Σε διαβούλευση τίθεται μέχρι τις 28 Ιανουαρίου η πράξη “Εναλλακτικός τουρισμός”, ύψους 20 εκατ. ευρώ, η οποία χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ. Η πράξη αφορά επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παροχή υπηρεσιών εναλλακτικού τουρισμού και ειδικότερα στα πεδία του αθλητικού, του πολιτιστικού, του θαλάσσιου, του γαστρονομικού και του τουρισμού υπαίθρου, υγείας και ευεξίας. Η επίσημη προκήρυξη της πράξης αναμένεται εντός του Φεβρουαρίου, μετά την ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων της διαβούλευσης, ενώ μέσα στο Α΄ εξάμηνο του 2011 προγραμματίζεται και η προκήρυξη της συμπληρωματικής πράξης “Εναλλακτικός τουρισμός για νέες επιχειρήσεις”, με εθνική εμβέλεια, προϋπολογισμού επιπλέον 8.000.000 ευρώ.
Ποιες κατηγορίες;
Η πράξη αφορά επιχειρήσεις που λειτουργούν πριν από την 1η Ιανουαρίου 2010. Οι επιλέξιμες κατηγορίες δραστηριοτήτων που προβλέπονται από τον οδηγό εφαρμογής είναι οι ακόλουθες: α) πλωτές μεταφορές, β) καταλύματα, γ) υπηρεσίες εστίασης, δ) δραστηριότητες ενοικίασης και εκμίσθωσης, ε) δραστηριότητες ταξιδιωτικών πρακτορείων, γραφείων, οργανωμένων ταξιδιών και στ) υπηρεσίες εκμίσθωσης εξοπλισμού θαλάσσιων σπορ κ.λπ.
Ο συνολικός προϋπολογισμός ανά επενδυτικό σχέδιο ανέρχεται σε 15.000 – 400.000 ευρώ, ενώ η δημόσια χρηματοδότηση θα αποτελεί το 40% του σχεδίου, με ειδική προσαύξηση επιπλέον 5% στις περιπτώσεις των μικρών νησιών (με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων).
Οι προτάσεις που δύνανται να χρηματοδοτηθούν αφορούν την προμήθεια συστημάτων και εξοπλισμού για την άσκηση της εναλλακτικής τουριστικής δραστηριότητας, τη διαμόρφωση υφιστάμενων κτιριακών εγκαταστάσεων και χώρων άμεσα συνδεδεμένων με την ανάπτυξη της συγκεκριμένης δραστηριότητας, τον σχεδιασμό, προγραμματισμό και υλοποίηση ενεργειών προβολής και προώθησης των εναλλακτικών τουριστικών δραστηριοτήτων και τέλος την ανάπτυξη και εφαρμογή συστημάτων διαχείρισης ποιότητας.
Πρόκληση για το νησί μας
Το νησί μας σαφώς και μπορεί να προσφέρει πληθώρα τέτοιων εμπειριών εκμεταλλευόμενο το τοπίο του, τους φυσικούς του πόρους, τον πολιτισμικό και ιστορικό του πλούτο, την αυξανόμενη ζήτηση για νέες τουριστικές εμπειρίες που θα οδηγούν σε ευοίωνες προοπτικές ανάπτυξης,καθώς και την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμά του.
Η παραδοσιακή κουζίνα, τα τοπικά προϊόντα και η αυθεντική φιλοξενία από κοινού με τις τουριστικές υποδομές σίγουρα αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες.
Όλα τα προηγούμενα, μπορούν να αναδείξουν πρωτότυπες κερδοφόρες επενδυτικές ευκαιρίες.
Το θέμα είναι τι κάναμε όλα αυτά τα χρόνια ούτως ώστε να κερδίσουμε το στοίχημα της δυνατότητας να προσελκύσουμε τουρίστες καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια σταθερή πηγή εσόδων και απασχόλησης.
Δεν αρκεί, όμως, να μιλάμε για θαλάσσιο τουρισμό εάν δεν διαθέτουμε σωστά οργανωμένες ακτές, για συνεδριακό με περισσή διάθεση για διοργάνωση συνεδρίων και με θεματολογία που θα έδινε μια νέα πνοή στο νησί μας με υπαρκτές υποδομές, για αθλητικό χωρίς γήπεδα 5×5 και τις απαραίτητες προδιαγραφές για την διοργάνωση αγώνων κολύμβησης, βόλεϊ, μπάσκετ και τένις, καθώς και για τόσα άλλα είδη που μας φέρνουν στο νου τόσες και τόσες ελλείψεις.
Δεν διαφωνεί κανείς ότι αποτελεί πρόκληση των αισθήσεων τα τελευταία χρόνια η διέλευση από κεντρικούς δρόμους, μνημεία και πλατείες της πόλης μας. Η αιτία βρίσκεται στο συνδυασμό εγκατάλειψης και αδιαφορίας. Η δύναμη της συνήθειας είναι μεγάλη και η εικόνα που ο καθένας καθημερινά αντικρίζει δεν σημαίνει ότι έτσι πρέπει να είναι τα πράγματα. Φυσικά και δεν ενοχλεί κανέναν από τους αρμόδιους το θέμα και γιατί άλλωστε, αφού ο καθένας θεωρεί άλλον υπεύθυνο για την αποψίλωση της κατάντιας που ευδοκιμεί στην καθημερινότητά μας.
Τελικά, όσα χρόνια κι αν περάσουν, όσα γράμματα και αν μάθουμε, δεν θα αλλάξει τίποτα, δεν θα κατανοήσουμε οτι αν θέλουμε να δούμε άσπρη μέρα στον τουρισμό, καλό θα είναι “επιστρέψουμε” στον τόπο μας και να τον αλλάξουμε.
Αυτή τη στιγμή δεν το βλέπουμε γιατί μας έχει τυφλώσει ο νεοπλουτισμός και η αυτοπροβολή μας. Κουραστήκαμε να αποδίδουμε ευθύνες σε ανίκανους και φίλαυτους πολιτικούς. Είμαστε αυτοί που είμαστε. Το μόνο δυστύχημα είναι ότι οι νεότεροι ηλικιακά πολίτες, γαλουχούνται με τέτοια πρότυπα.
Επιτέλους, αυτή η καλλιέργεια τουριστικής συνείδησης απουσιάζει από την καθιερωμένη εκπαίδευση και το κενό πρέπει να καλυφθεί πριν να είναι αργά.