Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Ζακύνθου, με αφορμή το Νομοσχέδιο για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, το οποίο θεωρούν ότι διαλύει τα επαγγελματικά τους δικαιώματα και προσθέτουν ότι στόχος είναι η παροχή των νομικών υπηρεσιών να γίνεται από μεγάλες εταιρείες.
Χθες το πρωί (από τις 8 έως και τις 10), οι δικηγόροι του νησιού μας πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη στο δικαστικό μέγαρο, ενώ αμέσως μετά ο πρόεδρος, Γιάννης Παπαδάτος, ο αντιπρόεδρος, Σπύρος Καλογερίας, καθώς και ο ταμίας, Γιάννης Γιατράς, παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου, κατά τη διάρκεια της οποίας ανέλυσαν το πλήγμα που θα υποστεί ο κλάδος τους από το Νομοσχέδιο, ενώ τόνισαν πως τα πράγματα θα είναι χειρότερα για όσους θα μπουν από ΄δω και πέρα στο δικηγορικό επάγγελμα.
“Οι δικηγόροι στην Ελλάδα αποτελούν άμισθους δημόσιους λειτουργούς και οι επαγγελματικές τους υποχρεώσεις, ως συμπαραστάτες στις δίκες, διέπονται από το Νόμο 3026 του 1954, τον κώδικα δηλαδή των δικηγόρων, ο οποίος όλα αυτά τα χρόνια έχει τροποποιηθεί αρκετές φορές. Προσφάτως, μέσα από την οικονομική κρίση και τους φορείς που κηδεμονεύουν τη δημόσια οικονομική ζωή, προγραμματίστηκε η τροποποίηση με Νόμο για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων. Η ονομασία του συγκεκριμένου Νόμου είναι παραπλανητική, δεδομένου ότι δεν είμαστε κλειστό επάγγελμα. Όποιος έχει τα προβλεπόμενα από τη Νομοθεσία προσόντα, μπορεί να εγγραφεί και να ασκήσει το δικηγορικό επάγγελμα. Απόδειξη αυτού που ισχυρίζομαι, είναι ότι εγώ έγινα μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου το 1972. Τότε υπήρχαν μόνο 12 μέλη, εγώ ήμουν ο 13ος. Σήμερα, ο Σύλλογος αριθμεί 75 συναδέλφους. Από πού, λοιπόν, προκύπτει ότι το επάγγελμά μας είναι κλειστό; Συνεχώς, δε, αυξανόμεθα, μιας και υπάρχουν αρκετοί ασκούμενοι δικηγόροι, ενώ πολλά παιδιά φοιτούν σε Πανεπιστήμια και πολύ σύντομα θα μπουν στον κλάδο μας. Ο πραγματικός πυρήνας του εν λόγω Νομοσχεδίου, εστιάζεται σε τέσσερα σημεία: 1) Καταργεί τους γεωγραφικούς περιορισμούς. 2) Καταργεί την απαγόρευση της διαφήμισης των υπηρεσιών μας. 3) Καταργεί το όριο των ελάχιστων αμοιβών. 4) Δίνει τη δυνατότητα για δημιουργία μεγάλων δικηγορικών εταιρειών, η ύπαρξις των οποίων έχει θεσμοθετηθεί με πρόσφατο Νόμο. Το Νομοσχέδιο, λοιπόν, δημιουργεί μεγάλη αναστάτωση στο δικηγορικό σώμα, η οποία δεν αφορά μόνο τον επαγγελματικό ορίζοντα, αλλά επεκτείνεται και στη δραστηριότητα των δικηγόρων ως συμπαραστατών. Ουσιαστικά, παρεμποδίζει την ελευθερία και την ανεξαρτησία στην άσκηση των καθηκόντων μας. Οι νεότεροι συνάδελφοι θα υπαχθούν στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα της χώρας, τα οποία αποτελούνται από τις Τράπεζες, τις ασφαλιστικές, καθώς και τις κατασκευαστικές εταιρείες. Θα μετατραπούν σε υπαλλήλους τους” τόνισε ο κ. Παπαδάτος.
Εν τω μεταξύ, ο ίδιος συσχέτισε τις μεγάλες δικηγορικές εταιρείες με τα σούπερ-μάρκετ, υποστηρίζοντας πως τα χρήματα που θα δίνουν οι πολίτες, θα φεύγουν εκτός Ζακύνθου!
“Όλα τα χρήματα που οι πολίτες θα δαπανούν για τη λήψη δικηγορικών υπηρεσιών, θα φεύγουν από τον τόπο μας. Θα γίνει αυτό που συμβαίνει σήμερα με τα μεγάλα σούπερ-μάρκετ. Το πρώτο σούπερ-μάρκετ στη Ζάκυνθο, έγινε από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών και μετά ακολούθησαν τ΄ άλλα. Τα μικρά παντοπωλεία της γειτονιάς, εκτοπίστηκαν. Αυτό θα ζήσουμε και εμείς και μάλιστα σε χειρότερη μορφή. Τα σούπερ-μάρκετ βγάζουν από τη Ζάκυνθο μόνο το κέρδος τους. Οι δικηγορικές εταιρείες, όμως, που θα παρέχουν υπηρεσίες, θα απομακρύνουν απ΄ το νησί μας το σύνολο των χρημάτων, δημιουργώντας μεγαλύτερη ύφεση στον τόπο. Επισημαίνω ότι η περίεργη και η ύποπτη στάση των Δικηγορικών Συλλόγων Αθηνών και Πειραιώς, δεν πτοεί τον αγώνα που διεξάγουν οι Δικηγορικοί Σύλλογοι όλων των επαρχιακών πόλεων. Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση δε δείχνει πρόθυμη να ακούσει τα αιτήματά μας, εμείς θα συνεχίσουμε ακάθεκτοι” ανέφερε ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ζακύνθου.
Για εμπορευματοποίηση των δικηγορικών υπηρεσιών, έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος του κλάδου, Σπύρος Καλογερίας.
“Η φιλοσοφία που διέπει το Νομοσχέδιο είναι συγκεκριμένη: Επιθυμεί την εμπορευματοποίηση των δικηγορικών υπηρεσιών, κάτι εξάλλου που έχει γίνει και σε άλλους τομείς, όπως είναι η υγεία και η παιδεία. Κάτω από το πρίσμα αυτό, λοιπόν, έχουν ως στόχο το εμπόρευμα να καταστεί ανταγωνιστικό και ελεγχόμενο. Οι εταιρείες θα προσφέρουν φθηνές υπηρεσίες προς εξυπηρέτηση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Η συνδικαλιστική ηγεσία του κλάδου μας, ταυτίζεται, εν μέρει, με τα συμφέροντα αυτά. Τόσο ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, όσο και αυτός του Πειραιά, δεν είχαν το θάρρος να κάνουν γενικές συνελεύσεις, προκειμένου να εκφραστούν όλοι οι συνάδελφοί μας. Μεθόδευσαν τα πράγματα, την ώρα που το 52% των δικηγόρων της Αθήνας δεν έκανε ούτε μία παράσταση στα δικαστήρια μέσα στο 2010! Ο κόσμος θα πρέπει να καταλάβει ότι αυτή η μάχη που δίνουμε, δεν αφορά μόνο εμάς. Παλεύουμε και για το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας, το οποίο δυσκολεύεται να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, επειδή η Κυβέρνηση αποφάσισε να… “εκτοξεύσει” στα ύψη τα δικαστικά έξοδα” σημείωσε ο κ. Καλογερίας.
Από την πλευρά του, ο κ. Γιατράς δήλωσε ότι αν δεν αλλάξει η κατάσταση, τότε οι δικηγόροι θα οδηγηθούν σε εξαθλίωση.
“Οι δικηγόροι στην Ελλάδα, δεν είναι αυτοί που προβάλλονται από τα κανάλια. Είμαστε ένας κλάδος, που βρίσκεται σε τεράστια κρίση. Αρκετοί συνάδελφοί μας είτε είναι υπάλληλοι και παίρνουν από 400 έως 700 ευρώ τον μήνα, είτε είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και δεν βγάζουν ούτε τα προς το ζην. Σε συνδυασμό με τα οικονομικά μέτρα που έχουν επιβληθεί, θα οδηγηθούν σε εξαθλίωση. Υποκινητές του Νομοσχεδίου είναι τα μεγάλα συμφέροντα. Η κυβέρνηση θα δώσει τη δυνατότητα σε εταιρείες να φτιάξουν δικηγορικά γραφεία σε όλη την Ελλάδα και να παίρνουν, ως αμοιβή, μόλις το 1/3 του ελάχιστου ορίου. Η ελάχιστη αμοιβή των δικηγόρων, για παράδειγμα στο πλημμελειοδικείο, είναι 117 ευρώ. Από αυτά τα χρήματα, το 15% εισπράττεται από την Εφορία και το κράτος βάζει στα ταμεία του το ποσό των 50 εκ. ευρώ, ετησίως. Με την κατάργηση του ελάχιστου ορίου, λοιπόν, το κράτος θα απωλέσει τα 50 εκ. ευρώ. Το δίκαιο του αιτήματός μας, αποδεικνύεται και από την παραίτηση του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, κ. Δημήτραινα. Και κάτι ακόμη: Οι τράπεζες θα μπορούν να συστήσουν νομικές εταιρείες. Σε περίπτωση που συμβεί αυτό, τότε εμείς θα εξαφανιστούμε” τόνισε ο κ. Γιατράς.
Να προστεθεί πως ο Δικηγορικός Σύλλογος Ζακύνθου έχει ενημερώσει τόσο εγγράφως, όσο και προφορικώς τον Βουλευτή, Δημήτρη Βαρβαρίγο (ο τελευταίος συναντήθηκε με το μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου, Λευτέρη Γιαννάτο), για τα αιτήματά του, ωστόσο όλα δείχνουν ότι το Νομοσχέδιο θα ψηφιστεί και από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του νησιού μας.
Τέλος, ο Δικηγορικός Σύλλογος πραγματοποιεί αποχή μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου, ενώ την Τρίτη 22 του ίδιου μήνα ο κλάδος θα κάνει γενική συνέλευση, ούτως ώστε να αποφασίσει για τη μελλοντική στάση του.