Στη Νέα Υόρκη η καρδιά της Επτανήσου

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ: Νέα Υόρκη

Ο Ελληνισμός είναι ιδέα. Μια άσβεστη φλόγα που ταξιδεύει χιλιάδες χρόνια, ξεπερνώντας όχι μόνο την φθορά του χρόνου, αλλά διασχίζοντας πολύχρονες δοκιμασίες, ζυγούς, εξάντληση και κυρίως πολιτισμικές κρίσεις.
Οι Έλληνες της διασποράς, είναι δύο φορές Έλληνες! Την διαπίστωση, μπορεί εύκολα να την βιώσει ένας ταξιδιώτης, όταν βρίσκεται δίπλα στον απόδημο Ελληνισμό. Δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους που δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την πατρίδα, κρατάνε άσβεστη τη φλόγα των ιδανικών, της γλώσσας, των ηθών, της εκκλησίας και του πολιτισμού.

Ενώθηκαν οι Επτανήσιοι
Ο πολιτισμός ένωσε τα Επτάνησα και δημιούργησε κάποτε την Ανεξάρτητη Ιόνιο Πολιτεία. Σήμερα 147 χρόνια μετά την Ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα, η Ιόνιος Περιφέρεια μένει αιρετά ενωμένη με το σχέδιο Καλλικράτης.
Είναι τουλάχιστον συγκινητικό, για πρώτη φορά, όλα τα Επτανησιακά Σωματεία της Νέα Υόρκης, να ενώνονται, υπό την Ιόνιο Πολιτιστική Ομοσπονδία Αμερικής, αυτή την ιστορική ημέρα της Επετείου (21 και 22 Μαΐου 2011) και να συνεορτάζουν, στην άλλη μεριά του Ατλαντικού!
Οι “Τραγουδιστάδες τση Ζάκυθος”, για μια ακόμη φορά, αποτέλεσαν τους καλύτερους πρεσβευτές της πατρίδας. Αυτή τη φορά ως εκπρόσωποι των Ιονίων Νησιών.
Το Σάββατο το βράδυ, οι Επτανησιακές Μουσικές και οι ομιλίες, διαχύθηκαν στην μητρόπολη του κόσμου! Με λαχτάρα οι Επτανήσιοι της Νέας Υόρκης, συνέρρευσαν στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Ίδρυμα της Αστόρια, της καρδιάς του Ελληνισμού και έζησαν τις μοναδικές εκείνες στιγμές που τους γέμισαν τις καρδιές.
Συγκίνηση, αγκαλιές, επιβράβευση, νόστος και όνειρα, γέμισαν το χώρο που μεταμορφώθηκε για τρεις ώρες σε ένα μικρό νησί του Ιονίου!
Η βραδιά ήταν γεμάτη από μουσικές που κάλυψαν όλο το φάσμα της πλούσιας και ιδιαίτερης παράδοσης του τόπου μας, αλλά και από συγκινητικούς λόγους των παρευρισκομένων.

Οι μοναδικές στιγμές
Τη βραδιά άνοιξε το μέλος της Ιόνιας Ομοσπονδίας, Μαρίκα Ανδρεώλα – Παλαιού και μέλος του Ζακυνθινού Συλλόγου “Διονύσιος Σολωμός”.
Ο πολυδραστήριος πρόεδρος της Ιόνιας Πολιτιστικής Ομοσπονδίας Αμερικής κ. Νικόλαος Μπάρδης, αναφέρθηκε στην προ δύο ετών επιθυμία και προσπάθεια να πραγματοποιηθεί αυτή η εκδήλωση, όπως και στην πρωτοφανή ενότητα των επτανησιακών σωματίων της Νέας Υόρκης για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες ολόκληρες, με αφορμή τις εκδηλώσεις και την Ζακυνθινή αποστολή.
Η Γενική πρόξενος της Κύπρου στη Νέα Υόρκη Κούλα Σοφιανού εξήρε την προσπάθεια και χειροκροτήθηκε θερμά όταν ευχήθηκε να γίνουν τέτοιες εκδηλώσεις σύντομα και στα Κατεχόμενα.
Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος κ. Κυριακόπουλος, τόνισε την ανάγκη πολιτιστικής συνείδησης και τέτοιων προσπαθειών που ενώνουν τον Ελληνισμό στα βάθη των αιώνων.
Ο Δήμαρχος Ζακυνθίων Στέλιος Μποζίκης, ο οποίος συνοδεύει την Ζακυνθινή αποστολή, μίλησε μέσα από την ψυχή του στους Επτανήσιους και τους Έλληνες, με πολύ συγκινητικό λόγο, περιγράφοντας τα πρωτόγνωρα συναισθήματά του για τον απόδημο Ελληνισμό και την ανάγκη στήριξής από μια πατρίδα που δυστυχώς δεν έχει πολιτειακό σχεδιασμό και όραμα. Ευχαρίστησε τους διοργανωτές και μίλησε με πολύ θερμό λόγο για την εικοσαετή αφιλοκερδή προσπάθεια, την μοναδική ουσιαστική πολιτιστική συμβολή και την πορεία των “Τραγουδιστάδων τση Ζάκυθος” την οποία εισπράττει πολυποίκιλα το νησί μας.
Ο Σπύρος Καμπιώτης και ο Νίκος Κεφαλληνός εκ μέρους των Τραγουδιστάδων ευχαρίστησαν θερμά τους διοργανωτές για την φιλοξενία και την αγάπη με την οποία περιέβαλαν την Ζακυνθινή ομάδα και αναφέρθηκαν στην εικοσαετή πορεία του σχήματος, που με την πόλη της Νέας Υόρκης ολοκλήρωσαν έναν παγκόσμιο κύκλο μεταλαμπάδευσης του πολιτισμού μας, με πάθος και πηγαίο ταλέντο.
Όλοι οι συμμετέχοντες και διοργανωτές, ευχαρίστησαν θερμά την πρώτη αιρετή περιφέρεια Ιόνιων Νησιών και προσωπικά τον περιφερειάρχη κ. Σπύρου, που στήριξε την προσπάθεια και εξασφάλισε τα εισιτήρια της μεταφοράς, προκειμένου να αποδείξει και στους Επτανησίους της διασποράς ότι είναι δίπλα και μαζί τους.
Ο φιλόλογος Γιώργος Φιορεντίνος, ανάλυσε με μοναδικό τρόπο την ιστορικότητα, την ιδιαιτερότητα και τις επιρροές της Ζακυνθινής και Επτανησιακής μουσικής, με λόγο εύστοχο και ευχάριστο, ανάμεσα στις ενότητες των πέντε μουσικών μερών, που κάλυψαν την εκκλησιαστική ιδιαιτερότητα, τα αγροτικά τραγούδια της υπαίθρου, τις αρέκιες και αριέτες, τις διωδίες και τέλος τις καταπληκτικές καντάδες.
Η κατάμεστη αίθουσα σε κάθε τραγούδι γέμιζε επευφημίες, ενθουσιασμό και εκδηλώσεις αγάπης για τα ακούσματα.
Μεταξύ των παρευρισκομένων ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Ηλίας Τσεκερίδης, ο εκπρόσωπος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής κ. Σταυρος Παπαγερμανός, οι πρόεδροι όλων των επτανησιακών σωματίων και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Υψηλές προσωπικότητες και επιχειρηματίες της πόλης, παρακολούθησαν την βραδιά και αγκάλιασαν τους διοργανωτές και την Ζακυνθινή αποστολή.

Η επέτειος για την Ένωση
Χθες το βράδυ Νέας Υόρκης (χαράματα ώρα 05.00 ελληνική ώρα) οι Τραγουδιστάδες συμμετείχαν στην αφιερωματική εκδήλωση για την επέτειο της ένωσης της Επτανήσου, στην αίθουσα “Κέφαλος” της Κεφαλληνιακής αδελφότητας της Νέας Υόρκης. Στην εκδήλωση συμμετείχαν ως ομιλητές ο πατέρας Φώτιος Γαβριελλάτος Ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως Κεφαλλονιάς και ο ιστορικός Γεράσιμος Γαλανός από το Ληξούρι. Οι Τραγουδιστάδες τραγούδησαν μέρος από το υπό έκδοση νέο cd με τίτλο “Διονύσιος Σολωμός – Ποίηση και Μελωδία”.
Αναλυτικό φωτορεπορτάζ θα έχουμε σε επόμενο φύλλο μας.

Προβολή στη Νέα Υόρκη
Τις προηγούμενες μέρες, ο Δήμαρχος Ζακυνθίων Στέλιος Μποζίκης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου και ο διευθυντής της εφημερίδας μας και μέλος των Τραγουδιστάδων, επισκέφθηκαν τα γραφεία της μεγάλης και ιστορικής εφημερίδας “Εθνικός Κήρυκας”, τους ραδιοφωνικούς σταθμούς “Hellas fm” και “Cosmos fm” και την εφημερίδα “Greek News”, ακόμη έγινε σειρά επαφών με δραστήριους επιχειρηματίες ομογενείς με τους οποίους έγιναν αρκετές συζητήσεις για τα σημερινά οράματα και τη Ζάκυνθο. Είναι γεγονός ότι μέσα από τον πολιτισμό, έγιναν σημαντικές κινήσεις προβολής και δημοτικότητας του νησιού μας και ολόκληρης της Επτανήσου.