Έντονο είναι το πρόβλημα που δημιουργήθηκε, φέτος με τη μετακίνηση των ανδρών της Γ΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας που για ενδέκατη χρονιά ανέλαβε τη φύλαξη Στροφάδων από τη λαθροθηρία.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην “Ημέρα” ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου του νησιού μας Διονύσης Μακρής και επιβεβαίωσε ο ομόλογός του της Ομοσπονδίας Κώστας Μαρκόπουλος τα προβλήματα ξεκίνησαν από την πρώτη στιγμή που έφθασε στο νησί μας, την Δευτέρα του Πάσχα, η πρώτη επιστολή ανδρών της Θηροφυλακής δεδομένου ότι είχαν να αντιμετωπίσουν τόσο μια βλάβη που παρουσιάστηκε στο σκάφος που θα τους μετέφερε όσο και τις άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή με αποτέλεσμα να μείνουν στη Ζάκυνθο για πέντε ολόκληρες μέρες.
Το ίδιο συνέβη και κατά την τρίτη αποστολή όταν οι άνδρες που την αποτελούσαν αναγκάστηκαν, λόγω έλλειψης καυσίμων στο σκάφος του Λιμενικού να παραμείνουν στα Στροφάδια επί 22 ημέρες χωρίς κανείς να ενδιαφερθεί για το τι θα φάνε, τι θα πιουν και που θα μείνουν, αν και για τη διαμονή και τροφή τους είχε φροντίσει η Μητρόπολη.
“Το πρόβλημα είναι σοβαρό και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε κάθε χρόνο, αφού η πολιτεία είναι απούσα από κάθε άποψη. Αν δεν υπάρχουν χρήματα, εμείς δεν φταίμε σε τίποτα να μένουμε εγκλωβισμένοι επί είκοσι και πλέον μέρες στα Στροφάδια, ενώ ο προγραμματισμός προβλέπει ότι δεν πρέπει να ξεπερνούν τις έξι. Ζητάμε, πλέον, ένα διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης. Δεν έχουμε κανενός είδους προσωπικό πρόβλημα με το Λιμεναρχείο αλλά δεν είναι δυνατόν να ακούμε ότι δεν υπάρχουν δαπάνες για καύσιμα ώστε να μας μεταφέρουν. Αντιθέτως, η αυταπάρνηση και η προσφορά του Μητροπολίτη θα πρέπει να αναφερθεί βάζοντας τα προβλήματα στη σωστή τους διάσταση”, δήλωσε ο κ. Μαρκόπουλος.
Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι όλες οι δαπάνες καλύπτονται από το δικό ταμείο της Γ΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας με τις συνδρομές των κυνηγών, αναλογούντων 30€ την ημέρα σε κάθε θηροφύλακα, ενώ το Κράτος απουσιάζει και ουσιαστικά προσβλέπουν μόνο στη συνεργασία με φορείς όπως το Λιμεναρχείο.
Αν μη τι άλλο, οι κυνηγετικές οργανώσεις αποδεικνύουν κάθε φορά έμπρακτα ότι συμβάλλουν καθοριστικά στην προστασία της άγριας πανίδας και εν γένει του φυσικού περιβάλλοντος, τηρώντας τα όσα οι νόμοι προβλέπουν, αναδεικνύοντας το σύγχρονο διαχειριστικό ρόλο που οι κυνηγοί σήμερα επιτελούν και συνεπώς είναι άδικη η οποιαδήποτε τέτοια συμπεριφορά.