Εξαίρεση των ΑΜεΑ από το εξέταστρο των 5 ευρώ

Άμεση ήταν η κινητοποίηση της Ε.Σ.ΑμεΑ. ενάντια στην αύξηση του εξέταστρου στα εξωτερικά ιατρεία της χώρας με ευθεία παρέμβαση στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και στη Βουλή. Στην επείγουσα συνάντηση του Προέδρου της Ε.Σ.ΑμεΑ. Ι. Βαρδακαστάνη και του Αντιπροέδρου Γρ. Λεοντόπουλου με τον Υφυπουργό κ. Μ. Τιμοσίδη, ζητήθηκε και επιτεύχθηκε η άμεση εξαίρεση των ατόμων με αναπηρία και των ατόμων με χρόνιες παθήσεις από την καταβολή του εξετάστρου των 5€ στα εξωτερικά ιατρεία της χώρας, αναγνωρίζοντας ότι αποτελεί άλλο ένα εξοντωτικά οικονομικό και βαθιά αντικοινωνικό μέτρο και δεν δικαιολογείται ούτε και από το “Μνημόνιο”.
Προς τούτο το το υπουργείο εξέδωσε επείγουσα εγκύκλιο με την οποία εξαιρεί τους χρόνια πάσχοντες και τα άτομα με αναπηρία από την καταβολή των 5 € αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι “οι χρόνιοι πάσχοντες (καρκινοπαθείς, νεφροπαθείς, Α.μεΑ., μεσογειακή αναιμία, αιμορροφυλία, AIDS, τυφλοί, σακχαρώδη διαβήτη, κ.α. ), που προσέρχονται στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Χώρας, στα οποία παρακολουθούνται , δεν επιβαρύνονται της καταβολής του εξέταστρου”.
Από τη μεριά του το σωματείο ατόμων με αναπηρία “Οι Ποπολάροι” δια μέσω του προέδρου του Γιάννη Γρέκα είχε επικοινωνία με το Διοικητή του Νοσοκομείου Γιάννη Κομιώτη, και πέτυχε τα άτομα με αναπηρία του νησιού μας και όχι μόνο, κατά την επίσκεψή τους στις Μονάδες υγείας, υποδεικνύοντας φωτοαντίγραφο της απόφασης της Υγειονομικής επιτροπής για την αναπηρία τους ή του Ειδικού Δελτίου Ταυτότητας Μέλους -θεωρημένο – που εκδίδει το Σωματείο, για την μη καταβολή του εξέταστρου.