Ετοιμαστείτε για απογραφή περιουσίας

Στις 10 με 24 Μαίου θα γίνει, τελικώς, η απογραφή του πληθυσμού και των κατοικιών για το 2011, όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).
Αρχικά, είχε αναφερθεί πως αυτή η διαδικασία θα ελάμβανε χώρα από τις 30 Μαρτίου έως τις 13 Απριλίου, όμως άλλαξε ο σχεδιασμός.
Φέτος, η ΕΛΣΤΑΤ θα εφαρμόσει νέο σύστημα απογραφής, αφού θα κλείνονται ραντεβού σε ώρες και ημέρες που θα εξυπηρετούν τους πολίτες.
Οι υπάλληλοι της Στατιστικής Υπηρεσίας θα περάσουν απ΄ όλα τα σπίτια και σε περίπτωση που δεν βρουν τους ιδιοκτήτες, θα αφήσουν σημείωμα στην πόρτα, με το οποίο θα καθορίζεται το ραντεβού.
Στην περίπτωση που η ημέρα και η ώρα δεν εξυπηρετεί τους απογραφόμενους, τότε θα έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν (τηλεφωνικά ή με e-mail) με τους απογραφείς, προκειμένου να γνωστοποιήσουν το πότε θα τους βόλευε μια συνάντηση με τους υπαλλήλους της Στατιστικής Υπηρεσίας.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί έως τώρα, τα στοιχεία που θα ζητηθούν από κάθε πολίτη είναι εμπιστευτικά και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο για στατιστικούς σκοπούς.
Τα ερωτήματα που θα τεθούν, θα αφορούν τον αριθμό των μελών της οικογένειας που διαμένουν μόνιμα στην κατοικία, τις ηλικίες, το φύλο, τις σπουδές, το επάγγελμα, το ετήσιο εισόδημα και τα χαρακτηριστικά του ακινήτου, όπως είναι το έτος κατασκευής, οι όροφοι και οι… ανέσεις που διαθέτει.
Στο παρελθόν η απογραφή γινόταν μέσα σε μία μόλις ημέρα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αρκετά λάθη, όπως είναι οι διπλές εγγραφές.
Για τη συγκεκριμένη εργασία, αναμένεται η πρόσληψη 14.000 υπαλλήλων. Ο καθ΄ ένας από αυτούς θα απογράφει μια συγκεκριμένη ενότητα (100 με 150 σπίτια), η οποία θα ονομάζεται “τμήμα”.
Τα στοιχεία που θα συλλεγούν δεν αφορούν τη φορολογία φυσικών προσώπων, αλλά έχουν να κάνουν με την εκπόνηση συμπερασμάτων σχετικά με το επίπεδο διαβίωσης του πληθυσμού, με την αύξηση των φτωχών και των πλουσίων, με τους ανέργους, με τους απασχολούμενους και πάει λέγοντας.
Τέλος, η απογραφή του πληθυσμού και των κτηρίων πραγματοποιείται κάθε δεκαετία στη χώρα μας, ενώ η μόνη διαφορά της ελληνικής από τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές απογραφές είναι ότι στην Ελλάδα οι συνεντεύξεις θα γίνουν σε όλον τον πληθυσμό της χώρας, εν αντιθέσεις με τις άλλες χώρες της Ευρώπης, όπου οι συνεντεύξεις είναι δειγματοληπτικές.Τελευταία άρθρα