Ξενάγηση στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού στο Αργοστόλι

Την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε από κοντά το εκπαιδευτικό έργο που παράγεται στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Ιονίων Νήσων, που έχει έδρα στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς, είχαμε τις προηγούμενες ημέρες, με τον Διοικητή, κ. Παναγιώτη Στουρνάρα, και τον Υποδιοικητή, κ. Λεωνίδα Βουρδονικόλα, να μας ξεναγούν στις εγκαταστάσεις και να μας μιλούν για την προσπάθεια που καταβάλλουν τα νέα παιδιά, προκειμένου σε λίγα χρόνια να είναι καταρτισμένα στελέχη της ελληνικής ναυτιλίας και να αποτελέσουν τους αυριανούς πλοιάρχους.
Οι εγκαταστάσεις της ΑΕΝ βρίσκονται σε έκταση 18 στρεμμάτων, ενώ δωρητής του χώρου ήταν ο αείμνηστος Βεργωτής, γι΄ αυτόν το λόγο η Σχολή ονομάζεται “Βεργώτειος”.
Από ΄κει και πέρα, τα βασικά κριτήρια που θα πρέπει να πληροί κάποιος για να εισαχθεί στην εν λόγω σχολή είναι τα εξής: 1) Να είναι κάτοχος απολυτηρίου Γενικού Λυκείου ή Β΄ κύκλου σπουδών ΤΕΕ. 2) Να έχει την ελληνική ιθαγένεια. 3) Να μην έχει συμπληρώσει το 26ο έτος της ηλικίας του. 4) Να είναι υγιής και να γνωρίζει κολύμβηση. 5) Να μην έχει τιμωρηθεί με στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων και να μην έχει καταδικαστεί για κακούργημα ή σε φυλάκιση ανώτερη των έξι μηνών.
Τόσο ο κ. Στουρνάρας, όσο και ο κ. Βουρδονικόλας, μας εξήγησαν ότι η εκπαίδευση στη σχολή περιλαμβάνει τον θεωρητικό τομέα, τον πρακτικό, αλλά και αμειβόμενη εργασία επί πλοίου για δύο εξάμηνα. Μετά το τέλος του Α’ Εξαμήνου οι σπουδαστές καλούνται να βγάλουν ναυτικό φυλλάδιο, για το οποίο φροντίζουν οι σχολές να ενημερώσουν τους σπουδαστές που και πως θα το παραλάβουν, αφού έχουν παρακολουθήσει κάποια σεμινάρια μικρής διάρκειας περί Σωστικών και Πυροσωστικών Μέσων.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η ΑΕΝ Ιονίων Νήσων βρίσκεται σε παραλιακή τοποθεσία (700 μέτρα βόρεια της κεντρικής πλατείας Αργοστολίου), ενώ λειτουργεί από το 1975 ως σχολή πλοιάρχων.
Μετά την αποφοίτηση, οι κάτοχοι διπλώματος Πλοιάρχου/Μηχανικού Γ’ Τάξεως Εμπορικού Ναυτικού μπορούν με 24μηνη υπηρεσία να πάρουν το δίπλωμα του Υποπλοιάρχου/Β’ Μηχανικού και έπειτα με 36 μήνες υπηρεσία επί πλοίου σαν Υποπλοίαρχοι/Β’ Μηχανικοί έχουν το δικαίωμα να πάρουν το δίπλωμα του Πλοιάρχου Α’ Τάξεως (Καπετάνιου)/Α’ Μηχανικού. Εκτός όμως από τον δρόμο της θάλασσας μια σειρά από επαγγέλματα σχετικά με αυτή ανοίγει και στην στεριά. Οι απόφοιτοι των σχολών μπορούν να γίνουν Αξιωματικοί στο Λιμενικό Σώμα μπαίνοντας έπειτα από εξετάσεις και διαγωνισμό στις σχολές Αξιωματικών του Λ.Σ. και να αποφοιτήσουν από εκεί με το βαθμό του Σημαιοφόρου.
Παρόλα αυτά, όμως, τα επαγγέλματα και οι τομείς που μπορεί να ασχοληθεί κάποιος απόφοιτος ποικίλλουν ανάλογα με τις γνώσεις και την εμπειρία του. Κάποια από τα επαγγέλματα αυτά είναι οι ναυτιλιακές εταιρίες, ναυπηγήσεις, επισκευές, εφοδιασμοί, πρακτορεύσεις, νηογνώμονες, ασφαλίσεις και άλλα.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΗΝ “ΗΜΕΡΑ”