Με κουπόνια κατάρτισης θα μπορούν από το Σεπτέμβριο, νέοι και νέες, ηλικίας 18-25 ετών, να σπουδάσουν σε ΙΕΚ της επιλογής τους, δημόσιο ή ιδιωτικό, επιλέγοντας την ειδικότητα, ανάλογα µε τις προσωπικές τους ανάγκες.
Τα κουπόνια αρχικής κατάρτισης θα δίδονται στους δικαιούχους είτε µε οικονοµικά – κοινωνικά κριτήρια, είτε σε συγκεκριμένο αριθμό δικαιούχων που θα επιλέξουν συγκεκριµένες ειδικότητες που υπηρετούν την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας, όπως θα τις ορίσει το υπουργείο Παιδείας από τις λειτουργούσες σήµερα 217 ειδικότητες αρχικής επαγγελµατικής κατάρτισης σε δηµόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ.
Παράλληλα, στο πλαίσιο της Δια Βίου Μάθησης θα τρέξουν τέσσερα ακόμη προγράμματα, που θα αφορούν άλλους 340.000 περίπου πολίτες, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να σπουδάσουν και να αποκτήσουν εργασιακή εµπειρία.
Σε συνεργασία, λοιπόν, με τους δήμους επιχειρείται η υλοποίηση προγραμμάτων με βάση τις αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας. Ειδικότερα, θα προσφέρονται προγράμματα για την πράσινη ανάπτυξη, την επιχειρηματικότητα, τις νέες τεχνολογίες, την εκμάθηση ξένων γλωσσών κ.ά., ενώ οι δήμοι θα έχουν την δυνατότητα να προτείνουν και νέα προγράμματα που καλύπτουν εξειδικευμένες ανάγκες των δημοτών. Στόχος της συνολικής εκπαιδευτικής παρέμβασης είναι η δημιουργία αρκετών τμημάτων μάθησης και η παροχή εκπαιδευτικών υπηρεσιών.
Οι νέοι καλλικράτειοι δήµοι θα γίνουν πάροχοι διαφόρων προγραµµάτων επιµόρφωσης των πολιτών. Τα προγράµµατα θα αφορούν κυρίως τις εξής θεµατικές ενότητες: Οικονοµικός εγγραµµατισµός, Επιχειρηµατικότητα, Πράσινη ανάπτυξη – περιβάλλον, Νέες τεχνολογίες, Ξένες γλώσσες, Κοινωνικές δεξιότητες, Ειδικά προγράµµατα ευάλωτων οµάδων, Συµβουλευτική οικογένειας, Πολιτιστική δράση.
Τα προγράμματα θα χρηματοδοτηθούν μέσω ΕΣΠΑ, ενώ το πλάνο αφορά στην ένταξη σε προγράμματα επιμόρφωσης, “ανανέωσης” των γνώσεων, εκμάθησης ξένων γλωσσών και της παροχής κουπονιών για την εγγραφή σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ.