Δύσκολη θεωρούν και τη νέα τουριστική περίοδο, σύμφωνα με όσα ανέφεραν στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε, χθες το απόγευμα, με αφορμή την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας των συλλόγων τους, οι ξενοδόχοι του νησιού μας.
Εκεί, οι πρόεδροι των συλλόγων ξενοδόχων των δημοτικών ενοτήτων Ζακυνθίων Γιάννης Ξένος, Λαγανά Χριστίνα Τετράδη, Αρκαδίων Θοδωρής Κολπονδίνος και Αλυκών Γιάννης Λάττας, είχαν την ευκαιρία να αναφερθούν στις έως και σήμερα δράσεις τους, να κάνουν απολογισμό της περασμένης τουριστικής περιόδου και ταυτόχρονα να αναφερθούν στις προβλέψεις τους για τη νέα, καλώντας, παράλληλα, τους εκπροσώπους των τοπικών Αρχών, να συμβάλουν ουσιαστικά στην ανάπτυξη του νησιού.
Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο “Παλλατίνο”, το “παρών” έδωσαν εκτός του Μητροπολίτη, ο Βουλευτής Δημήτρης Βαρβαρίγος, ο Δήμαρχος Στέλιος Μποζίκης, οι αντιδήμαρχοι Παναγιώτης Κολύρης, Διονύσης Κυβετός, Άκης Λαδικός, Διονύσης Τουρκάκης και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Αρμένης. Επίσης, παρόντες ήταν εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και αρκετών Υπηρεσιών, αλλά και αρκετοί ξενοδόχοι.
Χ. Τετράδη: “Συγκρατημένη αισιοδοξία υπό προϋποθέσεις”
Σε στοιχεία από το παγκόσμιο και το τοπικό οικονομικό και τουριστικό επίπεδο, αναφέρθηκε η πρόεδρος του συλλόγου Λαγανά και μέλος του ξενοδοχειακού επιμελητηρίου, Χριστίνα Τετράδη “ανοίγοντας” την εκδήλωση, επισημαίνοντας πως παρά το γεγονός ότι η οικονομία και ο τουρισμός διέρχονται την κρισιμότερη περίοδο τους εντούτοις μπορεί να αποτελέσει την αναπτυξιακή μας διέξοδο από την κρίση.
Αναφορικά με το νησί μας, η κ. Τετράδη επεσήμανε ότι “βάσει των τελικών αποτελεσμάτων του αεροδρομίου, για το 2010, ο μέσος όρος των αφίξεων παρουσιάζει μείωση 2,5% σε σχέση με το 2009, ενώ σχετικά με την κίνηση των αγορών, δυστυχώς για τη Ζάκυνθο, σχεδόν όλοι οι δείκτες των Δυτικοευρωπαϊκών αγορών ήταν αρνητικοί. Αντίθετα υπήρχε θεαματική αύξηση των επισκεπτών από τις ανατολικές χώρες, ιδιαίτερα από τη Ρωσία, όπου προστέθηκαν διπλάσιες πτήσεις”.
Η κ. Τετράδη αναφέρθηκε και στις μειωμένες τιμές των ξενοδοχείων, οι οποίες κυμάνθηκαν κατά μέσο όρο 10-15% χαμηλότερα σε σχέση με το 2009. Από το γεγονός αυτό συμπεραίνουμε ότι η συνολική πτώση στα έσοδα για το νησί μας ίσως ξεπερνάει 20% γεγονός που οφείλεται στα μειωμένα φετινά έσοδα, τα συσσωρευμένα χρέη από προηγούμενες χρήσεις, την έλλειψη ρευστότητας, τα οφειλόμενα από τους tour operators και την πίεση των τραπεζών.
Το κλίμα αυτό μπορεί να αναστραφεί, σύμφωνα με την κ. Τετράδη, αξιοποιώντας τις τουριστικές μας δυνατότητες με μέτρα υποδομών, έμφασης και ανάδειξης του πολιτισμού, προώθησης θεμάτων όπως οι αερομεταφορές, ο συνεδριακός τουρισμός, η ακτοπλοΐα κ.α.
Με την ιδιότητά της, ως μέλος του ΞΞΕ, αναφέρθηκε και στις καθοριστικές παρεμβάσεις προς την κυβέρνηση και την ηγεσία του κλάδου οι οποίες υπήρξαν καθοριστικές και περιελάμβαναν τη μείωση του ΦΠΑ, τη μη ισόρροπη κατανομή του ξενοδοχειακού δυναμικού που προωθεί ο αναπτυξιακός νόμος, τις επενδύσεις για τις οποίες η οικονομική κρίση επιβάλλει εκ των πραγμάτων μεγαλύτερη χρονική ευελιξία στην επενδυτική πολιτική του υπουργείου, ώστε οι επενδυτές να διαθέτουν τη δέουσα χρονική ευχέρεια για να πραγματοποιήσουν τις προγραμματισμένες επενδύσεις τους,
την άμεση αναθεώρηση των πλαισίων του χωροταξικού.
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή της η κ. Τετράδη εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξη, υπό προϋποθέσεις όμως, για ανάκαμψη της τουριστικής κίνησης από πλευράς κρατήσεων για το 2011. “Σημαντικό ρόλο θα παίξουν και οι πτήσεις εταιρειών χαμηλού κόστους που προγραμματίζονται για φέτος και η προσέλκυση τους αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα αφού με αυτό τον τρόπο θα επιμηκυνθεί προοδευτικώς η διάρκεια της τουριστικής περιόδου”, ανέφερε η ίδια.
Γ. Ξένος: “Αναγκαιότητα η αλλαγή μοντέλου”
Προβληματική χρονιά, χαρακτήρισε αυτή που πέρασε, ο πρόεδρος των ξενοδόχων Ζακυνθίων, Γιάννης Ξένος, επισημαίνοντας ότι και τοπικά ο τουρισμός επηρεάστηκε από τη γενικότερη κρίση που επηρέασε το παγκόσμιο γίγνεσθαι.
Σε τοπικό επίπεδο ο κ. Ξένος εκτίμησε ότι το μοντέλο που ακολουθήθηκε θεωρείται πλέον ξεπερασμένο για αυτό θα πρέπει άμεσα να αντικατασταθεί.
“Θα πρέπει να προχωρήσουμε σε ανοίγματα και όχι να περιμένουμε από τους tour operator. Θα πρέπει άμεσα να προωθηθεί ο εναλλακτικός τουρισμός αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρξουν οι αντίστοιχες υποδομές. Τα τελευταία χρόνια, αντιμετωπίζουμε τα ίδια προβλήματα. Ύδρευση, αποχέτευση, συγκοινωνίες, καθαριότητα, παραμένουν άλυτα, προβλήτας πρόσδεσης κρουαζιερόπλοιων”, σχολίασε, αναφερόμενος στις κατά καιρούς ενέργειες των ξενοδόχων για τη δημιουργία της.
Μαζί με αυτά σίγουρα θα πρέπει να υλοποιηθούν και δράσεις όπως η κατασκευή της δεύτερης γέφυρας του Αγίου Χαραλάμπους, η βελτίωση των οδικών αξόνων, η ανάδειξη των τοπικών αρχαιολογικών μνημείων, οι πολιτιστικές δραστηριότητες, η τουριστική προβολή κ.α.
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του κάλεσε την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση να σταθεί αρωγός στις προσπάθειές τους υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα να υπάρχουν παρεμβάσεις σε όλα τα στάδια από την κεντρική εξουσία ως το τοπικό επίπεδο.
Θ. Κολπονδίνος: “Αβέβαιο και δύσκολο το μέλλον του τουρισμού”
Για προβλήματα στην τουριστική κίνηση προερχόμενα από τη παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008, από τις συνέπειες της ελληνικής οικονομίας του 2009 και των όσων συνέβησαν το 2010 (διαδηλώσεις, βομβιστικές ενέργειες, απεργιακές κινητοποιήσεις, κτλ), και στις τεράστιες ελλείψεις των υποδομών στο νησί μας, μίλησε ο πρόεδρος του συλλόγου ξενοδόχων Αρκαδίων, Θοδωρής Κολπονδίνος, κάνοντας λόγο για ένα προσδίδουν ένα δύσκολο και αβέβαιο τουριστικό αύριο.
“Μέχρι σήμερα την απαιτούμενη ανησυχία και την ευαισθησία που επιβάλουν οι δύσκολοι καιροί, δυστυχώς μόνο ο ξενοδοχειακός κλάδος, έχει δείξει, μέσα από μια συνεργασία μεταξύ των Συλλόγων, με πολλές δραστηριότητες και με θετικά αποτελέσματα.
Εκτός από την συνεχή ενημέρωση των μελών μας για θέματα τουριστικού, και επιχειρηματικού ενδιαφέροντος, δραστηριοποιηθήκαμε σε πολλούς τομείς που άπτονται στο τομέα μας και όχι μόνο”, δήλωσε μεταξύ άλλων.
Ο κ. Κολπονδίνος αναφέρθηκε στις κυριότερες δραστηριότητες του συλλόγου του επισημαίνοντας τη συνεργασία με την Easy Jet η οποία λειτούργησε και ως διαφημιστικός μηχανισμός για το νησί μας, τα αιτήματα για άμεση καταβολή των οφειλομένων από τα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού καθώς και τις δυσκολίες στην εξυπηρέτηση των επιχειρηματιών του κλάδου από τη Διοίκηση του ΕΟΤ Πατρών.
Δεν απέφυγε να αναφερθεί στις επανειλημμένες προσπάθειες για θέματα υποδομών όπως η υδροδότηση, η καθαριότητα, ο βιολογικός, η αδικαιολόγητη καθυστέρηση εκδόσεως των περιβαλλοντικών μελετών, καθώς και για θέματα σχετικά με την τουριστική προβολή και τις εκθέσεις.
Πολλές ήταν και οι επαφές με το βουλευτή τους πρώην δημάρχους, αλλά και τις νεοεκλεγμένες δημοτικές και περιφερειακές αρχές και γαι τη μείωση του ΦΠΑ.
“Είναι απαραίτητη η συστράτευση όλων εμάς, όλων των εμπλεκομένων στον τουριστικό κλάδο, και της τοπικής αυτοδιοίκησης, σε μια κοινή συνεργασία, μια συνεργασία δημιουργική για ένα στρατηγικό σχεδιασμό του τουριστικού προϊόντος, με στόχο την ανάπτυξη του και την προώθηση του, έτσι ώστε να εκμεταλλευτούμε το γεγονός ότι ο παγκόσμιος τουρισμός βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης”, ανέφερε ο κ. Κολπονδίνος.