Εκατομμύρια ευρώ οι απώλειες από το παρεμπόριο

Την ώρα που το κράτος επιστρατεύει όλους τους ελεγκτικούς του μηχανισμούς για να εισπράξει φόρους από τα καταστήματα που λειτουργούν νομίμως, απειλώντας μάλιστα πως ακόμη και για φοροδιαφυγή ενός ευρώ θα οδηγεί τους επιχειρηματίες στη φυλακή, σε όλους τους δρόμους του νησιού μας υπάρχουν πλανόδιοι μικροπωλητές, οι οποίοι ούτε την απαιτούμενη άδεια διαθέτουν, ενώ δεν κόβουν απόδειξη, με συνέπεια να υπάρχουν απώλειες εκατομμυρίων ευρώ.
Παρά τις συνεχείς οχλήσεις των εμπόρων στην Αστυνομία, στη Δημοτική Αστυνομία, αλλά και στο Δήμο, εντούτοις δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα και το παρεμπόριο εξακολουθεί να “οργιάζει”. Το πρόβλημα αυτό γίνεται ακόμη μεγαλύτερο, αν αναλογιστεί κανείς πως εξαιτίας της οικονομικής κρίσης το ένα μαγαζί κλείνει μετά το άλλο.
Αντί, λοιπόν, το κράτος να “κυνηγήσει” όσους αναπτύσσουν παράνομα υπαίθρια καταστήματα, κάνει το ακριβώς αντίθετο. Συνθλίβει οικονομικά τους νομοταγείς και τους οδηγεί στον αφανισμό. Ταυτόχρονα, χάνονται εκατοντάδες θέσεις εργασίας.
Στο πρόσφατο παρελθόν ο Εμπορικός Σύλλογος είχε ζητήσει τη συνδρομή των Τοπικών Αρχών. Είναι γεγονός ότι μόλις υπήρχε πίεση, κλιμάκια του Λιμεναρχείου και της Δημοτικής Αστυνομίας έκαναν ένα “ντου” μέσα στην πόλη και προχωρούσαν στην κατάσχεση των παράνομων προϊόντων.
Καθώς περνούσαν οι μέρες, όμως, δεν έδειχναν τον ίδιο ζήλο. Χρειάζεται συστηματική παρέμβαση από την πλευρά τους, διότι καθημερινά… “ξεφυτρώνουν” κι΄ άλλοι πλανόδιοι.
Από ΄κει και πέρα, οι καταστηματάρχες θεωρούν πως ευθύνη για τα όσα συμβαίνουν, έχουν τόσο η Εφορία που δεν ελέγχει αυτό το φαινόμενο, καθώς και το Τμήμα Εμπορίου, το οποίο λόγω της έλλειψης προσωπικού, δεν λειτουργεί εύρυθμα.
Τα στοιχεία που δημοσίευσε, προσφάτως, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), καταδεικνύουν την σοβαρότητα του θέματος. Το 20% με 30% του εμπορίου στη χώρα μας, διακινείται μέσω του παρεμπορίου, ενώ ο τζίρος του εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 20 δισεκατομμύρια ευρώ!
Αυτό σημαίνει ότι οι απώλειες στα έσοδα του κράτους από ΦΠΑ και φόρους, φτάνει τα 8,5 δις ευρώ!
Εν μέσω οικονομικής κρίσης, θα πρέπει η Κυβέρνηση να καταβάλλει προσπάθειες, σε συνεργασία με το ΣΔΟΕ, τη Δημοτική και την Ελληνική Αστυνομία, για τον περιορισμό του φαινομένου.
Πόσο ακόμη θα αντέξουν τα καταστήματα να τα “αρμέγει” το κράτος και την ίδια στιγμή η Πολιτεία να μην κάνει τίποτα για την πάταξη του παρεμπορίου;
Για να πείσεις όλους ότι θα πρέπει να πληρώσουν, ούτως ώστε να βγει η χώρα από την κρίση, είναι απαραίτητο να μεριμνήσεις πρώτα για όσους βγάζουν χρήματα, χωρίς να αποδίδουν ούτε ένα ευρώ σε φόρους.
Πέρα από τους επιχειρηματίες, έσοδα από το παρεμπόριο χάνει και το κράτος. Όσο αυτό δε γίνεται αντιληπτό, τόσο θα παραμένει το αδιέξοδο.Τελευταία άρθρα