Αγωνία για το μέλλον της Περιφέρειας!

«Είναι αλήθεια ότι από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε τα καθήκοντά μας διαπιστώσαμε την έλλειψη προετοιμασίας της κεντρικής Κυβέρνησης γι’ αυτή τη μεγάλη αλλαγή, όταν κανείς δεν ήταν αρμόδιος να απαντήσει σε ερωτήματα και προβλήματα που αναφύονταν σε κάθε μας βήμα», σημείωσε, εμφατικά, ο Περιφερειάρχης Σπύρος Σπύρου, κατά τον απολογισμό του, ο οποίος έλαβε χώρα, χθες στην Κέρκυρα, για να συνεχίσει «ακόμη και ο χώρος που θα πραγματοποιούνται οι συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, η οργάνωσή του, οι εγκαταστάσεις, ο εξοπλισμός του, ξεκίνησαν σε ένα ασαφές, από οικονομικής πλευράς, τοπίο, με κίνδυνο να μη μπορεί να έχουν νομιμοποίηση οι όποιες ενέργειες και διαδικασίες».
Ειδικότερα, ο κ. Σπύρου τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Το εγχείρημα ήταν μεγάλο, αφού δεν υπήρχε καμία συνέχεια, όλα σχεδόν ξεκίνησαν από το μηδέν.
Έτσι, από την αρχή διαπιστώσαμε αποψιλωμένες υπηρεσίες από έμπειρα στελέχη που είτε μετατάχτηκαν στους δήμους είτε συνταξιοδοτήθηκαν πρόωρα, για να προλάβουν τις επερχόμενες αλλαγές, είτε έφυγαν από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων για άλλες περιοχές.
Ένα δεύτερο πρόβλημα ήταν η δυσκολία αποτύπωσης των οικονομικών δεδομένων σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, αφού, για χρόνια, δεν υπήρχαν ισολογισμοί, με αποτέλεσμα τα ταμειακά υπόλοιπα να μην αντιστοιχούν στις υποχρεώσεις, που κληρονομήσαμε, μεγάλος αριθμός των οποίων δεν ήταν σαφώς αποτυπωμένες και τιμολογημένες.
Η απογραφή, λοιπόν, δεν αποτύπωνε την πραγματικότητα (είχε αφεθεί στην τύχη της, στους υπηρεσιακούς υπαλλήλους, χωρίς την επίβλεψη ή την υπογραφή των Νομαρχιακών Αρχών που αποχωρούσαν).
Ένα τρίτο πρόβλημα, που ακόμη μας βασανίζει, ήταν οι Αναπτυξιακές Επιχειρήσεις που κληρονομήσαμε, που έφερναν μαζί τους «αμαρτίες», τόσο σε ό,τι αφορούσε το προσωπικό τους, όσο και στις υποχρεώσεις που είχαν και που κανείς δε γνώριζε, με αποτέλεσμα να εκκρεμούν μέχρι σήμερα και για πολύ καιρό ακόμη, οικονομικές διεκδικήσεις από τους εργαζόμενους, ασάφεια για το εργασιακό τους μέλλον, ασφαλιστικές και φορολογικές εκκρεμότητες, ανύπαρκτα Διοικητικά Συμβούλια, ανύπαρκτοι ισολογισμοί, ελλείψεις εγγραφών στα βιβλία των εταιρειών και ένα απροσδιόριστο χρέος που προσπαθούμε να το αποσαφηνίσουμε, αφού εκκρεμούν σωρεία δικαστικών διεκδικήσεων.
Όλα αυτά με πολύ κόπο, με πολύ προσπάθεια και τη συμβολή του Περιφερειακού Συμβουλίου τα έχουμε δρομολογήσει, σύμφωνα με το Νόμο και τις υποδείξεις νομικών και οικονομικών συμβούλων.
Στόχος μας να μπει, επιτέλους, τάξη σε μια παρατεταμένη αταξία που ξεπερνούσε χρονικά τα όρια των πρώην Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.
Ακραίο, βέβαια, γεγονός υπήρξε η άτακτη οικονομική διαχείριση της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλονιάς, πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, που ανέδειξε εγκληματικές οικονομικές υπεξαιρέσεις, όπως η έρευνα ορκωτών λογιστών ανέδειξε.
Η υπόθεση, πέρα από διοικητικές κυρώσεις και την απόλυση των επίορκων υπαλλήλων, συνεχίζεται και στο ποινικό της μέρος και βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης».

«Ο Καλλικράτης και η οικονομική κρίση διέψευσαν τις προσδοκίες μας»!
«O Kαλλικράτης αποτελεί τη διοικητική μεταρρύθμιση που μπήκε στη ζωή με τις εκλογές του 2010, για την ανάδειξη των νέων αιρετών οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θεσμοθετώντας την καινούργια μορφή της, η οποία εγκαινιάστηκε στην είσοδο του 2011 με την εγκατάσταση των νέων αυτών αρχών.
Ο νεοσύστατος θεσμός της Αιρετής Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης με τα άμεσο-δημοκρατικά του χαρακτηριστικά δημιούργησε προσδοκίες εύλογες για μια νέα καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, για μια νέα σύγχρονη αντίληψη λειτουργίας του κράτους και μια απογείωση των δυνατοτήτων τοπικού σχεδιασμού και προοπτικών ανάπτυξης. Προσδοκίες ενεργοποίησης των περιφερειακών και τοπικών οικονομικών και κοινωνικών δυνάμεων στο όραμα υπέρβασης των νοοτροπιών του παρελθόντος και διαφυγής σε ένα καλύτερο μέλλον που ως πολίτες δικαιούμαστε.
Οι προσδοκίες, όμως, σε μεγάλο βαθμό, διαψεύστηκαν. Η δραματικά αρνητική οικονομική και πολιτική συγκυρία, οι εγγενείς αδυναμίες του μεταρρυθμιστικού εγχειρήματος μέσα από τις πολλαπλές ασάφειές του που δημιουργούν προβλήματα στην εφαρμογή του, οι δυσλειτουργικές καταστάσεις που αφορούν στη σύγχυση στις επικαλύψεις ρόλων και αρμοδιοτήτων και τη διόγκωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών και η εναπόθεση μεγάλου μέρους της υλοποίησης της μεταρρύθμισης σε έναν απίστευτο αριθμό διευκρινιστικών εγκυκλίων και εφαρμοστικών ρυθμίσεων αποτελούν ένα τετράπτυχο που δημιουργεί όχι απλώς μια ασθμαίνουσα κατάσταση, αλλά και κόπωση και ακύρωση πολλών φιλοδοξιών».

«Δεν επιλέξαμε τον εύκολο δρόμο του εφησυχασμού και της ηττοπάθειας»!
«Ωστόσο, ως Αιρετή Αρχή της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων δεν επιλέξαμε τον εύκολο δρόμο του εφησυχασμού και της ηττοπάθειας, αλλά αυτόν της σκληρής δουλειάς και της επίπονης προσπάθειας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από την εφαρμογή του «Καλλικράτη» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, προωθώντας την πιο ενεργή συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στις τελικές αποφάσεις, τον εκσυγχρονισμό της διοικητικής δομής, τη σημασία στη διαχείριση των προβλημάτων που έχουν σχέση με το περιβάλλον, τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.
Παρά λοιπόν τις αδυναμίες, τα προβλήματα και τις ελλείψεις, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που μας δίνει ο νέος αυτός θεσμός, προσπαθήσαμε να ανταποκριθούμε σε στόχους που μένουν πιστοί στις αρχές της δημοκρατικής λειτουργίας, της αντιπροσωπευτικότητας και της συλλογικότητας, με γνώμονα την έκφραση και το συμφέρον των τοπικών κοινωνιών.
Στόχος μας ήταν και παραμένει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων να λειτουργεί ως Αυτοδιοίκηση που υπηρετεί τον πολίτη, σεβόμενη την εκπροσώπησή του στη λειτουργία του ανώτατου περιφερειακού αντιπροσωπευτικού οργάνου που διαμορφώνει την περιφερειακή πολιτική.
O Καλλικράτης αποτελεί τη διοικητική μεταρρύθμιση που μπήκε στη ζωή με τις εκλογές του 2010 για την ανάδειξη των νέων αιρετών οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θεσμοθετώντας την καινούργια μορφή της, η οποία εγκαινιάστηκε, στην είσοδο του 2011, με την εγκατάσταση των νέων αυτών αρχών.
Ο νεοσύστατος θεσμός της Αιρετής Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης με τα άμεσο-δημοκρατικά του χαρακτηριστικά δημιούργησε προσδοκίες εύλογες για μια νέα καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, για μια νέα σύγχρονη αντίληψη λειτουργίας του κράτους και μια απογείωση των δυνατοτήτων τοπικού σχεδιασμού και προοπτικών ανάπτυξης. Προσδοκίες ενεργοποίησης των περιφερειακών και τοπικών οικονομικών και κοινωνικών δυνάμεων στο όραμα υπέρβασης των νοοτροπιών του παρελθόντος και διαφυγής σε ένα καλύτερο μέλλον που ως πολίτες δικαιούμαστε.
Οι προσδοκίες, όμως, σε μεγάλο βαθμό διαψεύστηκαν. Η δραματικά αρνητική οικονομική και πολιτική συγκυρία, οι εγγενείς αδυναμίες του μεταρρυθμιστικού εγχειρήματος μέσα από τις πολλαπλές ασάφειές του που δημιουργούν προβλήματα στην εφαρμογή του, οι δυσλειτουργικές καταστάσεις που αφορούν τη σύγχυση στις επικαλύψεις ρόλων και αρμοδιοτήτων και τη διόγκωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών και η εναπόθεση μεγάλου μέρους της υλοποίησης της μεταρρύθμισης σε έναν απίστευτο αριθμό διευκρινιστικών εγκυκλίων και εφαρμοστικών ρυθμίσεων αποτελούν ένα τετράπτυχο που δημιουργεί όχι απλώς μια ασθμαίνουσα κατάσταση, αλλά και κόπωση και ακύρωση πολλών φιλοδοξιών.
Ωστόσο, ως Αιρετή Αρχή της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων δεν επιλέξαμε τον εύκολο δρόμο του εφησυχασμού και της ηττοπάθειας, αλλά αυτόν της σκληρής δουλειάς και της επίπονης προσπάθειας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από την εφαρμογή του «Καλλικράτη» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, προωθώντας την πιο ενεργή συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στις τελικές αποφάσεις, τον εκσυγχρονισμό της διοικητικής δομής, τη σημασία στη διαχείριση των προβλημάτων που έχουν σχέση με το περιβάλλον, τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών».

«Παρά τις αδυναμίες λειτουργούμε με γνώμονα το συμφέρον των τοπικών κοινωνιών»!
«Παρά, λοιπόν, τις αδυναμίες, τα προβλήματα και τις ελλείψεις, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που μας δίνει ο νέος αυτός θεσμός, προσπαθήσαμε να ανταποκριθούμε σε στόχους που μένουν πιστοί στις αρχές της δημοκρατικής λειτουργίας, της αντιπροσωπευτικότητας και της συλλογικότητας, με γνώμονα την έκφραση και το συμφέρον των τοπικών κοινωνιών.
Ασκήσαμε την διοίκηση με κανόνες δικαίου, χωρίς διακρίσεις και χωρίς προκαταλήψεις, προσβλέποντας στο να είμαστε χρήσιμοι και αποτελεσματικοί για τη Περιφέρεια μας.
Αξιοποιήσαμε τους πόρους που έχουμε στην διάθεση μας, Εθνικούς και Ευρωπαϊκούς με διαφάνεια και κανόνες χρηστής διαχείρισης.
Διατηρήσαμε σχέσεις σεβασμού και εκτίμησης με όλους τους πολίτες της Περιφέρειας, καλλιεργήσαμε, με κάθε τρόπο αυτό, που πιστεύουμε ότι οι Πολίτες των Ιονίων Νήσων, οι Πολίτες της Επτανήσου ήταν ενωμένοι, πολύ πριν τον Καλλικράτη, με ισχυρούς δεσμούς ιστορικούς και πολιτισμικούς και εμείς ήλθαμε να τους ενισχύσουμε και να τους υπηρετήσουμε.
Κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω τους Κυρίους Αντιπεριφερειάρχες, χωρικούς και θεματικούς, καθώς και όλους τους Περιφερειακούς Συμβούλους για τη συμβολή τους στο έργο που επιτελέστηκε και, όταν λέω Περιφερειακούς Συμβούλους, αναφέρομαι και σε εκείνους της αντιπολίτευσης, οι οποίοι με τη δημιουργική και εποικοδομητική κριτική τους μας βοηθούσαν να βελτιωνόμαστε.
Δεσμευόμαστε ότι την πορεία που χαράξαμε από την πρώτη ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων μας, θα τη συνεχίσουμε με συνέπεια και επιμονή στις αρχές μας, με βασικό κριτήριο την προσφορά μας στους συμπολίτες μας και τον τόπο μας».Τελευταία άρθρα