Αφιέρωμα της “Ημέρας” στη Φιλαρμονική Εταιρία Λευκάδας

Το κτήριο στο οποίο στεγάζεται η Φιλαρμονική Εταιρία Λευκάδας, επισκέφθηκε η εφημερίδα μας τις προηγούμενες ημέρες και σήμερα φιλοξενεί δηλώσεις του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου, Πανταζή Κηρολίβανου, της Εφόρου, Ανθής Καζολή, καθώς και του μέλους του Δ.Σ., Ηλία Σγουρόπουλου.
Ο κ. Κηρολίβανος ανέφερε ότι η Φιλαρμονική Εταιρία Λευκάδος ιδρύθηκε το 1850 από επιφανείς Λευκαδίτες με επικεφαλής την Λαίδη Ντορίνα (Χρυσούλα) Καλκάνη-Πετριτσοπούλου, γυναίκα φιλόμουση και προοδευτική, τον Εθνικό Ποιητή Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, τον Πάνο Στεφανίτση (εισοδηματία) κ.α, ενώ πρόσθεσε πως είναι το αρχαιότερο σωματείο στην περιοχή και η δεύτερη χρονολογικά ιδρυθείσα Φιλαρμονική στην Ελλάδα.
“Στη διάρκεια του μακρού της βίου γνώρισε μέρες δόξας και απέσπασε πολλές και σπουδαίες διακρίσεις. Το 1864 παιανίζει για την Ένωση των Επτανήσων, το 1896 συμμετέχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, το 1906 παίρνει μέρος στην Μεσολυμπιάδα (μοναδική φιλαρμονική από τα Επτάνησα) και το 1983 της απονέμεται το βραβείο Ακαδημίας Αθηνών. Πρώτη η Φιλαρμονική μας, τον περασμένο αιώνα, παρουσίασε θέατρο και άλλες αξιόλογες εκδηλώσεις. Επωμίσθηκε την πνευματική και καλλιτεχνική κίνηση του τόπου μας και δεν ανέστειλε τις δραστηριότητές της ακόμη και σε πολύ δύσκολες για το νησί και την πατρίδα μας περιόδους.
Η παρουσία της είναι πλέον παράδοση, ενώ έχει συμμετάσχει σε πάμπολλες εκδηλώσεις σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και στο εξωτερικό (Γαλλία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Αυστρία). Τα τμήματά της κάθε χρόνο πραγματοποιούν δεκάδες εμφανίσεις (συναυλίες, εθνικές και θρησκευτικές γιορτές). Κάθε χρόνο το καλοκαίρι διοργανώνει «Συνάντηση Φιλαρμονικών» ενώ τον Δεκέμβριο, στην επέτειο της ίδρυσης της (12 Δεκεμβρίου) πραγματοποιεί «Τριήμερο Εορταστικών Εκδηλώσεων»
τόνισε ο κ. Κηρολίβανος.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις της κ. Καζολή, η οποία σημείωσε τα εξής: “Η Φιλαρμονική μας αποτελεί ένα μεγάλο κεφάλαιο για την Λευκάδα και είναι το αυθεντικότερο κομμάτι της παράδοσής μας. Πρόκειται για μουσικό οργανισμό, πυρήνα της πολιτιστικής μας δραστηριότητας, που παράλληλα καταρτίζει επαγγελματικά τους νέους και μάλιστα με εκπληκτικά αποτελέσματα. Η φιλαρμονική είναι σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με 1000 μέλη. Στην Φιλαρμονική λειτουργεί Μουσική σχολή, Μπάντα, Μπαντίνα και Μουσικά Σύνολα.
Η Μουσική Σχολή είναι η βάση της Φιλαρμονικής και λειτουργεί συνεχώς από το 1850. Το 1993 δρομολογήθηκε η αναβάθμισή της και μέχρι τώρα, σημαντικά αποτελέσματα δικαίωσαν αυτήν την προσπάθεια. Σήμερα στις σχολές της Φ.Ε.Λ στα θεωρητικά και στην ενόργανη μουσική διδάσκονται περίπου 160 μαθητές. Από τον Οκτώβριο του 1997 και ύστερα από συνεργασία με το Ελληνικό Ωδείο, δημιουργήθηκαν νέες προοπτικές για τους μαθητές μας”.

Από την πλευρά του ο κ. Σγουρόπουλος, που είναι από τα παλαιότερα μέλη της Φιλαρμονικής Εταιρίας Λευκάδας, υποστήριξε ότι “σήμερα η Φ.Ε.Λ συνεχίζει την ένδοξη πορεία της, δικαιώνοντας τους ιδρυτές της και όσους για ενάμιση αιώνα την βοήθησαν να τιμήσει την Λευκάδα και να συντελέσει στην μουσική της ανάπτυξη. Η παρέμβασή της είναι ουσιαστική και καθοριστική. Οι δυνατότητες, οι προοπτικές, η απήχηση και το κύρος της, σε συνδυασμό με τη συνέπεια, την υπευθυνότητα, τη διαρκή αναζήτηση και την κοινωνική ευαισθησία που την διακρίνει, σηματοδοτούν μία άλλη περίοδο παρουσίας και προσφοράς του Σωματείου”.
Να προστεθεί ότι η Φιλαρμονική Εταιρία Λευκάδος έχει ενταχθεί σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα και πολύ σύντομα θα πάρει νέες στολές και καινούρια μουσικά όργανα, ενώ οι τρεις προαναφερόμενοι, καθώς και ο αρχιμουσικός, κ. Αθανάσιος Μήτσουρας, τόνισαν την σπουδαιότητα που έχει η πολιτιστική σύνδεση των Ιονίων Νήσων και πρότειναν, μάλιστα, να υπάρξει συνεργασία με όλες τις Φιλαρμονικές του Ιονίου, ούτως ώστε μια φορά το χρόνο να γίνεται εκδήλωση και να παρουσιάζεται το έργο τους.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΗΝ “ΗΜΕΡΑ”