Ο “Βενετσιάνικος Γάμος” στο Τζάντε

Πραγματοποιήθηκε, και φέτος, η μεγαλειώδης παρέλαση του “Βενετσιάνικου Γάμου”, αναβιώνοντας μια λαογραφική εθιμοτυπική παράσταση, ένα δρώμενο που προκαλεί την φαντασία μας και μας μεταφέρει στον 16ο αιώνα, σε έναν γάμο Ζακυνθινών ευγενών.
Η μεγαλειώδης πομπή που διέσχισε το ιστορικό κέντρο της πόλης, κατέληξε στην πλατεία του Αγ. Μάρκου, όπου τελέστηκε ο γάμος. Στη συνέχεια ακολούθησε το γαμήλιο γλέντι με αναγεννησιακούς χορούς και προσφέρθηκαν παραδοσιακά ζακυνθινά γαμήλια κεράσματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εντυπωσιακή Γαμήλια πομπή άνοιξε με τυμπανιστές και σημαιοφόρους. Ακολούθησαν οι νεόνυμφοι και οι κοντινοί συγγενείς τους. Η νόνα (γιαγιά) που μεταφέρθηκε μέσα σε λεντίκα (κλειστό φορείο εξαιρετικής τέχνης μέσα στο οποίο μετέφεραν τους ευγενείς) ενώ ακολούθησαν τα σεντούκια της νύφης με τα προικιά αλλά και η “στέψη”, όπου από εφέτος συμμετείχε το κοινό, με έναν τυχερό που απέκτησε το δώρο των νεόνυμφων.
Την πομπή πλαισίωσαν οι προσκεκλημένοι, οι οποίοι φορούν ακριβή αντίγραφα στολών του 16ου αιώνα, ενώ κορίτσια κρατούσαν κάνιστρα με ροδοπέταλα και μπομπονιέρες. Από τα μεγάφωνα της πόλης μας ακούγονταν αναγεννησιακή μουσική καθόλη τη διάρκεια της πομπής μεταφέροντάς μας έτσι σε καιρούς αλλοτινούς και αγαπημένους.