Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών στο Διονύση Μουσμούτη

Τα βραβεία και τους επαίνους της χρονιάς που πέρασε απένειμε την περασμένη εβδομάδα η Ακαδημία Αθηνών σε ανθρώπους των γραμμάτων, των τεχνών και των επιστημών, κατά την Πανηγυρική Συνεδρία της, παρουσία του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου. Τα βραβεία της Ακαδημίας, αποτελούν την σημαντικότερη διαδικασία διάκρισης στο χώρο της έρευνας και του λόγου και πολλοί επιφανείς άνθρωποι, τίμησαν με την παρουσία τους την τελετή.
Στην ομιλία του, με θέμα “Νομική Επιστήμη, Δικαστική Εξουσία και Πολιτική”, ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, Απόστολος Σ. Γεωργιάδης, τόνισε πως “η δικαιοσύνη θα πρέπει να είναι απερίσπαστη και μακριά από την πολιτική” και πρόσθεσε ότι “ο δικαστής οφείλει να ασκεί το δικαιοδοτικό έργο του με κάθε δυνατή αντικειμενικότητα, ανεπηρέαστος από τις πολιτικές θέσεις ή προτιμήσεις του, βασιζόμενος στις Γενικές Αρχές που διατρέχουν το δίκαιο και υποκείμενος κατά την άσκηση των καθηκόντων του στο Σύνταγμα και τους νόμους”.
Το αίτημα για ανεξάρτητη και απολιτική δικαιοσύνη είναι ένα από τα στοιχήματα που πρέπει να κερδίσει η χώρα μας, είπε και συμπλήρωσε πως “εξίσου σπουδαίο και επιτακτικό, είναι ο εκσυγχρονισμός της ελληνικής δικαιοσύνης, το άνοιγμά της στις νέες τεχνολογίες και κυρίως η υπέρβαση της γραφειοκρατίας και της τυπολατρίας”.
Μια εκδήλωση άκρως τιμητική για το νησί μας, αφου στους βραβευθέντες συγκαταλέγεται ο συμπατριώτης μας λογοτέχνης και διευθυντής του περιοδικού “Ιστορία” Διονύσης Μουσμούτης, ο οποίος έλαβε το Βραβείο δοκιμίου Ίδρυμα Κώστα και Ελένης Ουράνηγια το βιβλίο του “Ούγκο Φόσκολο – ιστορικά και βιογραφικά παραλειπόμενα” από τις Εκδόσεις ΤΡΙΜΟΡΦΟ, όπου με ιδιαίτερη χαρά βλέπουν τη βράβευση της δεύτερης έκδοσής τους από την Ακαδημία Αθηνών. Η πρώτη ήταν το βιβλίο της Αλεξάνδρας Κατσαΐτου, Κοινωνικός και πνευματικός βίος Κεριωτών (2009).
Αξίζει εδώ να αναφερθεί ότι η συγκεκριμένη διάκριση είναι εξόχως σημαντική δεδομένου ότι το εν λόγω βραβείο δεν απονέμεται κάθε χρόνο και μάλιστα είχε να απονεμηθεί τρία χρόνια, επίσης δεν απαιτεί υποβολή αίτησης και χρειάζεται ομοφωνία.
Οι βραβεύσεις αυτές αποτελούν την καλύτερη ανταμοιβή για τον κόπο των μελετητών, αλλά και επιβράβευση για τις προσπάθειες του ΤΡΙΜΟΡΦΟΥ, που επέλεξε να συνεχίσει την μακρά εκδοτική παρουσία του νησιού μας σε μια εποχή, που οι εκδοτικοί γίγαντες της πρωτεύουσας τείνουν να ισοπεδώσουν τα πάντα.
Με αφορμή το γεγονός αυτό, ο Δήμαρχος Ζακυνθίων Στέλιος Μποζίκης, με επιστολή του, συγχαίρει ολόθερμα το συγγραφέα Διονύση Μουσμούτη για τη βράβευση από την Ακαδημία Αθηνών του βιβλίου του και εύχεται και στο μέλλον να συνεχίσει το σπουδαίο πνευματικό του έργο, μέσα από το οποίο προβάλλεται πανελλαδικά το νησί μας με τον καλύτερο τρόπο.
Επίσης, ως Αντιδήμαρχος του Δήμου Ζακυνθίων και υπεύθυνος των εκδόσεων ΤΡΙΜΟΡΦΟ, ο Άκης Λαδικός με ιδιαίτερη χαρά συγχαίρει τον συγγραφέα και Διευθυντή του περιοδικού ΙΣΤΟΡΙΑ, Διονύση Μουσμούτη για την βράβευση του βιβλίου, επισημαίνοντας ότι “τέτοιες διακρίσεις μας γεμίζουν ελπίδα και δύναμη να συνεχίσουμε τον αγώνα μας για να γίνει ο Πολιτισμός, ο πρεσβευτής της Ζακύνθου, στην Ελλάδα και διεθνώς”.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΗΝ “ΗΜΕΡΑ”