“Βενετσιάνικος Γάμος” με επτανησιακό χαρακτήρα

Πραγματοποιήθηκε, για μια ακόμη χρονιά, η μεγαλειώδης παρέλαση του “Βενετσιάνικου Γάμου”, αναβιώνοντας μια λαογραφική εθιμοτυπική παράσταση, ένα δρώμενο που προκαλεί την φαντασία μας και μας μεταφέρει στον 16ο αιώνα, σε έναν γάμο Ζακυνθινών ευγενών.
Η μεγαλειώδης πομπή που διέσχισε το ιστορικό κέντρο της πόλης, κατέληξε στην πλατεία του Αγίου Μάρκου, όπου τελέστηκε ο γάμος. Στη συνέχεια ακολούθησε το γαμήλιο γλέντι με αναγεννησιακούς χορούς και προσφέρθηκαν παραδοσιακά ζακυνθινά γαμήλια κεράσματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εντυπωσιακή Γαμήλια πομπή άνοιξε με τυμπανιστές και σημαιοφόρους. Ακολούθησαν οι νεόνυμφοι και οι κοντινοί συγγενείς τους. Η νόνα (γιαγιά) που μεταφέρθηκε μέσα σε λεντίκα (κλειστό φορείο εξαιρετικής τέχνης μέσα στο οποίο μετέφεραν τους ευγενείς) ενώ ακολούθησαν τα σεντούκια της νύφης με τα προικιά αλλά και η “στέψη”, όπου από εφέτος συμμετείχε το κοινό, με έναν τυχερό που απέκτησε το δώρο των νεόνυμφων.
Την πομπή πλαισίωσαν οι προσκεκλημένοι, οι οποίοι φορούν ακριβή αντίγραφα στολών του 16ου αιώνα, ενώ κορίτσια κρατούσαν κάνιστρα με ροδοπέταλα και μπομπονιέρες. Από τα μεγάφωνα της πόλης μας ακούγονταν αναγεννησιακή μουσική καθ’ όλη τη διάρκεια της πομπής μεταφέροντάς μας έτσι σε καιρούς αλλοτινούς και αγαπημένους.
Ωστόσο, η φετινή διοργάνωση του δρώμενου προσέλαβε πανιόνιο χαρακτήρα δεδομένου ότι συμμετείχαν πολιτιστικοί φορείς από όλα τα Επτάνησα. Συγκεκριμένα το χορευτικό τμήμα της φιλαρμονικής Λευκίμης Κέρκυρας, ο πολιτιστικός σύλλογος Φραγκάτων Κεφαλονιάς “Ο Μέρμυγκας”, η ομάδα λαϊκών χορών Λευκάδας “Πήγασος” και ο πολιτιστικός σύλλογος Κατασταρίου “Μορφές” φορώντας τις ενδυμασίες τους και δίνοντας μια διαφορετική νότα. Μάλιστα, στο τέλος αντάλλαξαν δώρα, χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς και όλοι μαζι τραγούδησαν καντάδες.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΗΝ “ΗΜΕΡΑ”