Το Ίδρυμα Ωνάση τιμά το Δημήτρη Λάγιο

H Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ίδρυμα Ωνάση τιμά το Ζακυνθινό συνθέτη Δημήτρη Λάγιο, ο οποίος έφυγε από τη ζωή πριν από είκοσι χρόνια, με ειδική εκδήλωση, που θα λάβει χώρα, την Τρίτη 22 Φεβρουαρίου, στο γνωστό κτήριο της οδού Συγγρού.
Στο πλαίσιο των δράσεων του Κύκλου για το Ελληνικό Τραγούδι του Ιδρύματος Ωνάση, με στόχο την ανάδειξη αριστουργηματικών και παραμελημένων έργων του ελληνικού τραγουδιού, η τρίτη συναυλία για τον Άγνωστο Ελληνισμό εστιάζει σε ένα συνθέτη που έφυγε πολύ πρόωρα από τη ζωή, μόλις σε ηλικία 38 ετών.
Ο Ζακυνθινός μουσικός και συνθέτης Δημήτρης Λάγιος άφησε πίσω του ένα πλούσιο και μεγάλου εύρους έργο, συνθετικό, ποιητικό, εκπαιδευτικό και κοινωνικό.
Σε αυτή τη συναυλία θα παρουσιαστούν έργα του σε πρώτη πανελλαδική εκτέλεση, τα οποία θα πλαισιώνουν μεγάλες στιγμές από το συνθετικό του corpus.
Ο Δημήτρης Λάγιος σπούδασε πιάνο, κιθάρα και θεωρητικά στο Εθνικό Ωδείο, ενώ συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Ιλλινόις στο Σικάγο.
Μετά το 1980 επέστρεψε στην Ελλάδα. Στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Ζάκυνθο, διοργάνωσε τις «Γιορτές Τέχνης και Λόγου» και δημιούργησε το συγκρότημα «Ασκηταριό», το «Κάλβειο Κέντρο Μουσικών Μελετών» και το «Κάλβειο Ωδείο».
Κοινωνικά ευαισθητοποιημένος, ο Λάγιος ενδιαφέρθηκε για τον Κυπριακό Αγώνα, διοργανώνοντας μουσικές εκδηλώσεις, φεστιβάλ και πορείες. Συνέθεσε χορωδιακά τραγούδια, ραψωδίες, έργα για ορχήστρα μαντολινάτας, χοροδράματα, ενώ έγραψε τους στίχους για πολλά από αυτά.
Επίσης, μελοποίησε Έλληνες ποιητές, με αφετηρία τον «Ήλιο τον ηλιάτορα» του Ελύτη.
Στη σύντομη, σχετικά, μουσική του πορεία ο Δημήτρης Λάγιος δημιούργησε και εξέλιξε ένα προσωπικό μουσικό ύφος, γεμάτο ευαισθησία και λυρισμό. 

Τραγουδούν
Παντελής Θαλασσινός, Δώρος Δημοσθένους, Αρετή Κετιμέ, Γιώργος Φλωράκης, Δημήτρης Υφαντής, Υακίνθη Λάγιου, Φωτεινή Βελεσιώτου και οι λυρικοί τραγουδιστές Ειρήνη Καράγιαννη και Χάρης Ανδριανός
Συμμετέχουν: Η «Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων» Πάτρας, διευθύνει ο Θανάσης Τσιπινάκης – Η Ορχήστρα «Viale Arti», διευθύνει ο Δημήτρης Μπουζάνης – Η Ορχήστρα Ελληνικού Τραγουδιού, διευθύνει ο Γιάννης Παπαζαχαριάκης – Το Φωνητικό σύνολο «Εν Φωναίς», διευθύνει ο Αλέξανδρος Στουπάκης.
Ενορχηστρώσεις Ορχήστρας Ελληνικού Τραγουδιού: Γιάννης Παπαζαχαριάκης
Εναρμονίσεις χορωδίας: Αλέξανδρος Στουπάκης
Επιλογή τραγουδιών: Γιώργος Ευσταθίου
Επιμέλεια και συντονισμός παραγωγής: Βιβή Κοκκίνου
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2109005800
Τιμές εισιτηρίων: 10 – 40 ευρώ