Αφιέρωμα της “Ιστορίας” στην “Γκιόστρα”

Η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία “Giostra di Zante”, η οποία σκοπό της έχει την αναβίωση των πανάρχαιων για το νησί μας ιππικών αγώνων, της περίφημης Γκιόστρας, τοποθετώντας την υπόθεση σε σωστές και στέρεες βάσεις, προσπαθεί από την πρώτη στιγμή της ύπαρξής της να τεκμηριώσει και επιστημονικά το θέμα. Έτσι κάθε χρόνο εκδίδει ειδικό και καλαίσθητο φυλλάδιο με κείμενα – ανακοινώσεις των σημαντικότερων πνευματικών μας ανθρώπων για την Γκιόστρα της Ζακύνθου και πέρυσι τον Απρίλη, στα πλαίσια τριήμερων εκδηλώσεων, που καθιέρωσε, με την ευκαιρία του σπαθοφόρου Αγίου Γεωργίου, οργάνωσε Ημερίδα στην οποία ακούστηκαν πολλά νέα στοιχεία για το θέμα.
Όλα αυτά στάθηκαν αιτία η Γκιόστρα της Ζακύνθου να φύγει νωρίς από τα στενά τοπικά όρια και να γίνει γνωστή όχι μόνο στο πανελλήνιο, αλλά και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπου συμμετέχουν στην δική μας οργάνωση ή καλούν το Σωματείο να εκπροσωπήσει την χώρα μας σ’ αυτές.
Επισφράγισμα των ουσιαστικών και προγραμματισμένων αυτών ενεργειών είναι και η αναφορά στην ιστορία των έφιππων αγώνων του νησιού μας, η οποία αναγγέλθηκε από το τελευταίο τεύχος του πολύ γνωστού και με μεγάλη κυκλοφορία περιοδικού «Ιστορία» (τεύχος 512, Φεβρουάριος 2011, σ. 130) και θα υπάρχει στο επόμενο.
Περισσότερα αρχές Μαρτίου, όταν κυκλοφορήσει το αφιερωμένο στην Γκιόστρα της Ζακύνθου τεύχος.