Η ΕΑΣΖ στην 24η Διεθνή Έκθεση IFDTEX 2011

Στην 24η Διεθνή Έκθεση Τροφίμων – Ποτών- Τεχνολογίας IFDTEX 2011 συμμετείχε πρόσφατα η ΕΑΣ του νησιού μας έχοντας την ευκαιρία να εκθέσει τα τοπικά μας προϊόντα.
Πρόκειται για μια διοργάνωση όπου φιλοξενεί προϊόντα προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) και γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ) που σημαίνει να διαθέτουν ταυτότητα και να έχουν αναγνωριστεί επίσημα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Η συμμετοχή του νησιού μας, εκτός του ότι τα προϊόντα μας έχουν πιστοποιηθεί ως τέτοια, έγινε με την ευκαιρία ένταξης μας σε χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν επίσης οι Ενώσεις Χίου και Νάξου.
Την ΕΑΣ Νάξου αντιπροσώπευσε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Δημήτρης Καπούνης, την ΕΑΣ Ζακύνθου ο πρόεδρος της Αντώνης Αντίοχος, και ο διευθυντής Πέτρος Βισβάρδης, ενώ την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου ο πρόεδρος της και αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Γανιάρης Κωνσταντίνος.
Το περίπτερο επισκέφτηκαν πλήθος κόσμου οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν την ξακουστή γραβιέρα Νάξου καθώς και το κεφαλοτύρι “αρσενικό” και το ημίσκληρο τυρί Νάξου. Ακόμα οι επισκέπτες γνώρισαν τα εκλεκτά κρασιά και το παρθένο ελαιόλαδο τηου νησιού μας καθώς την υπέροχη μαστίχα Χίου και τα παράγωγα προϊόντα αυτής.
Επίσης, οι συνεταιριστικές Οργανώσεις της Νάξου και του νησιού μας παρέθεσαν γεύμα στους εκπροσώπους των ΜΜΕ, επιχειρηματίες και εκπροσώπους εταιρειών τροφίμων με νησιώτικα προϊόντα με σκοπό μια ουσιαστικότερη προβολή των επιχειρήσεων που ανήκουν σε αυτούς.
Δημιουργήθηκε το καταλληλότερο περιβάλλον για την ανάπτυξη συνεργασιών και προσφοράς στις επιχειρήσεις της δυνατότητας ενός εύκολου και άμεσου τρόπου ώστε να αναπτύξουν συνεργασίες με δυνητικούς επιχειρηματικούς συνεργάτες, πελάτες και προμηθευτές. Η συνεργασία με φορείς, αξιόπιστους συνδέσμους και εμπορικές οργανώσεις διευκόλυνε τη συμμετοχή των επιχειρήσεων για μια άρτια και εξειδικευμένη προβολή στο χώρο της Έκθεσης.

Διεύρυνση σε νέους τομείς
Στο περιθώριο της έκθεσης ήταν πολλές οι συνεργασίες που έγιναν με αγροτικούς και όχι μόνο Φορείς στα πλαίσια της ανάπτυξης, της προβολής και προώθησή τους όχι μόνο στα πλαίσια του εγχώριου εμπορίου αλλά και του διεθνούς, δεδομένου ότι οι διοργανωτές συνεργάζονται με τους περισσότερους εμπορικούς συνδέσμους και φορείς της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού, έτσι ώστε η 24η IFDTEX να καταγραφεί ως το ισχυρότερο μέσο προώθησης των προϊόντων του χώρου. Παράλληλα συνεργάζεται με φορείς όπως Agrocert (Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων), Κ.Ε.Κ. Αθηνών, Πρεσβεία Κύπρου, Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης, ΒΙΟ Hellas, ΣΕΒΙΤΕΛ και ΠΑΣΕΚΤ.
Επίσης, διαπιστώθηκε το ενδιαφέρον της αγοράς μεσώ της προβολής των νέων και καινοτόμων προϊόντων του χώρου και η ουσιαστική συνεργασία με τις συμμετέχουσες επιχειρήσεις για την εφαρμογή και επίτευξη των επιχειρησιακών τους σχεδίων.
Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της Έκθεσης πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις και ενημερωτικές ημερίδες με θέμα τα ελληνικά παραγόμενα προϊόντα.
Μέσα από το ίδιο πρόγραμμα η ΈΑΣΖ θα συμμετάσχει και σε έκθεση που θα γίνει το επόμενο διάστημα τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στη Γερμανία.