ΕΝΩΣΗ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΩΝ – Εκδήλωση για την κοπή της πίτας

Την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του πραγματοποίησε το περασμένο Σάββατο, ο πολιτιστικός σύλλογος της Ένωσης Βορειοηπειρωτώντου νησιού μας, στο κοσμικό κέντρο “ΜΟΥΣΕΣ” στο Καλαμάκι παρουσία εκατοντάδων Βορειοηπειρωτών και πολλών επίσημων προσκεκλημένων.
Την παράσταση έκλεψε το χορευτικό συγκρότημα τον μικρών παιδιών το οποίο υπό την καθοδήγηση του χοροδιδάσκαλου Άγγελου Τετράδη παρουσίασε ένα μικρό πρόγραμμα με παραδοσιακούς χορούς από την Βόρειο Ήπειρο και το νησί μας.
Την εκδήλωση άνοιξε ο Γραμματέας του Συλλόγου Σπάρτακος Νταλιάνης ο οποίος καλωσόρισε όλους τους παρευρισκόμενους και ευχήθηκε χρόνια πολλά σε όλους τους Βορειοηπειρώτες και Ζακυνθινούς.

Το νέο ΔΣ
Επίσης αναφέρθηκε στην εκπληκτική πορεία και πολύ ενεργό δράση του Συλλόγου αυτά τα τρία τελευταία χρόνια καθώς και την πρόσφατη Γενική Συνέλευση των Βορειοηπειρωτών με πρωτοφανής συμμετοχή περίπου 600 Βορειοηπειρωτών. Στην ψηφοφορία αυτή εξελέγη το νέο Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο αποτελείτε από τους: Κωνσταντίνο Ντάλλα (Πρόεδρος), Χριστόφορο Κόρδας (Αντιπρόεδρος Α), Λευτέρη Παππά (Αντιπρόεδρος Β), Σπάρτακο Νταλιάνη (Γραμματέας), Λευτέρη Μπάκα (Γραμματέας Β), Τίμο Γκιζέλη (Ταμίας), Δημήτρη Λότση (Ταμίας), Μιχάλης Κέμπας (Έφορος), Εμιλία Τσάτου (Έφορος), Κώστα Καλογέρη (μέλος), Γιάννη Γκαμπή (πρόεδρος επιτροπής νεολαίας), Μάνθο Χαρίση (μέλος), Σωτήρη Καλογέρη, (μέλος), Έντη Σέση (μέλος) και Λεονάρντο Τζάνη (μέλος).


Δυσκολίες και προβλήματα
Ακολούθως τον λόγο πήρε ο πρόεδρος Κωνσταντίνος Ντάλλας ο οποίος αφού καλωσόρισε τους προσκεκλημένους, τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Φωτικής Διονύσιο, ο οποίος ευλόγησε την πίτα και μετέφερε τις καλύτερες ευχές και την ιδιαίτερη εκτίμηση του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Χρυσόστομου προς όλους τους Έλληνες Βορειοηπειρώτες που ζουν και εργάζονται στη Ζάκυνθο, τον Βουλευτή Δημήτρη Βαρβαρίγο, τον αντιδήμαρχο Άκη Λαδικό και τον προϊστάμενο του ΟΕΚ κ. Γιάννη Αμπελά, παρουσίασε τα μέλη του νέου Δ.Σ. και έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα.
Ο πρόεδρο εξέφρασε στον κ. Βαρβαρίγο το γεγονός της απαράδεκτης παράληψης αναφοράς στον Ελληνικό πληθυσμό της Βορείου Ηπείρου στο σχολικό βιβλίου της Ε δημοτικού – ενώ αναφέρετε σε όλο τον Ελληνικό πληθυσμό ανά τον κόσμο. Ο Βουλευτής με τη σειρά του υποσχέθηκε πως θα μεταβιβάσει το αίτημα του Δ.Σ στην κυβέρνηση και ιδικά στην υπουργό παιδείας.
Ο κ. Ντάλλας αναφέρθηκε στην επίμονη προσπάθεια του Δ.Σ για ένα καλύτερο βίο τον Βορειοηπειρωτών στο νησί μας, στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τους τελευταίους τρεις μήνες στα γραφεία Μητρώου του δήμου και στα γραφεία Ιθαγένειας στην περιφέρεια, καθώς και στην επέτειο αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου που εορτάστηκε στις 13 Φεβρουαρίου.
Ο πρόεδρος επισήμανε πως η απογραφή του Ελληνικού πληθυσμού στην Αλβανία είναι πολύ σημαντικό Εθνικό, Θρησκευτικό και ιστορικό ζήτημα. Η απογραφή θα πραγματοποιηθεί τον μήνα Μάη και πρέπει το Δ.Σ. και η πολιτεία να μεριμνήσει και να βοηθήσει ώστε οι Βορειοηπειρώτες να δώσουν βροντερό παρόν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους τη Βόρειο Ήπειρο.
“Αν θέλουμε να συνεχίσει να υπάρχει η αγαπημένη μας πατρίδα πρέπει να δώσουμε όλοι βροντερό παρών” είπε ο πρόεδρος κ. Ντάλλας
Στην συνέχεα οι Βορειοηπειρώτες διασκέδασαν με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια ως αργά το πρωί με την ζωντανή ορχήστρα του Νίκου Μποντίνη στο κλαρίνο και το τραγούδι του Άρη Πάσχου.