Σύμβαση με το Δήμο θα υπογράψει το ΚΠΕ Λιθακιάς

Στη Ζάκυνθο συνεδρίασε πριν από μερικές ημέρες, η Συμβουλευτική Επιτροπή των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στα Ιόνια Νησιά (ΣΕΚΠΕ), τα μέλη της οποίας ασχολήθηκαν με τον προγραμματισμό των σεμιναρίων και των επισκέψεων από τις μαθητικές ομάδες στα ΚΠΕ.
Ο υπεύθυνος του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Λιθακιάς, Διονύσης Τριαντάφυλλος, ο οποίος είναι και ο πρόεδρος του ΣΕΚΠΕ, ανέφερε ότι στο νησί μας ήρθαν ο εκπρόσωπος του Περιφερειακού Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στα Ιόνια Νησιά, Γιώργος Δελλής, ο υπεύθυνος του ΚΠΕ Κερκύρας και περιφερειακός σύμβουλος με τον συνδυασμό του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Αλέκος Βλάσης, η υπεύθυνη του ΚΠΕ Λευκάδας, Ντίνα Παναρίτου, ενώ επιστολή-πρακτικό έστειλε ο υπεύθυνος του ΚΠΕ Ιθάκης, Θανάσης Χάνος.
“Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, προγραμματίσαμε τις ημερομηνίες, στις οποίες θα λάβουν χώρα τα σεμινάρια σε όλα τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, καθώς και το πότε θα γίνουν οι επισκέψεις των μαθητικών ομάδων. Επισημαίνω ότι τα σεμινάρια θα γίνονται μέχρι τον Ιούνιο, ενώ αυτά απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς, σε μαθητές, καθώς και σε όσους μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα “Δια Βίου Μάθησης” (από 25 μέχρι 65 ετών). Τονίζω πως στην παρούσα φάση έχουμε πάρα πολλές αιτήσεις, κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορούμε ν΄ ανταποκριθούμε σε όλες, αφού δεν επαρκούν τα τριήμερα που έχουμε στη διάθεσή μας. Το ΚΠΕ Λιθακιάς έχει πανελλαδική εμβέλεια, αφού συνεργάζεται με 13 Νομούς. Μεταξύ αυτών είναι η Κεφαλλονιά, η Λευκάδα, η Αιτωλοακαρνανία, η Αχαία, η Ηλεία, η Μεσσηνία, η Γ΄ και η Δ΄ Διεύθυνση Αθηνών, ο Πειραιάς και η Δυτική Αττική. Το Υπουργείο Παιδείας μας υποχρεώνει να ικανοποιούμε το 70% των αιτήσεων που μας υποβάλλουν τα σχολεία των συγκεκριμένων Νομών, ενώ θα πρέπει να εξυπηρετούμε και το 30% των διδακτηρίων από την υπόλοιπη Ελλάδα. Μέχρι στιγμής, έχουμε 30 αιτήσεις από σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και από αυτές θα ικανοποιηθούν μόνο οι 13. Παράλληλα, έχουν γίνει και 15 αιτήσεις από σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Στο ΚΠΕ Λιθακιάς θα γίνουν τρία τριήμερα σεμινάρια. Τα δύο αφορούν το πρόγραμμα της “Δια Βίου μάθησης” και έχουν προγραμματιστεί τον Ιούνιο, ενώ το τρίτο έχει να κάνει με το δίκτυο των σεισμών και θα υλοποιηθεί στις αρχές Απριλίου. Επιπροσθέτως, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του νησιού μας, θα συμμετάσχει σε σεμινάρια που θα γίνουν εκτός Ζακύνθου, όπως είναι αυτά της Καστοριάς, της Καλαμάτας και της Αθήνας” ανέφερε ο κ. Τριαντάφυλλος.
Στη συνέχεια ο ίδιος τόνισε ότι το Υπουργείο Παιδείας έχει αποστείλει 30.000 ευρώ για τη φιλοξενία των μαθητικών ομάδων που θα έρθουν στη Ζάκυνθο (με αυτά τα χρήματα καλύπτονται τα έξοδα της διαμονής και της διατροφής τους), ενώ υπάρχουν και άλλες 30.000 ευρώ για τη “Δια Βίου Μάθηση”.
Το επόμενο διάστημα, μάλιστα, το ΚΠΕ Λιθακιάς θα απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση προς Συλλόγους και φορείς της Ζακύνθου, προκειμένου όσα μέλη τους είναι από 25 έως 65 ετών, να συμμετέχουν στο εν λόγω πρόγραμμα.
Τέλος, ο κ. Τριαντάφυλλος γνωστοποίησε πως ο “Καλλικράτης” προβλέπει τη συγρότηση Επιτροπής “Δια Βίου Μάθησης” στους Δήμους (σε αυτή συμμετέχουν το ΚΠΕ, τα ΚΕΚ, η ΝΕΛΕ, κ.λ.π.), συνεπώς αναμένονται οι οδηγίες από το αρμόδιο Υπουργείο, ούτως ώστε να υπογραφεί η σχετική προγραμματική σύμβαση με το Δήμο Ζακυνθίων.