Βιβλική καταστροφή

Ανεξέλεγκτη παραμένει η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το μεσημέρι στο νησί μας παραδίδοντας για μια ακόμη φορά τον ορεινό φυσικό μας πλούτο στην πύρινη λαίλαπα και την αδηφάγο μανία των εμπρηστών.
Αποτέλεσμα όλων ήταν να κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές, σπίτια, στάβλοι και καλλιέργειες, αφήνοντας πίσω της “κρανίου” τόπο.
Η φωτιά ξεκίνησε με 8 διαφορετικές εστίες, στις 3 περίπου χθες το μεσημέρι, από το Μοναστήρι της Υπεραγάθου και κατευθύνθηκε προς τον Κοιλιωμένο, δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα, ενώ από ένα σημείο και μετά διασπάστηκε σε πολλά μέτωπα με διαφορετική κατεύθυνση το καθένα.
Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετείχε το σύνολο των πυροσβεστικών δυνάμεων του νησιού μας και αργότερα έλαβαν μέρος δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα, τα οποία, όμως, αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν για το Μεσολόγγι αφού βρισκόταν σε εξέλιξη μεγάλη πυρκαγιά που απειλούσε ολόκληρους οικισμούς.
Παράλληλα και λόγω της έντασης των ανέμων, οι πυροσβεστικές δυνάμεις περιορίστηκαν από την πλευρά του Αγίου Λέοντα αδυνατώντας πλέον να συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης. Εκείνο που προκάλεσε αίσθηση είναι το γεγονός ότι κινδύνεψαν 6 πυροσβέστες όταν μαζί με 2 οχήματα εγκλωβίστηκαν στις φλόγες μιας και έλιωσαν τα σωληνάκια των φρένων λόγω της υψηλής θερμοκρασίας.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι κάτοικοι έμειναν για αρκετή ώρα αβοήθητοι, αφού δεν υπήρχε νερό για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, αν και στον άνισο αγώνα με την πύρινη λαίλαπα συμμετείχαν όλες οι δημοτικές και ιδιωτικές υδροφόρες. Ταυτόχρονα εκφράστηκαν φόβοι για μεγάλες ζημιές, αφού μέσα στις δασικές εκτάσεις κυρίως στην περιοχή Γαϊδουροφά υπάρχουν σπίτια, στάβλοι και αρκετές καλλιέργειες.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΗΝ “ΗΜΕΡΑ”Τελευταία άρθρα