Η αγάπη τους για τους σκύλους και την ανάπτυξη της καθαρόαιμης εκτροφής τους οδήγησε 23 συμπολίτες μας στην ίδρυση του “Κυνοφιλικού Ομίλου Ζακύνθου”. Πράξη που έλαβε και νομική μορφή μετά τη διενέργεια Γενικής Συνέλευσης και συγκρότηση του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου που απαρτίζεται από τους Βυθούλκα Διονύση ως Πρόεδρο, Νικολούτσο Σπύρο ως Αντιπροέδρο, Κούτση Μαρίνο ως Γραμματέα, Ζιάβρα Στράτο ως Ταμία και Νερούλη Διονύση ως μέλος. Η διάρκεια της θητείας τους είναι διετής.
Αναφερόμενος, με δηλώσεις του στην “Ημέρα”, στους σκοπούς του Ομίλου, ο πρόεδρός του Διονύσης Βυθούλκας, επεσήμανε ότι “η ανάπτυξη της καθαρόαιμης εκτροφής, που είναι η συνειδητή προσπάθεια του ανθρώπου να διαιωνίσει τα επιθυμητά χαρακτηριστικά των διαφόρων φυλών, εξασφαλίζοντας την ομοιομορφία των απογόνων και την ύψιστη απόδοσή τους στους διάφορους λειτουργικούς τους ρόλους και όχι μόνο μας οδήγησε σε αυτή την απόφαση. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από τη λειτουργία των κυνοφιλικών ομίλων που έχουν την ευθύνη της διαφύλαξης των καθαρόαιμων φυλών σκύλων, μέσα από ένα σύνολο σχετικών κανονισμών και διοργανώσεων, διαγωνιστικής και επιμορφωτικής υφής”.
Ο κ. Βυθούλκας ζήτησε να μη συγχέουν τον Όμιλό τους με τη μέριμνα των αδέσποτων ζώων χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα σταθούν αρωγοί σε προσπάθειες που αναπτύσσονται στο νησί μας. Δεσμεύθηκε, μάλιστα, ότι μόλις υπερκεράσουν τις αναμενόμενες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στο ξεκίνημά τους θα αναλάβουν συγκεκριμένες δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση όπως το να υποχρεώσουν τα μέλη τους να εφοδιάσουν τους σκύλους τους με ηλεκτρονικές ταυτότητες περιορίζοντας έτσι την ανεξέλεγκτη εγκατάλειψή τους.
Τέλος προγραμματίζουν τη διοργάνωση εκδηλώσεων όπως διαγωνισμοί υπακοής, αγώνες εργασίας, ενημερωτικά σεμινάρια με εισηγητές κριτές, κυναγωγούς και εκτροφείς.
Μάλιστα, στις 26 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί στο νησί μας το πρώτο κυνοφιλικού περιεχομένου σεμινάριο με συμμετοχή του προέδρου του ΟΚΑΔΕ.