Ζακυνθινό Καρναβάλι: (Ξανα) – Ζήσε το Μαζί μας!

Από κάθε άποψη, εκείνο το οποίο έκανε τη μεγάλη διαφορά, στο Ζακυνθινό καρναβάλι ήταν μια σειρά γεγονότων. Κάνοντας μια προσέγγιση στην φετινή διοργάνωση, οι συνδυαστικοί λόγοι που οδήγησαν στην επιτυχία ήταν:
1.Η πηγαία έμπνευση, το ταλέντο, το χιούμορ και ο χαρακτήρας που ακολουθεί αιώνες τώρα, τον «Ζακυνθινό τύπο»!
2.Καλή οργάνωση, με επαγγελματική δράση από την πρώτη μέρα. Τακτικές συνεδριάσεις της επιτροπής και μοίρασμα των αρμοδιοτήτων.
3.Το σλόγκαν «Ζήσε το Μαζί μας» που καθιερώθηκε, μέσα από τον μοντέρνο σχεδιασμό της φετινής αφίσας και θα ακολουθεί τα επόμενα χρόνια το Ζακυνθινό καρναβάλι, δημιουργώντας τον έμμετρο τοπικό μας μύθο!
4.Ο ρόλος των τοπικών μέσων ενημέρωσης και καταλυτικά (η δύναμη της εικόνας) η συμμετοχή της τοπικής τηλεόρασης (ionian channel) με σειρά προεκπομπών, προβολής, αναδρομών (1987 – 1989) και του καταπληκτικού διαφημιστικού σποτ το οποίο μεταδόθηκε εκατοντάδες φορές, δημιουργώντας ένα κλίμα συμμετοχής και αναμονής για κάτι ωραίο. Σημαντική ήταν και η προβολή από το εθνικό κανάλι Star.
5.Όλα τα event που διοργανώθηκαν το δεκαπενθήμερο, από την ποδηλατάδα, μέχρι τον Βενετσιάνικο Γάμο, όπου με επιτυχία και με τη συμμετοχή ομάδων από όλα τα νησιά του Ιονίου, έδωσε φέτος, Επτανησιακή διάσταση στο μοναδικό δρώμενο.
6.Η άμιλλα και ο ανταγωνισμός ομάδων για το ποιος θα παρουσιάσει το καλύτερο, έφερε καταπληκτικά αποτελέσματα, τόσο στις ιδέες, όσο στην έμπνευση, το κέφι και στην πολυσυμμετοχικότητα.
7.Το πόβερο καρναβάλι – η κηδεία της μάσκας, ως μοναδικό και πιο ενδιαφέρον δρώμενο, φέτος, εμπνεύστηκε από την Comedia Del Arte, μπήκαν στοιχεία θεάτρου του δρόμου, για τα οποία η Ζάκυνθος ξεχωρίζει στο πανελλήνιο και καταγράφηκε η παράδοση του σήμερα (2012), στο ταξίδι της παράδοσης του τόπου.
8.Στην αστείρευτη δημιουργία όλων των πολιτιστικών συλλόγων του νησιού που φέτος ξεπέρασε κάθε προηγούμενο με την διοργάνωση, εκμάθηση και διάδοση των «ομιλιών», του μοναδικού αυτού λαϊκού θεάτρου!

Οι κοινωνικοί λόγοι συνετέλεσαν στην επιτυχία
Στις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που διανύουμε, είναι γεγονός, ότι η κοινωνία, δημιουργεί καλύτερες ανθρώπινες σχέσεις, προσηλώνετε στις παραδόσεις και τα έθιμα, μοιράζετε τη χαρά, διασκεδάζει με πρωτογενή στοιχεία, με απλότητα και κυρίως με την «παρέα». Η ανθρώπινη φύση, έτσι δημιούργησε παραδόσεις και πολιτισμό.
Για πρώτη φορά, τα τελευταία είκοσι χρόνια, ο κόσμος έμεινε στη Ζάκυνθο, δεν προτίμησε τις glamour καρναβαλικές παρελάσεις, από την Ξάνθη μέχρι την Πάτρα, δεν μπήκε σε καράβια και αεροπλάνα να πάει στο Ρίο ή στη Βενετία. Η οικονομική κρίση, κράτησε την κοινωνία δεμένη, μοίρασε τις μοναδικές πατροπαράδοτες χαρές, δημιούργησε συμμετοχή, γέλιο και πρωτογενή διασκέδαση.
8.000 άτομα συμμετείχαν σε μια παρέλαση που διήρκησε 3 ώρες!
Τόνωση της τοπικής αγοράς
Τα καταστήματα της πόλης γέμισαν από απίστευτο κόσμο, μια κίνηση που έδειξε ότι υπάρχει αγοραστική δύναμη και τα χρήματα είναι αναγκαίο να ανακυκλώνονται στο νησί και να μην «ταξιδεύουν εκτός».


Τα μπράβο…
Τα μπράβο ανήκουν πρώτα σε όλους όσους συμμετείχαν στις εκδηλώσεις, μικρούς και μεγάλους, κάνοντας πράξη το σύνθημα «Ζήσε το μαζί μας»!
Στο Δήμο Ζακύνθου, που φέτος ένωσε όλο το νησί και ειδικά στον Αντιδήμαρχο πολιτισμού Άκη Λαδικό.
Η εφημερίδα μας, ήταν εκείνη που μετά την αποτυχία των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων, στηλίτευσε καυστικά το ρόλο του αντιδημάρχου πολιτισμού και τόλμησε – στις αρχές του χρόνου – να του προτείνει να παραιτηθεί!
Σήμερα, η εφημερίδα μας έχει χρέος να εξάρει την πετυχημένη δράση του αντιδημάρχου, να παραδεχτεί ότι όλα έγιναν σε επαγγελματική βάση, με σωστό τρόπο, χωρίς αποκλεισμούς, με μεράκι και αγάπη. Η επιτυχία προήλθε από την οργάνωση κ. Λαδικέ και ευχόμαστε από σήμερα, να ξεκινήσει η ίδια οργάνωση για το Ζακυνθινό μεγαλοβδόμαδο. Ο Αντιδήμαρχος απέδειξε ότι μπορεί να μεγαλουργήσει στον πολιτισμό!
Η επιτυχία κάνει φτερά, ταξιδεύει στο χώρο και στο χρόνο και μεταλαμπαδεύει αξίες, γράφοντας ιστορία.
Τέλος, αξίζουν συγχαρητήρια στους ανώνυμους δουλευτές, τους εθελοντές της καρναβαλικής επιτροπής που έδειξε, πως ο αγώνας δεκαπέντε χρόνων, συνεχίζεται, πιο δημιουργικά, πιο σύγχρονα, πιο πολιτισμένα και πιο οργανωμένα.
Όλα καταλήγουν στο ότι, όταν κάτι γίνεται με αγάπη, οργάνωση και συμμετοχή, έχει επιτυχία, τη δύναμη της οποίας αν κάποιος πάει να την υποβαθμίσει με κακεντρεχή σχόλια, γίνεται γελοίος!
Μπράβο λοιπόν σε όλους και… του χρόνου μάσκαρες!

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΗΝ “ΗΜΕΡΑ”