“Που πάμε;” διερωτάται το “Ιόνιο Θέατρο”

Μια κοινωνικο-ηθική σάτιρα, ένα ηχηρό “χαστούκι” στα ελληνικά και όχι μόνο φαινόμενα οικονομικής κρίσης σε βάρος κάθε πολίτη αποτελεί το έργο “Που Πάμε;” που κάνει πρεμιέρα στο πολιτιστικό κέντρο Σαρακινάδου, το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012, στις 9.15μμ, από το “Ιόνιο Θέατρο”. Πρόκειται για τρία μονόπρακτα, το “Άνεργος” σε κείμενο του Γιώργου Σκούρτη και “Η μεγάλη κομπίνα” και “Διακοπή ρεύματος” του Κώστα Μουρσελά, σε σκηνοθεσία Θοδωρή Καμπίτση,
Πρόκειται για ένα σύγχρονο ελληνικό έργο που αντανακλά την κοινωνική μας πραγματικότητα, που λέει την πικρή αλήθεια, που εμφορείται από ανθρωπισμό και ουσιαστικό προβληματισμό για την κοινωνική μας κατάντια. Και αυτό για να δούμε την κρίση διαφορετικά.
Μια νέα ενδιαφέρουσα διάσταση μέσα από το περιστατικό του “Άνεργου” ο οποίος αν και θα είχε την δυνατότητα να ευημερήσει δουλεύοντας, προτιμάει να αναζητάει την τύχη του μέσα από κομπίνες, τυχερά παιχνίδια, ιπποδρομίες κι άλλους συναφείς τρόπους που θα τον βοηθήσουν να γίνει πλούσιος γρήγορα κι ανώδυνα, αποκτά το περίφημο “Μαζί τα φάγαμε” του Πάγκαλου. Σήμερα μετά από τόσο χρόνια ο αντίστοιχος άνεργος έχει πιθανώς κερδίσει κάποια εύκολα χρήματα, τα έχει όμως χάσει και μαζί έχει χάσει και την δυνατότητα να κερδίζει τον επιούσιο, εργαζόμενος. Είναι δηλαδή όχι απλά τεμπέλης και καιροσκόπος αλλά ένας καθαρόαιμος άνεργος στα πρόθυρα της απόλυτης εξαθλίωσης.
Από την άλλη οι ήρωες της “Μεγάλης Κομπίνας” κυνηγούν την ευκαιρία που θα τους βγάλει από τη φτώχεια και τη μετριότητα και θα τους χαρίσει τη μεγάλη ζωή. Τα σχέδια αυτά θα πραγματοποιηθούν μόνο αν ο Μάκης καταφέρει να πείσει να τον Ανέστη στη διάρκεια ενός καφέ, να δεχθεί την ιδέα του, η οποία είναι η εξής: Να επιτρέψει στη σύζυγό του Μαρία να “επισκέπτεται” το αφεντικό τους, τον Σγαναρέλο, με αντάλλαγμα ένα μαγαζί!
“Που πάμε;”, λοιπόν; Ποιός ξέρει με βεβαιότητα να πει; Αυτό που γνωρίζουμε είναι συμπτώματα αυτής της κρίσης που οδηγούν χιλιάδες ανθρώπους στην απόγνωση, την ψυχική και την ηθική κατάπτωση.
Το επίτευγμα στην περίπτωση του συγκεκριμένου έργο είναι πολλαπλό, ωστόσο στεκόμαστε στην κωμικοτραγική πλευρά για να μην τρελαθούμε κιόλας. Ο Θοδωρής Καμπίτσης και οι συνεργάτες του θέτουν το σκηνοθετικό και καλλιτεχνικό τους ταλέντο στην υπηρεσία μιας απαιτητικής δραματουργίας, πειθαρχώντας στο μέτρο του κοινωνικού ρεαλισμού, αποτυπώνοντας αντικειμενικά τις “εικόνες” μιας κοινωνίας που γεννά την παντοειδή εκμετάλλευση, την οικονομική – ηθική – πνευματική εξαθλίωση όλο και πλατύτερων λαϊκών μαζών.

Οι συντελεστές
Παίζουν οι ηθοποιοί: Θοδωρής Καμπίτσης, Παναγιώτης Πυλαρινός, Αγγελική Σούλη, Παναγιώτης Κοντονής.
Τραγούδι: Ανδριάνα Λυκούρεση
Αρμόνιο: Μιχάλης Τσαούσης
Μπουζούκι: Διονύσης Μαρκεσίνης
Κρουστά: Νίκος Τράνακας
Σκηνοθεσία: Θοδωρής Καμπίτσης
Σκηνική Επιμέλεια: Νίκος Παπαδάτος
Μουσική Επιμέλεια: Μιχάλης Τσαούσης
Επιμέλεια Κίνησης: Μαρία Κοντονή
Φωτογραφίες: Νίκος Κοντοσταυλάκης
Φωτισμός – Ήχος: Αποστόλης Ζώντος
Σχεδιασμός Αφίσας και Προγράμματος: Γραφικές τέχνες “ΕΝΤΥΠΟ”
Οι πρόβες συνεχίζονται εντατικά, ενώ οι παραστάσεις που ξεκινούν το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου θα διαρκέσουν έως στις 12 του μήνα εκτός Δευτέρας και Τρίτης. Τιμή εισιτηρίου 10€ και 8€. Τηλέφωνο κρατήσεων 2695061343.