Μια ακόμη συγκλονιστική ερμηνεία του Βαρύτονου Δ. Σούρμπη

Το ρόλο του Βαλεντίνο ερμηνεύει ο ταλαντούχος ζακυνθινός βαρύτονος Διονύσης Σούρμπης σε μια από τις δημοφιλέστερες γαλλικές όπερες, τον “Φάουστ”, η οποία βασίζεται στο πρώτο μέρος της γνωστής τραγωδίας του Γκαίτε, και παρουσιάζει η Εθνική Λυρική Σκηνή στις 20 Ιανουαρίου για οκτώ μόνο παραστάσεις, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη.
Πρόκειται για μια από τις αγαπημένες grands opéras του κοινού παγκοσμίως, όπου ο ηλικιωμένος επιστήμονας Φάουστ πουλά τη ψυχή του στον Μεφιστοφελή, με αντάλλαγμα τη νιότη και τον έρωτα. Στο επίκεντρο της όπερας δεν βρίσκεται τόσο ο ίδιος Φάουστ όσο η Μαργαρίτα, που μεταμορφώνεται χάρη στον έρωτα και τελικά πληρώνει σκληρά τις επιλογές της.
Το αριστούργημα του Γαλλικού ρομαντισμού με τις διάσημες άριες, τα σπουδαία χορωδιακά και το μπαλέτο της “Βαλπούργειας νύχτας”, παρουσιάζεται σε μουσική διεύθυνση Μύρωνα Μιχαηλίδη και σκηνοθεσία Ρενάτο Τζανέλλα. Μελωδίες γεμάτες ένταση, εκφραστικές αρμονίες και ατμοσφαιρική ενορχήστρωση χρωματίζουν τη σφιχτοδεμένη πλοκή, καθώς παρουσιάζονται μπροστά μας τα συναισθήματα των χαρακτήρων με τον πιο ωμό τρόπο.
Την ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής διευθύνει για πρώτη φορά μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ, ο αρχιμουσικός Μύρων Μιχαηλίδης, ο οποίος έχει διευθύνει μεταξύ άλλων, τις Συμφωνικές ορχήστρες του Βερολίνου, της Ρώμης, της Ιερουσαλήμ και του Μεξικού, τη Φιλαρμονική του Βουκουρεστίου και της Μπρατισλάβα, την Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας της Πράγας, καθώς και όλες τις ελληνικές ορχήστρες.
Ο σκηνοθέτης και διευθυντής του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Ρενάτο Τζανέλλα με πολυετή θητεία στην διεύθυνση του μπαλέτου της όπερας της Βιέννης, τοποθετεί την υπόθεση σε μια παλιά άδεια αίθουσα διδασκαλίας. Εκεί, μπροστά από μαυροπίνακες γεμάτους γνώση, ο Φάουστ μόνος, βασανίζεται από τα θεμελιώδη ερωτήματα περί ζωής, θανάτου, έρωτα, ευτυχίας. Μέσα στο θολωμένο μυαλό του συναντά τον Μεφιστοφελή, που με δέλεαρ τη Μαργαρίτα, τον πείθει να υπογράψει την συμφωνία με τον διάβολο.
Τους εκλεκτούς και καταξιωμένους σολίστ από την Ελλάδα και το εξωτερικό πλαισιώνουν η Ορχήστρα, η Χορωδία και το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
Ο δικός μας βαρύτονος μαγεύει το κοινό με τις εσωτερικές ευαίσθητες και άψογες ερμηνείες του, αλλά για να φτάσει στο υψηλό επίπεδο της απόδοσης των δύσκολων λυρικών του ρόλων, έχει αφιερώσει ώρες ατελείωτες σε μαθήματα μουσικής, ορθοφωνίας και φωνητικών ασκήσεων και έχει θέσει στόχους, οι οποίοι κερδίζονται μόνο με σκληρή δουλειά και αφοσίωση. Μέχρι στιγμής, ο Διονύσης μας τα έχει καταφέρει και διαπρέπει στις παραστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, αλλά και μεγάλων θεάτρων του εξωτερικού.
Οι παραστάσεις θα διαρκέσουν μέχρι 29 Ιανουαρίου, ενώ οι λάτρεις της όπερας θα έχουν την ευκαιρία να τον απολαύσουν στις 21, 25, 28 και 29 Ιανουαρίου.
Στο πλαίσιο της κοινωνικής τιμολογιακής πολιτικής της, έχει μειώσει τις τιμές των εισιτηρίων για την παραγωγή Φάουστ, οι οποίες πλέον διαμορφώνονται ως εξής: €22, €40, €60, €80 / παιδικό, φοιτητικό €13.