Σύγκρουση για το παλιό Εργατικό Κέντρο

Σε επίθεση κατά πάντων προχώρησε η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου και πιο συγκεκριμένα ο πρόεδρος, Τάκης Στρούζας, με αφορμή τα όσα ακούγονται το τελευταίο διάστημα για την αξιοποίηση του παλιού κτηρίου, που βρίσκεται στην πλατεία Δημοκρατίας.
Ο κ. Στρούζας αφού έκανε μια ιστορική αναδρομή για το πώς φτιάχτηκε το κτήριο, άσκησε δριμεία κριτική στις κυβερνήσεις, αναφέροντας τα εξής: “Το κτήριο αυτό θα έδινε μια άλλη δυναμική στο κίνημα. Ακριβώς, όμως, επειδή φοβούνται αυτή τη δράση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ σκόπιμα βάζουν εμπόδια, αφού οι διορισμένες διοικήσεις τους στον Οργανισμό Εργατικής Εστίας υπονομεύουν τις διαδικασίες, λόγω των εμποδίων που βάζει μια εκ των συνιδιοκτητών, με τη συστηματική καθυστέρηση των διαδικασιών και από την πλευρά του δικηγόρου που έχει ορίσει ο Οργανισμός στη Ζάκυνθο. Δεν θέλουν ένα ταξικό Εργατικό Κέντρο, όπως της Ζακύνθου, να έχει υποδομές. Προσπαθούν να ανακόψουν το κίνημα με κάθε τρόπο. Την άνοιξη του 2008 έγινε μια έντονη προσπάθεια από τα τοπικά ΜΜΕ να προβοκάρουν το ΕΚΖ και το ΠΑΜΕ, με αφορμή το εγκαταλελειμμένο κτήριο. Κυκλοφόρησαν φήμες ότι αυτό έχει χαρακτηριστεί πράσινο από το ΥΠΕΧΩΔΕ, πράγμα το οποίο ανέφεραν ξανά το Σάββατο στη σύσκεψη. Αλήθεια, έχει δει κανένας το έγγραφο αυτό;” τόνισε ο κ. Στρούζας.
Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου ανέφερε ότι το 2004 σε συνάντηση του Τεχνικού Επιμελητηρίου με το ΕΚΖ, ο τότε πρόεδρος του ΤΕΕ, κ. Μπονίκος, συμφώνησε με τη λογική του Οργανισμού Εργατικής Εστίας ότι είναι ασύμφορη οικονομικά η επισκευή του υπάρχοντος κτηρίου.
Παράλληλα, ο προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών, κ. Γεωργιλάς, είχε αναφέρει στην έκθεσή του ότι “πρέπει να γίνει ριζική επισκευή του φέροντος οργανισμού, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες μη ασφαλούς συμπεριφοράς του σε μελλοντικούς σεισμούς”.
“Η προσπάθεια που γίνεται το τελευταίο διάστημα από τον κ. Κυβετό, ο οποίος είναι δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας, να συντηρήσει το κτήριο του Εργατικού Κέντρου και να χρησιμοποιήσει μέρος του για υπηρεσίες του Δήμου, πρέπει να μας ανησυχήσει. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δημιουργήσει ζήτημα αμφισβήτησης της ιδιοκτησίας του Εργατικού Κέντρου. Εξάλλου, μπορεί να μας είχε καλέσει στη σύσκεψη του Σαββάτου, όμως δεν κάλεσε εκπρόσωπο της Εργατικής Εστίας, που έχει την πλειοψηφία του κτηρίου. Ουσιαστικά, δηλαδή, όπως λέει και η λαϊκή παροιμία “δύο γάϊδαροι μαλώναμε σε ξένο αχυρώνα”. Η εκτίμησή μας είναι ότι πρόκειται για μεθοδευμένη σκοπιμότητα στο να πετάξουν το ταξικό Εργατικό Κέντρο έξω από το κτήριο που ανήκει στην εργατική τάξη. Αυτό είναι πρόκληση. Ζητάμε να επιστρέψουμε στο κτήριο και να μας απαντήσει εγγράφως αρμόδιος κρατικός φορέας για την στατικότητα του οικήματος, ενώ θα πρέπει να αναλάβει και τα έξοδα της επισκευής του” σημείωσε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου.Τελευταία άρθρα