Θεμέλιος λίθος για το Πολιτιστικό Δίκτυο Επτανησίων

Η αναγκαιότητα ενίσχυσης της Περιφερειακής Συνείδησης στον τομέα του πολιτισμού και ο λόγος της υλοποίησής της, ήταν ο πρωταρχικός λόγος για την πρώτη συνάντηση Πολιτιστικών Φορέων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, που πραγματοποιήθηκε επιτυχώς στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας. Πρόκειται για ένα στόχο που εξυπηρετείται κυρίως μέσα από την πολιτιστική δικτύωση των κοινωνιών της Περιφέρειας, και οδήγησε στη σκέψη της δημιουργίας ενός πολιτιστικού δικτύου των Επτανησίων, κάτι που υιοθέτησε η Π.Ε.Δ. στην τελευταία συνεδρίασή της, παίρνοντας στην συνέχεια και την πρωτοβουλία διοργάνωσης της Συνάντησης. Τέθηκε το πλαίσιο της συζήτησης, απασχολώντας τους παριστάμενους ζητήματα όπως το ποιοι θα συμμετέχουν, ποιοι θα είναι οι σκοποί, ποιο θα είναι το νομικό – θεσμικό πλαίσιο, πάνω στο οποίο θα στηθεί το δίκτυο καθώς και ο τρόπος διοίκησης και συντονισμού της όλης προσπάθειας. Επισημάνθηκε, δε, ότι η προσπάθεια αυτή δεν αναιρεί την αυτονομία και την ιδιαιτερότητα του οποιουδήποτε φορέα, ούτε υπονοεί την μεταφορά πιστώσεων σε επί μέρους φορείς. Το δίκτυο θα υποστηρίζει κοινές δράσεις με περιφερειακό χαρακτήρα.

Ευέλικτος μηχανισμός η ΕΤΙΝ
Στην συνάντηση, που χαιρέτησαν με επιστολή τους, ο Δήμαρχος Κέρκυρας και Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ιονίων Νήσων Γιάννης Τρεπεκλής, ο Αντιδήμαρχος Ζακύνθου, υπεύθυνος για τον Πολιτισμό, Άκης Λαδικός και ο Δήμαρχος Παξών και μέλος του Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. Σπύρος Μπογδάνος και διηύθυναν ο Δήμαρχος Μεγανησίου Στάθης Ζαβιτσάνος, ο Δήμαρχος Λευκάδας Κώστας Αραβανής και ο Αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου και εντεταλμένος Σύμβουλος σε θέματα Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Λευκάδας, Τάσος Γαζής, προτάθηκαν επίσης το καθοδηγητικό όργανο για την προώθηση του Πολιτισμού της Περιφέρειας, που πρέπει να είναι η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ιονίων Νήσων, ενώ πρωταρχικό ρόλο σε αυτή την δραστηριότητα πρέπει να παίξει το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.
Ασφαλώς θα πρέπει να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του φορέα, με την αναγκαία υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ο οποίος να είναι ευέλικτος και περιφερειακός και πως η ΕΤΙΝ είναι ένας τέτοιος ευέλικτος μηχανισμός.


Προβολή της ταυτότητας κάθε νησιού
Ο σχεδιασμός ενός Φόρουμ Πολιτισμού με κάθετες δράσεις που θα ενισχύει και θα προβάλλει την πολιτιστική ταυτότητα των Επτανήσων, η επαναφορά μιας βελτιωμένης πρότασης επιβολής Τέλους τουρισμού-πολιτισμού, η δημιουργία Εβδομάδας Επτανησιακού Πολιτισμού.
Ασφαλώς οποιαδήποτε παραγωγή Πολιτιστικού προϊόντος, πρώτα να γίνεται για την ποιότητα ζωής των κατοίκων του τόπου, και μετά για τουριστικούς λόγους, καθότι τα Επτάνησα είναι ελλειμματικά ως προς την διαπεριφερειακή συνείδηση, γιατί δεν αλληλοπροσκαλούνται στις πολιτιστικές, αθλητικές, σχολικές κτλ εκδηλώσεις τους και πως αυτή η πρακτική πρέπει να αλλάξει. Η ανάγκη προώθησης της Επτανησιακής πολιτιστικής κουλτούρας στα σχολεία και στη δημιουργία σχολικού διαπεριφερειακού τουρισμού, όπως και η σημασία ενίσχυσης του πνεύματος του εθελοντισμού στις πολιτιστικές συλλογικές δράσεις προβλημάτισε εξίσου τους Φορείς. Τέλος, προτάθηκε να γίνει μια συζήτηση, ανάλογη με αυτή που έγινε στην Λευκάδα, σε κάθε Δήμο της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ώστε να υπάρξει η διάχυση του προβληματισμού και καταγραφή προτάσεων από όλα τα νησιά.
Συμπερασματικά, ο Δήμαρχος Μεγανησίου, ανέφερε πως “θα ζητηθεί με ευθύνη κάθε Δήμου να γίνει απογραφή των Πολιτιστικών Φορέων κάθε Δήμου της Περιφέρειας, ενώ με την ευθύνη της Π.Ε.Δ. η δικτύωση όλων”. Κατέληξε δε λέγοντας, ότι θεωρεί πως “είναι πολύ σημαντικό για την Περιφέρεια η δικτύωση αυτή και πως πρέπει να εκπέμψουμε αυτό το μήνυμα προς όλους, πως ξεκινάει δηλαδή η προσπάθεια σύστασης αυτού του δικτύου και είναι καλοδεχούμενη κάθε σκέψη και κάθε πρόταση και πως η Π.Ε.Δ. προτίθεται να την στηρίξει”.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΗΝ “ΗΜΕΡΑ”