Πρωτοχρονιάτικο ποδαρικό στα σπίτια εκατομμυρίων Ελλήνων στη χώρα μας, αλλά και στο εξωτερικό, θα κάνουν οι Τραγουδιστάδες τση Ζάκυθος, μέσα από την εκπομπή «το Αλάτι της γης» του Λάμπρου Λιάβα, η οποία θα μεταδοθεί την Κυριακή της Πρωτοχρονιάς 13.00-15.00 το μεσημέρι.
Πρόκειται για ένα Ζακυνθινό γλέντι, γεμάτο τετράφωνους ήχους, χορό από το «Φιόρο του Λεβάντε», ευχές στα πέρατα της γης, πληροφορίες για τα έθιμα του τόπου μας, από την Κική Ξανθάκη και τη μικρή της κουζίνα, αλλά και τον συνεργάτη και αγαπημένο φίλο της ομάδας, Γιώργο Φιορεντίνο που συνεργάστηκαν μαζί μας.
Η αφιερωματική εκπομπή, ήδη μαγνητοσκοπήθηκε την περασμένη Κυριακή σε ειδικά διαμορφωμένο πρωτοχρονιάτικο χώρο, σε κτήμα στην περιοχή των Σπάτων στην Αττική και θα είναι διάρκειας 75 περίπου λεπτών.
Τα οφέλη από την προβολή της Ζακύνθου, θα είναι τεράστια. Οι τραγουδιστάδες, λειτουργώντας ως μοναδικοί πρεσβευτές του νησιού μας στα πέρατα της γης, άδραξαν την ευκαιρία να αναστρέψουν την αρνητική όψη της Ζακύνθου, που παρουσιάζει δύο χρόνια τώρα το σύνολο της, η ελληνική τηλεόραση. Το εγχείρημα πέτυχε, μέσα από μια καλοστημένη και δουλεμένη εκπομπή, η οποία αναδεικνύει τον μοναδικό πολιτισμό του τόπου μας. Το αποτέλεσμα, θα είναι πολλαπλά ωφέλιμο και τιμητικό για όλους τους Ζακυνθινούς και τους Επτανήσιους, απανταχού. Παράλληλα, η άμεση προβολή της Ζακύνθου, θα είναι ανεκτίμητη για τα δεδομένα της εποχής που διανύουμε.
Ματαίωση της Χριστουγεννιάτικης Συναυλίας
Οι Τραγουδιστάδες αισθάνονται την ανάγκη να ζητήσουν συγνώμη από τους συμπατριώτες και φανατικούς φίλους τους, σχετικά με την μη διοργάνωση της φετινής Χριστουγεννιάτικης Συναυλίας, η οποία, μετά από χρόνια, θα λείψει από τα ιστορικά ποιοτικά δρώμενα του τόπου μας.
Οι λόγοι της φωτεινής ματαίωσης, είναι:
Πρώτον, η παντελής αδιαφορία του πολιτιστικού οργανισμού της Ζακύνθου, που μετά τον Καλλικράτη δεν ξέρουν, ούτε έχουν καταγράψει τι πολιτισμό παράγει ο τόπος, περιμένοντας ιδιωτικές εθελοντικές πρωτοβουλίες για να φτιάξουν την πολιτική τους εικόνα. Κανένας φορέας, αφού δεν έχει εφάμιλλη λύση, δεν συζήτησε τη συνδρομή του πολιτιστικού μας σωματείου, για τις ημέρες των Χριστουγέννων, αδιαφορώντας για έναν μόνιμο θεσμό που κατά κοινή διαπίστωση ήταν ανάλογος μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων και κοινωνιών. Προσφερόταν, όπως πάντα, δωρεάν, σε όλους τους θεατές – ακροατές, δημιουργώντας ένα σοβαρό πολιτιστικό επίπεδο την Άγια αυτή μέρα. Η περσινή πετυχημένη Χριστουγεννιάτικη συναυλία, χωρίς καμία βοήθεια από πουθενά, χωρίς ηθική ή άλλη υλική συμπαράσταση, οδήγησε σε δυσβάσταχτα οικονομικά έξοδα την μη κερδοσκοπική ομάδα μας και παράλληλα την ανάγκασε να «κουβαλάει» μέχρι αργά τα μεσάνυχτα των Χριστουγέννων (πριν και μετά τη συναυλία) καρέκλες και υλικό για την εξυπηρέτηση του κοινού!
Είναι τιμή μας, ότι και αν κάνουμε, πλην όμως, δεν μπορεί να συνεχιστεί, χωρίς την αυτονόητη υλικοτεχνική βοήθεια και κατά περίπτωση αδιαφορία ή ανοργανωσιά του μοναδικού πλέον Δήμου.
Δεύτερον, οι ανάγκες της πρωτοχρονιάτικης εκπομπής στην ΕΤ1, ήταν σημαντικές και ως εκ τούτου, ο χρόνος δεν θα βοηθούσε χωρίς την στήριξη της πολιτείας.
Είκοσι χρόνια εθελοντική πολιτιστική δράση
Τον Ιανουάριο του 2012, η ομάδα κλείνει είκοσι χρόνια δραστήριας εθελοντικής πορείας, σε όλα τα σημεία του πλανήτη, σε ένα ταξίδι ήχων, παραστάσεων, δρώμενων, γνωριμιών, εμπειριών, φιλίας και επιβράβευσης. Μοναδικός φάρος των Τραγουδιστάδων ήταν και είναι η Ζάκυνθος. Η Ζάκυνθος έχει εισπράξει την παρουσία της και την αξία των ανθρώπων της.
Είκοσι χρόνια τώρα, κανένας παράγοντας σε αυτό τον τόπο, δεν μας τίμησε ηθικά, δεν μας κάλεσε να συμμετέχουμε σε διαδικασίες, να μεταφέρουμε εμπειρίες για να πείσουμε εμπράκτως, ότι ο τόπος μας μπορεί και πρέπει να «εξάγει» το μοναδικό του παγκόσμια είδος, που είναι ο διεθνώς αξιολάτρευτος πολιτισμός του.
Τα ευχαριστώ μας
Μετά από ομόφωνη απόφαση της πολιτιστικής μας ομάδας, οι τραγουδιστάδες μέσα στο 2012 θα παλέψουν μόνο στην κατεύθυνση «εξαγωγής» πολιτισμού, προβολής και προώθησης της άλλης Ζακύνθου. Απόδειξη, μέσα στο 2011, η προβολή της Ζακύνθου στη Νέα Υόρκη και η συγκεκριμένη εκπομπή στην ΕΤ1, που προσέφεραν τεράστια προστιθέμενη αξία.
Με το κλείσιμο των είκοσι χρόνων μια ανεπανάληπτης ιστορικής πορείας, υποσχόμαστε ότι θα συνεχίσουμε με την παλιά και τη νέα γενιά του σχήματος μας, στηριγμένοι μόνο στις δικές μας ανεξάντλητες δυνάμεις.
Τέλος, επειδή κάποια πράγματα πρέπει να λέγονται, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όσους ιδιωτικά και δημόσια μας έχουν στηρίξει και δεν έχουν ωφεληθεί απολύτως τίποτα.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε και όλους όσους μας έχουν στηρίξει, αλλά έχουν ωφεληθεί και εισπράξει ανταποδοτικά την θετική μας ενέργεια (προσωπικά, επαγγελματικά, πολιτικά, τουριστικά και οικονομικά).
Παρά του ότι αποτελούμε το πιο αναγνωρισμένο σύγχρονο κομμάτι του τόπου, δυστυχώς για τη Ζάκυνθο, είκοσι χρόνια λειτουργούμε χωρίς στέγη. Είμαστε άστεγοι. Κάνουμε πρόβες μέσα σε ένα γκαράζ, εξω από την πόλη, στο οποίο κάνει τρομερό κρύο. Όλα τα όργανα και η υποδομή είναι δική μας, ένα μεγάλο παγκόσμιο αρχείο που αποτελεί τιμή για τη Ζάκυνθο και τον μελετητή του μέλλοντος, κινδυνεύει να χαθεί. Όλα τα νέα παιδιά που πλαισιώνουν και συνεχίζουν αυτό το οικοδόμημα, δεν έχουν κανένα κίνητρο, παρά μόνο τη λατρεία τους.
Επιτακτικά, καμία συναυλία μας στη Ζάκυνθο, δεν έγινε με εισιτήριο, παρά ΜΟΝΟ με ελεύθερη είσοδο. Ήμασταν παρόντες, όπου το χρειάστηκε η Ζάκυνθος, στις πιο όμορφες αλλά και στις δύσκολες στιγμές, ακόμη και για την αναστροφή του αρνητικού κλίματος των σεισμών του 2006, αφήνοντας τότε, οικογένειες, δουλειές και προσωπικές υποχρεώσεις. Για τις ανάγκες της πρωτοχρονιάτικης εκπομπής στην ΕΤ1, το κάθε μέλος και οι προσκεκλημένοι μας, φρόντισαν να καλύψουν όλα τα προσωπικά τους έξοδα, να πληρώσουν εισιτήρια, ακόμη και αν αρκετοί είναι άνεργοι!
Εμείς θα τραγουδάμε μέχρι να φτάσουμε…
Ξέρουμε όμως και τις ευθύνες μας, διότι είμαστε ίσως το πιο αναγνωρίσιμο διεθνώς ελληνικό τετράφωνο σχήμα. Όλος ο κόσμος ξέρει τους Τραγουδιστάδες. Έχουμε τραγουδήσει, στο Μέγαρο Μουσικής αλλά και σε φιλόπτωχες εκδηλώσεις. Από το Παρίσι μέχρι τη Νέα Υόρκη, από το Γιοχάνσμπουργκ μέχρι το Σϋδνευ, από την Καλαμάτα μέχρι τη Λάρισα. Από παντού φύγαμε με ψηλά το κεφάλι, σαν Ζακυνθινοί.
Δεν θα είμαστε ποτέ αρνητικοί και δεν θα μεμψιμοιρήσουμε, αλλά ούτε θα παρακαλέσουμε κανέναν. Ο καθένας δίνει αυτό που έχει και μπορεί σε αυτό τον τόπο.
Ευχόμαστε καλές γιορτές και μια δημιουργική χρονιά σε όλους.
Υ.Γ. Για εικοστή πρώτη χρονιά, θα υποδεχτούμε το 2012 και θα τραγουδήσουμε τα κάλαντα το βράδυ της παραμονής στην πόλη μας το Σαββάτο 31 Ιανουαρίου 2011.