Όσο πιο συνετή και συντηρητική διαχείριση έκανε το κάθε ίδρυμα τόσο μεγαλύτερη ζημιά υπέστη με το κόλπο αυτό.
Όσο πιο πολλές καταθέσεις είχε δηλαδή στα αποθεματικά του, τόσο πιο πολλά ομόλογα αγόρασε η Τράπεζα της Ελλάδος και επομένως τόσο πιο πολλά λεφτά έχασε το ίδρυμα που αντί να σκορπάει και να ξοδεύει τα λεφτά του, τα αποταμίευε. Καλά να πάθει!
Ωστόσο, επειδή δημιουργήθηκε ζήτημα σχετικά με τους προϋπολογισμούς των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ της χώρας μας και τα αποθεματικά τους, που ήταν κατατεθειμένα στην Τράπεζα της Ελλάδος και υπέστησαν απομείωση λόγω της ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων είχε την πρόνοια να μην έχει καταθέσεις στην Τράπεζα της Ελλάδος. Το γεγονός αυτό επιτρέπεται στις περιπτώσεις όπου στην έδρα του Εκπαιδευτικού Ιδρύματος δεν υπάρχει υποκατάστημα της ΤτΕ. Έτσι καταθέσεις του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων βρίσκονται στην Εθνική Τράπεζα και συνεπώς δεν υπέστησαν καμία μείωση.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΗΝ “ΗΜΕΡΑ”
www.imerazante.gr