Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η Αερολιμενικός κ. Ελένη Παράσχη, επεξεργάστηκε τα συνολικά στοιχεία της κίνησης εσωτερικού και εξωτερικού στο αεροδρόμιο, από και προς το νησί μας, η μελέτη των οποίων μπορεί να βοηθήσει στην ανασυγκρότηση και τον επαναπροσδιορισμό της τουριστικής μας πολιτικής.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τη στατιστική, πραγματοποιήθηκαν, κατά τη διάρκεια του 2010, 607 πτήσεις εσωτερικού, οι οποίες μετέφεραν 29.560 επιβάτες και 2.736 δρομολόγια εξωτερικού, που μετέφεραν 841.290 τουρίστες.
Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι σημειώθηκαν 31 αφίξεις αεροταξί, με 95 επιβάτες, καθώς και 170 πτήσεις ιδιωτικών αεροπλάνων, με 279 επιβάτες.
Τουτέστιν, σύνολο 3.544 αεροσκάφη, τα οποία μετέφεραν 871.224 άτομα, από και προς το «Φιόρο» μας.
Κατανομή πτήσεων και τουριστών
Σε ό,τι αφορά την κατανομή των πτήσεων τσάρτερ από τον Απρίλιο έως και το Νοέμβριο του 2010, παρατηρούμε ότι παρουσιάζουν μείωση στην κίνηση οι μήνες Απρίλιος (-70%), Μάιος (-3,19%), Ιούλιος (-0,67%), Σεπτέμβριος (-2,51%), Νοέμβριος (-80%), αύξηση εμφανίζουν οι μήνες Ιούνιος (+2,59%) και Αύγουστος (+6,68%), ενώ ο Οκτώβριος είναι σταθερός. Μεταβολή σε σχέση με το 2009 +0,51% (2.722 πτήσεις το 2009 και 2.736 το 2010).
Σχετικά με την ανάλυση των επισκεπτών ανά χώρα, αύξηση παρουσίασαν οι αφίξεις από το Βέλγιο (+9,18%), τη Δανία (+2,56%), την Ιταλία (+23,72%), τη Μεγάλη Βρετανία (+0,59%), την Ουγγαρία (+47,54%), την Πολωνία (+2,75%), τη Ρωσία (+52,43%), τη Σουηδία (+11,40%) και την Τσεχία (+12,94%).
Στον αντίποδα, μείωση σημειώθηκε στην κίνηση από την Αυστρία (-14,18%), τη Γερμανία (-2,48%), την Ελβετία (-34,37%), την Ιρλανδία (-59,92%), την Κύπρο (-14,35%), τη Νορβηγία (-13,38%), την Ολλανδία (-2,93%), τη Ρουμανία (-52,95%), τη Σερβία (-10,80%), τη Σλοβακία (-2,02%), τη Σλοβενία (-17,18%) και την Τσεχία (-3,86%). Σύνολο επισκεπτών το 2010 420.038 και μείωση 2,41% σε σχέση με το 2009, που επισκέφτηκαν το νησί μας 430.398 άτομα.
Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και το αγόρι μου
Η Ζάκυνθος δέχεται επισκέπτες με πτήσεις τσάρτερ από 21 χώρες της Ευρώπης και το Ισραήλ, το οποίο εμφανίζεται στη λίστα για πρώτη φορά το 2010, με έξι πτήσεις και 369 επιβάτες. Η ανάλυση των ποσοστών της αύξησης ή της μείωσης, αυτομάτως, δίνει και τον μπούσουλα, στον οποίο πρέπει να κινηθούν οι υπεύθυνοι της τουριστικής προβολής του νησιού μας, προκειμένου να ενισχύσουν την παρουσία του εκεί όπου υπάρχει ανάγκη, δηλαδή παντού.
Η Ζάκυνθος πρέπει να βγει δυναμικά προς τα έξω, με βομβαρδισμό μάρκετινγκ σε όλες τις αγορές, γιατί ο τουρισμός αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση και ο μόνος που μπορεί να αποφέρει έσοδα στα ταμεία μας, δεδομένου ότι η Ελλάδα βρίσκεται στα πρόθυρα της πτώχευσης και δεν παράγει τίποτα, παρά μόνο τουρισμό.
Ίσως, πρέπει να αντιμετωπίσουμε με εντελώς διαφορετική νοοτροπία το γνωστό σλόγκαν «λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και το αγόρι μου», ενώ πρέπει να σταθούμε, με ιδιαίτερη προσοχή, στην άλλη μεγάλη «βιομηχανία» μας, που λέγεται ελληνικός πολιτισμός, ο οποίος είναι ό,τι πολυτιμότερο έχουμε αυτή τη στιγμή. Και οι ξένοι, που τους θεωρούμε «κουτόφραγκους» και τους βλέπουμε μόνο σαν ευκαιρία για «αρπαχτές», ξέρουν να εκτιμούν την κουλτούρα και την παράδοση ενός τόπου και αυτό θέλουν να δουν.
Οπότε, εκ των πραγμάτων, είναι εύκολοι «αγοραστές» οποιουδήποτε ιστορικού και πολιτιστικού στοιχείου τους «πουλήσουμε». Εμείς, ειδικότερα, μπορούμε να υπερηφανευτούμε ότι διαθέτουμε τεράστιες «αποθήκες», για τις οποίες μπορούμε να καμαρώνουμε: Διονύσιο Σολωμό, Ούγο Φώσκολο, Ανδρέα Κάλβο, θέατρο, μουσική, τραγούδια, ομιλίες, Γκιόστρα, εκκλησιαστική παράδοση, ζωγραφική, αρχιτεκτονική και, κυρίως, ανθρώπους που αγαπούν ανιδιοτελώς τη Ζάκυνθο και προσφέρουν τα μέγιστα από την τσέπη τους για το μεράκι τους.
Άρα, υπάρχουν δυνατότητες, ακόμα και στους δύσκολους καιρούς, γιατί, ίσως, να μη διαθέτουμε τις υποδομές άλλων νησιών, γιατί ατυχήσαμε σε πολιτικές ηγεσίες, αλλά έχουμε τη ζακυνθινή ψυχή, η οποία μπορεί να προσφέρει πολλά στον τομέα του πολιτισμού και το αποδεικνύουν, καθημερινά, οι εκατοντάδες άνθρωποι που δραστηριοποιούνται στους παραπάνω τομείς, με αξιοζήλευτο πάθος και όραμα.
Ωστόσο, η λέξη «όραμα» είναι πολύ μεγάλη και, ως εκ τούτου, απουσιάζει από τη ζωή μας, γιατί η νοοτροπία μας ως Έλληνες και κατ’ ακολουθία ως Ζακυνθινοί, ενέχει μία ιδιότυπη σχέση με το χρόνο, από την άποψη ότι λειτουργούμε με την έννοια του καιρού, που προέρχεται από το ρήμα κείρω, το οποίο σημαίνει κόβω, δηλαδή δε βλέπουμε το μέλλον με την έννοια της συνέχειας και της διάρκειας, αλλά της στιγμής, δηλαδή της ευκαιρίας, με την οποία μπορεί να αποκομίσει κάποιος προσωπικά οφέλη. Εν ολίγοις, καιροσκοπικά, χάνοντας τον καιρό μας σε άσκοπες ενέργειες, οι οποίες δεν αποφέρουν κανένα όφελος στην κοινωνία. Το παράδειγμα της Ζακύνθου είναι αρκετό, για να καταλάβουμε πόσο λανθασμένα έχουμε λειτουργήσει σε όλους τους τομείς, με τις γνωστές συνέπειες, οι οποίες οδήγησαν στο φαλίρισμα το πάλαι ποτέ «Φιόρο του Λεβάντε».
Με την ίδια ακριβώς λογική λειτουργούμε και σαν χώρα, διότι αφήσαμε τους καιροσκόπους πολιτικούς να αλωνίζουν, με αποτέλεσμα να μας οδηγήσουν ένα βήμα πριν την πτώχευση.
Κοινωνιολογικά, είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει η νοοτροπία ενός ανθρώπου, πόσω μάλλον ενός λαού και αν αυτό συμβεί, πραγματοποιείται βίαια με συνταρακτικές αλλαγές και ανατροπές ή αργά και μεθοδικά, μέσω της παιδείας και της μόρφωσης. Δύσκολες απαιτήσεις σε δύσκολους καιρούς ή κατά πώς είπε, πριν από λίγους μήνες, ο Γιώργος Παπανδρέου «Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε»! Μόνο που το είπε την ώρα που βουλιάζαμε!
Οφέλη σε Ελλάδα – Ισπανία λόγω κρίσης σε Μέση Ανατολή και Β. Αφρική
Οι χώρες της Νότιας Ευρώπης είναι «σαφώς νικητές», στην κούρσα της προσέλκυσης μεριδίου από τις συγκεκριμένες χώρες (Αίγυπτο και Τυνησία), με τους Ελληνες ξενοδόχους να προσφέρουν σημαντικά μειωμένες τιμές στα ξενοδοχεία τους, απόρροια της οικονομικής συρρίκνωσης του περασμένου έτους.
Ελλάδα και Ισπανία είναι οι χώρες που θα καρπωθούν τα τουριστικά οφέλη της πολιτικής κρίσης στις χώρες της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής (Αίγυπτος και Τυνησία), υποστηρίζει ο επικεφαλής του δεύτερου μεγαλύτερου διοργανωτή ταξιδίων στην Ευρώπη, “Thomas Cook Group Plc.”, στο πρακτορείο Bloomberg.
Οι χώρες της Νότιας Ευρώπης είναι “σαφώς νικητές”, στην κούρσα της προσέλκυσης μεριδίου από τις συγκεκριμένες χώρες (Αίγυπτο και Τυνησία), με τους Ελληνες ξενοδόχους να προσφέρουν σημαντικά μειωμένες τιμές στα ξενοδοχεία τους, απόρροια της οικονομικής συρρίκνωσης του περασμένου έτους. Η ίδια ωστόσο πολιτική ακολουθείται και από τους Ισπανούς επιχειρηματίες, όπως επισημαίνεται στο τηλεγράφημα.
Ο βρετανικός όμιλος ταξιδίων, που μεταφέρει περίπου ένα εκατομμύριο επισκέπτες στην Αίγυπτο κάθε χρόνο, ελπίζει να αντισταθμίσει τις απώλειες από την ακύρωση ταξιδιωτικών «πακέτων» στην περιοχή, με την οργάνωση ταξιδιών σε εναλλακτικούς προορισμούς , όπως στην Ελλάδα και στην Ισπανία. Η Thomas Cook έχει υπολογίσει ότι το κόστος της ακύρωσης των ταξιδίων στην Αίγυπτο και την Τυνησία μπορεί να επιφέρουν μείωση στα κέρδη της στο δεύτερο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης εως και 20 εκατ. λίρες στερλίνες (33 εκατομμύρια δολάρια).
Στην Ελλάδα οι επιχειρηματίες του κλάδου αναμένουν τη διεθνή τουριστική έκθεση στο Βερολίνο ΙΤΒ 2011, την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι πως διαμορφώνονται οι τουριστικές ροές προς τη χώρα μας.