Η παιδική Γκιόστρα

Φέτος για πρώτη φορά, στα πλαίσια των τριήμερων εκδηλώσεων: “Γκιόστρα Ζακύνθου 2011” θα πραγματοποιηθεί και Παιδική Γκιόστρα, στην οποία θα λάβουν μέρος αποκλειστικά και μόνο μικρά Ζακυνθινόπουλα, μαθητές Δημοτικών Σχολείων, φροντιστηρίων, ανεξάρτητες ομάδες, καθώς και αντιπροσωπεία από ανάλογο Σχολείο της Ιταλικής πόλης Sulmona.
Με τον τρόπο αυτό οι περίφημοι και κοσμαγάπητοι ιππικοί αγώνες του νησιού μας περνούν στην νεώτερη γενιά, η οποία γνωρίζει ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του τόπου μας και γίνεται κοινωνός του πολιτισμού μας. Οι λιλιπούτειοι αυτοί συμμετέχοντες θα είναι οι αυριανοί ιππότες της μεγάλης Γκιόστρας, η οποία ξεκίνησε από τον Αρίγκο της Μπόχαλης, κατέβηκε στην Πλατεία Ρούγα, διεξήχθη με επιτυχία στο Κρυονέρι, διατηρήθηκε, στην λαϊκή της μορφή, ως τον σεισμό του 1953 στο πανηγύρι του Αγίου Γεωργίου του Πετρούτσου και στις μέρες μας αναβιώνει, με πρωτοβουλία της δραστήριας Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας “Giostra di Zante”, με διεθνή συμμετοχή και πανελλήνια απήχηση.
Στην πρώτη Παιδική Γκιόστρα της Ζακύνθου, από τοπικής πλευράς, θα λάβουν μέρος:
1. Το 1ο “Καραμπίνειο” Δημοτικό Σχολείο Ζακύνθου.
2. Το 3ο Δημοτικό Σχολείο Ζακύνθου, του «Άμμου».
3. Το 5ο Δημοτικό Σχολείο Ζακύνθου.
4. Το Κέντρο Ξένων Γλωσσών Διονυσίας Ξένου και
5. Η Ομάδα “Συκολιθία” Αμπελοκήπων, της Λουίζας Διον. Μόρφη.
Όσον αφορά τα Σχολεία, για την συμμετοχή τους και την άρτια εμφάνισή τους, δούλεψαν με μεράκι οι δραστήριοι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων τους.
Η Παιδικά Γκιόστρα της Ζακύνθου θα πραγματοποιηθεί το τελευταίο Σάββατο της Αποκριάς, 5 Μαρτίου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μεγάλη παρέλαση, η οποία θα ξεκινήσει στις 11.30 το πρωί, από το πλάτωμα των Αγίων Σαράντων και την διεξαγωγή του Αγωνίσματος, το οποίο θα γίνει στη συνέχεια στην Πλατεία Σολωμού.
Μετά την βράβευση του νικητή θα γίνει η επίσημη λήξη της Γκιόστρας 2011, η οποία, για καθαρά ιστορικούς λόγους, περιλαμβάνεται στο ζακυνθινό Καρναβάλι, αλλά μπορεί να λειτουργήσει και εκτός αυτού.