Τρότσκι – Μια προσωπικότητα αφοσιωμένη στην επανάσταση

“Ο Τρότσκι και η δεκαετία του 30” ήταν το θέμα της συζήτησης που διοργάνωσε προχθές σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης μας το Εργατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα.
Αφορμή στάθηκε η κυκλοφορία των τεσσάρων τόμων της βιογραφίας του Τρότσκι που κυκλοφόρησαν στα ελληνικά ενώ ομιλητής ήταν ο μεταφραστής του έργου και δημοσιογράφος Λέανδρος Μπόλαρης.
“Ο Λέον Τρόστκι είναι ο επαναστάτης σοσιαλιστής που έχει δεχθεί τις περισσότερες επιθέσεις από οποιοδήποτε άλλο. Για δεκαετίες το έργο του ήταν άγνωστο στους αριστερούς αγωνιστές και όμως πρόκειται για έναν από τους γίγαντες της σοσιαλιστικής σκέψης και μια από τις πιο λαμπρές μορφές του παγκόσμιου εργατικού κινήματος.
Έδωσε τη πιο δύσκολη μάχη της ζωής του και τη πιο σημαντική όπως θεωρούσε ο ίδιος. Από ηγέτης εκατομμυρίων, πρόεδρος του Σοβιέτ των εργατών της Πετρούπολης, κομισάριος στη κυβέρνηση του Λένιν και αρχηγός του Κόκκινου Στρατού τις προηγούμενες δύο δεκαετίες αναλαμβάνει στη δεκαετία του 30 έναν πολύ διαφορετικό ρόλο. Εξόριστος από το σταλινικό καθεστώς και χωρίς να μπορέσει να γίνει δεκτός σε καμιά ευρωπαϊκή χώρα έδωσε ασταμάτητα τη μάχη για να χτίσει σχεδόν από το μηδέν επαναστατικές οργανώσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν το εργατικό κίνημα στη νίκη.
Στα κείμενα του υπερασπίζεται την ρώσικη επανάσταση από τη σταλινική γραφειοκρατία που ξήλωνε μια – μια τις κατακτήσεις του Οκτώβρη και δημιουργούσε ένα τυραννικό καθεστώς εξοντώνοντας όλους όσους συμμετείχαν στην επανάσταση.
Αναλύει από τη μεριά του μαρξισμού την άνοδο του φασισμού και προτρέπει τους οπαδούς του στην Ευρώπη να δημιουργήσουν ενιαία μέτωπα εναντίον του, με εργαζόμενους άλλων κομμάτων κόντρα στη γραμμή των λαϊκών μετώπων που υποστήριζε ο Στάλιν και υποχρέωνε τους κομουνιστές να συμμετέχουν σε κυβερνήσεις με αστικά κόμματα, αναστέλλοντας την προοπτική της σοσιαλιστικής επανάστασης και της ανατροπής του καπιταλισμού.
Η αφοσίωση του στην επανάσταση πέρασε κάθε προσωπική δοκιμασία. Η πρώτη του γυναίκα κλείστηκε σε σταλινικό στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας, δύο από τα τέσσερα παιδιά του δολοφονήθηκαν από πράκτορες του Στάλιν, μια κόρη του πέθανε από φυματίωση, ενώ ο άνδρας της έλιωνε στη φυλακή, η άλλη αυτοκτόνησε και ο ίδιος δολοφονήθηκε στο Μεξικό το 1940 από πράκτορα του Στάλιν”,
ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μπόλαρης