Ο θαυμάσιος Διονύσης Σούρμπης

Ο Διονύσης Σούρμπης είναι εξαιρετικά ταλαντούχος καλλιτέχνης, ωστόσο, εκτός από την ωραία του φωνή, διαθέτει έναν εξίσου ωραίο χαρακτήρα: είναι μετριόφρων, ευγενής και έχει αγωγή και τρόπους, πράγμα σπάνιο για το νεαρό της ηλικίας του.
Ο δικός μας βαρύτονος μαγεύει το κοινό με τις εσωτερικές ευαίσθητες και άψογες ερμηνείες του, αλλά για να φτάσει στο υψηλό επίπεδο της απόδοσης των δύσκολων λυρικών του ρόλων, έχει αφιερώσει ώρες ατελείωτες σε μαθήματα μουσικής, ορθοφωνίας και φωνητικών ασκήσεων και έχει θέσει στόχους, οι οποίοι κερδίζονται μόνο με σκληρή δουλειά και αφοσίωση.
Μέχρι στιγμής, ο Διονύσης μας τα έχει καταφέρει και διαπρέπει στις παραστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, αλλά και μεγάλων θεάτρων του εξωτερικού.
Οι λάτρεις της όπερας θα έχουν την ευκαιρία να τον απολαύσουν στο ρόλο του «Φίγκαρο», στη γνωστή όπερα ο «Κουρέας της Σεβίλλης» του Τζοακίνο Ροσσίνι, οι παραστάσεις της οποίας ξεκινούν στις 5 Φεβρουαρίου, στο θέατρο «Ολύμπια».
Σημειωτέον ότι ο Διονύσης Σούρμπης θα ερμηνεύσει το ρόλο του «Φίγκαρο» στις 5, 9, 11, 13, 18, 20, 25 Φεβρουαρίου, και ο Χάρης Ανδριανός στις 6, 16, 19, 23,26 Φεβρουαρίου.
Επιπροσθέτως, ο Διονύσης Σούρμπης έχει δεχθεί πρόταση από το θέατρο της Πάρμας για τους «Παλιάτσους», καθώς και για να ερμηνεύσει το ρόλο του «Φίγκαρο» στο θέατρο της Κατάνιας στην Ιταλία.
Επίσης, στις 30 Μαρτίου, θα ερμηνεύσει το ρόλο του «Κρέοντα» στην όπερα του Θεόδωρου Στάθη «Αντιγόνη», τη μουσική διεύθυνση της οποίας έχει αναλάβει ο Ζακυνθινός Διευθυντής Ορχήστρας Ραφαήλ Πυλαρινός.
Τέλος, τον Ιούνιο ο Διονύσης Σούρμπης θα ερμηνεύσει ξανά το ρόλο του «Σύλβιο», στους «Παλιάτσους», με την Εθνική Λυρική Σκηνή.
Πολλή δουλειά και του ευχόμαστε καλή επιτυχία σε κάθε του προσπάθεια.

Βιογραφικό σημείωμα
Ο βαρύτονος Διονύσης Σούρμπης γεννήθηκε στη Ζάκυνθο το 1978.
Αποφοίτησε από το Ωδείο «Alex Turnaissen», λαμβάνοντας το δίπλωμα μονωδίας 
με άριστα παμψηφεί, καθώς και το πρώτο βραβείο από την τάξη του κ. Γεωργίου Σαμαρτζή.
Το 2005 έλαβε την υποτροφία «Μαρία Κάλλας» και συνέχισε τις σπουδές του με τον μέχρι σήμερα μαέστρο του, Claude Thiolas, στο Treviso της Ιταλίας.
Έχει κερδίσει πολυάριθμους παγκόσμιους διαγωνισμούς όπως: Τότι νταλ Μόντε για το ρόλο του «Φόρντ» στην όπερα «Φάλσταφ» του Τζουζέπε Βέρντι, ‘Ιρις Αντάμι Κοραντέτι πρώτο βραβείο και υποτροφία Τσίρκολο ντέλα Λύρικα ντι Πάντοβα, Πέρτιλε – Μαρτινέλι πρώτο βραβείο και βραβείο κοινού, Σπύρος Αργύρης, πρώτο βραβείο και βραβείο κοινού, Β. Μπελίνι δεύτερο βραβείο.
Έχει συνεργαστεί με την Orchesta del theatro «La Fenice», την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, την Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων.
Το 2003 έκανε το ντεμπούτο του στην κεντρική σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ερμηνεύοντας τον ρόλο του «Σωτήρη» στην όπερα «Το δαχτυλίδι της μάνας» του Μανώλη Καλομοίρη.
Από τότε συνεργάζεται με την Εθνική Λυρική Σκηνή («Μαρτσέλο» στην όπερα «Μποέμ», «Ζερμόν» στην Τραβιάτα, «Μπατόνε» στο «Λινγκάνο φελίτσε», «Σίλβιο» στους «Παλιάτσους» και «Φίγκαρο» στον «Κουρέα της Σεβίλλης»).
Στο Teatro Comunale di Treviso («Φόρντ» στον «Φάλσταφ», «Μαρτσέλο» στην όπερα «Μποέμ»), στο Τeatro La Fenice, Teatro del’ Aquilla di Fermo, Pergolesi di Iesi («Μαρτσέλο» στην όπερα «Μποέμ»)
Έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμα κοντσέρτα, όπως στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην αίθουσα Τζουζέπε Βέρντι, στην Μπολόνια, με τον παγκοσμίου φήμης βαρύτονο Αλεσάντρο Κορμπέλι, στην όπερα της Ρώμης, στο Τσίρκολο Τζουζέπε Βέρντι του Ροβίγκο, στο τηλεοπτικό κανάλι «Rai Uno».


Η παράσταση
Η όπερα «Ο κουρέας της Σεβίλλης», παρουσιάζεται από την Εθνική Λυρική Σκηνή, σε συνεργασία με την όπερα της Σόφιας, από τις 5 έως τις 26 Φεβρουαρίου, στο θέατρο Ολύμπια.
Μουσική Τζοακίνο Ροσσίνι, ποιητικό κείμενο Τσέζαρε Στερμπίνι (βασισμένο στην ομότιτλη κωμωδία του Μπωμαρσέ), μουσική διεύθυνση Γιώργος Πέτρου και Αλέξης Αγραφιώτης, σκηνοθεσία Αναστασία Βαρέλη, σκηνικά – κοστούμια Κέννεθ Μακ Λέλλαν, φωτισμοί Αναστασία Βαρέλη – Νίκος Εργαζάκης.
Συμμετέχει η ορχήστρα και η χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, υπό τη διεύθυνση του Νίκου Βασιλείου.
Διανομή
Κόντε Αλμαβίβα: Αντώνης Κορωναίος και Βασίλης Καβάγιας
Μπάρτολο: Δάμων – Νέστωρ Πλουμής και Άκης Λαλούσης
Ροζίνα: Άννα Αγάθωνος, Άρτεμις Μπόγρη και Βασιλική Καραγιάννη
Φίγκαρο: Διονύσης Σούρμπης και Χάρης Ανδριανός
Μπαζίλιο: Δημήτρης Καβράκος και Τάσος Αποστόλου
Φιορέλλο: Κωστής Ρασιδάκις και Κώστας Μαυρογένης
Μπέρτα: Αλεξάνδρα Ματθαιουδάκη και Μιράντα Γεωργάκη 
Τιμές εισιτηρίων: 80, 70, 60, 50, 40, 30, 20 ευρώ
Παιδικό, φοιτητικό: 15 ευρώ 
Εισιτήρια online από τα Ταμεία του Θεάτρου Ολύμπια, Ακαδημίας 59 – 61, Αθήνα, καθημερινά 9.00 – 21.00.
Τηλεφωνικές κρατήσεις: 210 3662 100, 210 3612 461, 210 3643 725
Έναρξη παράστασης: 8 μ.μ.

Η υπόθεση
Παριστάνοντας άλλοτε το φτωχό φοιτητή κι άλλοτε το δάσκαλο πιάνου, ο κόμης Αλμαβίβα πολιορκεί ερωτικά την όμορφη Ροζίνα, η οποία είναι κλεισμένη στο σπίτι του κηδεμόνα της, Μπάρτολο, που θέλει, επίσης, να την παντρευτεί. Έπειτα από πολλά εμπόδια και κωμικές καταστάσεις, ο κόμης και η κοπέλα καταφέρνουν να επικυρώσουν το γάμο τους. Τίποτε, όμως, δε θα γινόταν χωρίς τη βοήθεια του ευρηματικού Φίγκαρο!