Αποτελεί κοινό τόπο για όλους ότι όλα πάνε στραβά και ανάποδα στο πρώην «Φιόρο του Λεβάντε» και νυν φαλιρισμένο και κακορίζικο Τζάντε! «Σιγά τη διαπίστωση», θα μπορούσε κάλλιστα να ισχυριστεί κάποιος, διότι, όπου και να γυρίσει κανείς το κεφάλι του, στη γη που γέννησε το Σολωμό, τον Κάλβο και το Φώσκολο, μόνο απογοήτευση θα νιώσει, γιατί η λίστα της οπισθοδρόμησης της «πολυαγαπημένης» μας είναι ατελείωτη και όποιος την αναλογιστεί είναι βέβαιο ότι πάσχει από έντονα μαζοχιστικά αισθήματα.
Από πού να αρχίσει κανείς να μετρά τις σφαλιάρες που τρώμε τη μία πίσω από την άλλη, καθημερινά; Μήπως:
1. Από το χρεοκοπημένο Δήμο με τις υπέρογκες οφειλές και τα φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς που οδήγησαν τη Ζάκυνθο στο μαρασμό, αφού, άνευ χρημάτων, ανάπτυξη δε γίνεται;
2. Την παντελή απουσία μελετών για ένα μακροχρόνιο σχεδιασμό και ένα οποιοδήποτε, έστω και ελάχιστο, έργο υποδομής;
3. Την έλλειψη ενδιαφέροντος για την τουριστική προβολή του νησιού μας και τις λανθασμένες επιλογές μας, με αποτέλεσμα να ελλοχεύει κίνδυνος να χάσουμε τα αυγά και τα καλάθια στη βασική οικονομική μας πηγή και βάση;
4. Τις λιμενικές υποδομές που βλέπουμε μόνο στον ύπνο μας;
5. Τις χαμένες ευκαιρίες και στις χρηματοδοτήσεις που πέταξαν από τη Ζάκυνθο και δεν διατέθηκαν σε έργα, λόγω της αναισθησίας, της αδιαφορίας και της ανικανότητας των αιρετών της;
6. Την εξαφάνιση της Ζακύνθου από τα κρατικά κονδύλια, λόγω της εγκληματικής συμπεριφοράς ορισμένων μελών της αδελφότητας των αιρετών, η οποία οδήγησε τη Ζάκυνθο σε επιτήρηση από το Υπουργείο Εσωτερικών και στις ελλιπείς χρηματοδοτήσεις για σοβαρές παρεμβάσεις;
7. Τη δημιουργία μιας νοοτροπίας, η οποία αρνείται να δει το μέλλον και βλέπει μόνο το σήμερα ή την εξυπηρέτηση μόνο του προσωπικού συμφέροντος συγκεκριμένων ατόμων ή ομάδων, με αποτέλεσμα να ωφελούνται μικροπαράγοντες εις βάρος του συνόλου, το οποίο, με τη σειρά του, φέρει τις δικές του ευθύνες, γιατί ανέχεται αυτού του είδους τις συμπεριφορές;
8. Τη διαπίστωση ότι είμαστε μονίμως οι ουραγοί της Περιφέρειας σε όλους τους τομείς, κάτι σαν φτωχοί συγγενείς, σαν σέμπροι, σαν παρακατιανοί ένα πράγμα, αφού όποια συγκριτικά στοιχεία και να μελετήσει κανείς σχετικά με τα Ιόνια Νησιά, η Ζάκυνθος θα φιγουράρει στις τελευταίες θέσεις, συνήθως επειδή κανένας από τους πολιτικούς της ταγούς δεν ενδιαφέρονται για το νησί, παρά μόνο για την καρέκλα και τα οφέλη της;
9. Τη συνεχή υποτίμηση του νησιού μας από όλους τους φορείς, ακόμα και από αυτούς που ευθύνονται για τις συγκοινωνίες, με αποτέλεσμα η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί να οδηγεί το νησί μας στην πλήρη υπανάπτυξη και οπισθοδρόμηση;
10. Τη διαρκή απαξίωση της Ζακύνθου, η οποία οφείλεται όχι μόνο στη δική μας αδράνεια ως πολιτών, που επιμένουμε να αποδεχόμαστε οτιδήποτε ασχημονεί εις βάρος του νησιού μας χωρίς αντίδραση, αλλά κυρίως και στις ηγεσίες είτε αυτές είναι τοπικές είτε περιφερειακές;
«Ολυμπιακά» καψόνια
Ο λόγος για το δεκάλογο της συμφοράς είναι ο μαζοχισμός, ο οποίος προαναφέραμε, διότι όλως αιφνιδίως θυμηθήκαμε ότι αυτή την περίοδο αλλάζουν τα αεροπορικά δρομολόγια, επειδή αρχίζει η περίοδος των εορτών του Πάσχα και ακολουθεί η έναρξη της τουριστικής σαιζόν. Και αφού κάναμε τις απαιτούμενες επαφές με τις αεροπορικές εταιρείες, καταλήξαμε στο γνωστό και λυπηρό συμπέρασμα ότι σέμπροι ήμασταν, σέμπροι είμαστε και σέμπροι θα παραμείνουμε στον αιώνα τον άπαντα.
Και αυτό το ισχυριζόμαστε, διότι παρατηρήσαμε ότι η Ζάκυνθος εξυπηρετείται από την Ολυμπιακή εταιρεία με ένα μόνο δρομολόγιο, από και προς τη Ζάκυνθο, και αυτό τα άγρια χαράματα, δεδομένου ότι η πτήση από την Αθήνα πραγματοποιείται στις 5.40 π.μ. και η επιστροφή από τη Ζάκυνθο στις 7.05 π.μ.
Το δρομολόγιο αυτό, ιδιαίτερα από την Αθήνα είναι καθαρό καψόνι, γιατί ο δυστυχής επιβάτης, που επιθυμεί να έρθει στη Ζάκυνθο, πρέπει να ξυπνήσει από τις 3 το πρωί, για να προλάβει την πτήση του, δοθέντος ότι πρέπει να είναι μία ώρα νωρίτερα στο αεροδρόμιο.
Γιατί πρέπει η μία πτήση να πραγματοποιείται στα άγρια χαράματα, αφού δεν υπάρχει δρομολόγιο για επιστροφή το βράδυ, όπως γίνεται στην Κεφαλονιά και την Κέρκυρα;
Μήπως η τακτική αυτή αποδεικνύει ότι η Ολυμπιακή Αεροπορία θεωρεί τη Ζάκυνθο ζημιογόνα και σκέφτεται να την αφαιρέσει από τα προγράμματά της στο μέλλον; Γιατί πώς αλλιώς εξηγείται ότι ενισχύει τις πτήσεις της στα άλλα Ιόνια Νησιά και για νησί μας προγραμματίζει μόνο μία πτήση, την ώρα που λαλούν τα κοκόρια;
Και να φανταστεί κανείς ότι όλα αυτά συμβαίνουν σ’ ένα νησί, στο οποίο διακινούνται, ετησίως, στο εσωτερικό και το εξωτερικό, περίπου 1.000.000 επιβάτες! Και η τραγική ειρωνεία: Η Easy Jet ξεκινά τις απευθείας πτήσεις της από την Αγγλία στη Ζάκυνθο, στις 27 Μαρτίου, παρατείνοντας κατά ένα μήνα την τουριστική μας περίοδο, την ίδια στιγμή που η ελληνικότατη Ολυμπιακή εξυπηρετεί τον τόπο μας μόνο με ένα δρομολόγιο.
Όμως, η Ολυμπιακή δεν είναι πια δημόσιος φορέας αλλά ιδιωτικός, οπότε ισχύουν οι κανόνες της αγοράς, δηλαδή της προσφοράς και της ζήτησης, άρα φαίνεται ότι έχουμε χάσει το παιχνίδι από τα αποδυτήρια.
Περίεργη η κατάργηση της πτήσης από Ζάκυνθο για Θεσσαλονίκη
Σε ό,τι αφορά τα δρομολόγια που πραγματοποιούνται από και προς το νησί μας θα πρέπει να επισημάνουμε και το άλλο παράδοξο που συμβαίνει, δηλαδή την κατάργηση της σύνδεσης Ζακύνθου – Θεσσαλονίκης, η οποία πραγματοποιείτο, μέχρι πρόσφατα, στα πλαίσια της γραμμής Θεσσαλονίκη – Κέρκυρα – Άκτιο – Κεφαλονιά – Ζάκυνθος και το αντίστροφο, ξαφνικά «σπάει» στα δύο και γίνεται:
1. Κέρκυρα – Θεσσαλονίκη κάθε Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή και Κυριακή.
2. Κέρκυρα – Άκτιο – Κεφαλονιά – Ζάκυνθος κάθε Πέμπτη και Σάββατο.
Σχετικά με το πρώτο δρομολόγιο, σαφώς πρόκειται περί αθλιότητας, όσο σκληρή και αν ακούγεται η λέξη, γιατί δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τη λογική εκείνων που πέταξαν τη Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά από τη σύνδεση της Θεσσαλονίκης και κράτησαν μόνο την Κέρκυρα, χαρακτηρίζοντας της ως άγονη γραμμή, με τα γνωστά οφέλη, τα οποία δε γνωρίζουμε ποιοι αποκομίζουν.
Από την άλλη πλευρά, το δρομολόγιο σύνδεσης των Ιόνιων Νησιών και αυτό εντάσσεται, θα μπορούσε να πει κάποιος, στην κατηγορία του σκανδάλου, διότι δεν εξυπηρετεί το επιβατικό κοινό, γιατί πραγματοποιούνται δύο δρομολόγια την εβδομάδα, από το νησί μας προς την Κέρκυρα κάθε Τετάρτη και Παρασκευή στις 4.05 το απόγευμα και με επιστροφή από την Κέρκυρα κάθε Πέμπτη και Σάββατο στις 6.30 το πρωί.
Η ώρα δεν έχει λογική, διότι, όποιος πολίτης επιθυμεί να ταξιδέψει στην έδρα της Περιφέρειας για να διεκπεραιώσει υποθέσεις του, ερχόμενος σε επαφή με διάφορες υπηρεσίες, πρέπει να κάνει τρεις διανυκτερεύσεις στην Κέρκυρα, εάν θέλει να επιστρέψει με το αεροπλάνο ή να επιστρέψει με το λεωφορείο, δηλαδή να ταξιδέψει από την Κέρκυρα στην Πάτρα και από εκεί να συνεχίσει μέχρι τη Ζάκυνθο ή θα χρησιμοποιήσει το αυτοκίνητό του και θα υποστεί όλη την ταλαιπωρία του πολύωρου ταξιδιού.
Η κατάσταση γίνεται αντιληπτή με ένα παράδειγμα: Ας υποθέσουμε ότι ένας ξενοδόχος ή επιχειρηματίας έχει επείγουσες συναλλαγές με υπηρεσίες της Περιφέρειας, οπότε πρέπει να βρίσκεται στην έδρα της, τις εργάσιμες ημέρες. Με βάση τα αεροπορικά δρομολόγια, πρέπει να φύγει από τη Ζάκυνθο, την Τετάρτη στις 4.05 το απόγευμα, και να γυρίσει το Σάββατο το πρωί, γιατί δεν προλαβαίνει να κάνει τίποτα, αφού η πτήση της Πέμπτης από την Κέρκυρα πραγματοποιείται στις 6.30 το πρωί, οπότε είναι υποχρεωμένος να παραμείνει στο νησί των Φαιάκων, τρεις ημέρες και να επιστρέψει στη βάση του τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου.
Νομίζουμε ότι δε χρειάζονται περαιτέρω εξηγήσεις για το ακατάλληλο του δρομολογίου αυτού, το οποίο δεν εξυπηρετεί ούτε τους Περιφερειακούς Συμβούλους, οι οποίοι χρησιμοποιούν, συνήθως, τα ιδιωτικά τους αυτοκίνητα ή, εάν χρησιμοποιήσουν κάποια πτήση, επιστρέφουν με το λεωφορείο, μέσω της Πάτρας. Όσο, δε, για το λεωφορείο, το οποίο μεταφέρει τους Περιφερειακούς Συμβούλους από και προς την Κέρκυρα, δεν έχει νόημα, γιατί εξυπηρετεί μόνο τους αιρετούς και όχι τους πολίτες, οι οποίοι πληρώνουν και το δρομολόγιο αυτό.
Εν ολίγοις, όχι μόνο δεν εξυπηρετούμαστε όταν θέλουμε να ταξιδέψουμε στην Κέρκυρα αλλά πληρώνουμε και λεωφορείο για τους Περιφερειακούς Συμβούλους. Είμαστε για κλάματα και άξιοι της μοίρας μας.
Και το κερασάκι στην τούρτα
Για να ολοκληρώσουμε το σκηνικό της εναέριας υποτίμησής μας, συμπληρώνουμε το παζλ της αδιαφορίας, της ανευθυνότητα και της ανικανότητας των ιθυνόντων με την αεροπορική κάλυψη της Κεφαλονιάς και της Κέρκυρας, από την προσεχή Κυριακή 27 Μαρτίου, η οποία μόνο θυμηδία και θλίψη μπορεί να προκαλέσει στους χαμένους, δηλαδή εμάς:
Κεφαλονιά: Δύο πτήσεις την ημέρα από Αθήνα, στις 5.30 το πρωί και στις 8 το βράδυ, εκτός Τρίτης και Πέμπτης, που πραγματοποιείται μόνο η απογευματινή.
Κέρκυρα: Δύο πτήσεις την ημέρα, από την Ολυμπιακή, οι οποίες αναχωρούν από την Αθήνα στις 8.55 το πρωί και στις 2.35 το μεσημέρι, ενώ το νησί εξυπηρετεί και η Aegean με ένα πρόγραμμα τριών πτήσεων, ημερησίως από Αθήνα, στις 5.20 και 11.10 το πρωί και στις 6.30 το απόγευμα.
Κατά τα άλλα, νομίζουμε ότι πρέπει να τοποθετηθεί το Περιφερειακό Συμβούλιο για την κατάργηση του δρομολογίου Ζακύνθου – Θεσσαλονίκης, ώστε να πληροφορηθούμε τους λόγους για τους οποίους συνέβη αυτό, ενώ οι τοπικοί φορείς πρέπει να αντιδράσουν στην απόφαση για την πραγματοποίηση μόνο μίας πτήσης από και προς το νησί μας, όλη την καλοκαιρινή περίοδο.
Επιτέλους, κάποιοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την οπισθοδρόμηση και υπανάπτυξη του νησιού μας, γιατί έχουμε φτάσει στο χείλος του γκρεμού και δεν το έχουμε πάρει χαμπάρι.