Τον αείμνηστο Δάσκαλο Κ. Σαμψαρέλο τίμησε ο Δήμος Λαρισαίων

Την περασμένη Κυριακή, 22 Ιανουαρίου 2012, η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Δήμου Λαρισαίων, η ανδρική χορωδία του Μουσικού Συλλόγου Λάρισας και το γυναικείο τμήμα της χορωδίας όπερας του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας, στην πανηγυρική τους πρώτη συναυλία του έτους 2012, παρουσίασαν σε παγκόσμια πρώτη εκτέλεση το έργο του αείμνηστου Δάσκαλου Κώστα Σαμψαρέλου, “Θεσσαλική Γη”, Φαντασία για χορωδία και συμφωνική ορχήστρα. Την εξαίρετη ερμηνεία συντόνισε άψογα κατευθύνοντας τους μουσικούς της ορχήστρας και τους χορωδούς, ο μαέστρος Χρήστος Κτιστάκης, ενώ την προετοιμασία των χορωδιών είχε αναλάβει ο αδελφός του Δημήτρης Κτιστάκης.
Στο κατάμεστο θέατρο του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας αυτή την πρώτη παρουσίαση του έργου του Κώστα Σαμσαρέλου, σε στίχους της ποιήτριας Φωφώς Σπετσιέρη, παρακολούθησε και πενταμελής αντιπροσωπεία από τη Ζάκυνθο καθότι ο Θεσσαλός δημιουργός έζησε τα περισσότερα χρόνια του σε αυτό το νησί του Ιονίου, όπου και άφησε σημαντική κληρονομιά με ανεκτίμητη προσφορά χρόνων στη μουσική παιδεία του τόπου.
Μεταξύ άλλων στη συναυλία παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Λαρισαίων Κώστας Τζανακούλης, οι αντιδήμαρχοι Σπύρος Μπαρμπούτης, Ελένη Ξυνοπούλου και Δέσποινα Μάντζαρη καθώς και Δημοτικοί Σύμβουλοι.
Οι αντιπρόσωποι του Δήμου μας ήταν ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Νεολαίας Άκης Λαδικός, ο Δημοτικός Σύμβουλος Ευστάθιος Κοντοσταυλάκης και εκπρόσωποι της Φιλαρμονικής Ζακύνθου Διονύσιος Μαλλιάς, η Αικατερίνη Γιακουμέλου και ο Ευστάθιος Πίσκοπος. Στο χαιρετισμό του, ο κ. Λαδικός, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι “τον Σαμσαρέλο οι Ζακυνθινοί θεωρούν θείο δώρο και το όνομά του είναι συνώνυμο με τη μουσική”. Επίσης υπογράμμισε ότι οι σχέσεις Ζακυνθινών και Θεσσαλών είναι τουλάχιστον 2.500 ετών.
Ο Ιάκωβος Κονιτόπουλος στη σύντομη ομιλία του εξέφρασε τα θερμά του συγχαρητήρια για την ερμηνεία του έργου, στο μαέστρο Χρήστο Κτιστάκη και σε όλους τους μουσικούς και χορωδούς. Αναφορικά με το εκ παραδρομής “ατόπημα” του προέδρου του Δημοτικού Ωδείου Κώστα Γιαννούλα, ότι το έργο “Θεσσαλική Γη” διέσωσε ο ανιψιός του συνθέτη Δημήτρης Σαμψαρέλος, τόνισε ότι “ο αείμνηστο Δάσκαλος θεωρούσε το ίδιο πνευματικό του παιδί και του παρέδωσε όλες του τις συνθέσεις. Ως εκ τούτου το έργο δεν διεσώθη από κανέναν ανιψιό! Στο πρόγραμμα της συναυλίας μάλιστα, είχε τυπωθεί το ακόλουθο “Θερμές ευχαριστίες στον μαέστρο και συνθέτη κ. Ιάκωβο Κονιτόπουλο για την διάσωση, τον σχεδιασμό και την επιμέλεια της έκδοσης του έργου”.
Η συναυλία, στην οποία ανταποκρίθηκε ένας μεγάλος αριθμός φιλόμουσου κοινού, περιλάμβανε δύο μέρη: Στο πρώτο αποδόθηκαν έργα Μπαχ και Μπραμς και στο δεύτερο το έργο “Θεσσαλική Γη” του Σαμσαρέλου καθώς και η “Σουίτα Νο 2 BWV 1067” σε σι ελάσσονα του Γιόχαν – Σεμπάστιαν Μπαχ, οι “Παραλλαγές σε ένα θέμα του J. Haydn op. 56” του Γιοχάνες Μπραμς και η Χορωδιακή Φαντασία του Λούντβιχ φαν Μπετόβεν.
Σολίστ ήταν οι Μάγδα Αλεξανδρή, Μαρία Ρουκά, Δέσποινα Κουσουλού, Αμαλία Σδρόλια, Αστέριος Τσέτσιλας, Νίκος Δάσκαλος, Χρήστος Πούρικας και Χρήστος Λενούτσος στο πιάνο και ο Γιώργος Τσιαρδάκας στο φλάουτο.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΗΝ “ΗΜΕΡΑ”