Θύελλα για τα κλειστά επαγγέλματα

Το ζήτημα των κλειστών επαγγελμάτων είναι το θέμα που κυριαρχεί, το παρόν χρονικό διάστημα, και προκαλεί πληθώρα αντιδράσεων, ενώ η κυβέρνηση προχωρά ακάθεκτη στην ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου.
Η μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης – δικηγόρων – μηχανικών – φαρμακοποιών – συμβολαιογράφων, οδήγησε το Υπουργείο Οικονομικών στην παραγγελία δημοσκόπησης, προκειμένου να μετρήσει τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης.
Σημειωτέον ότι έχει ξεσηκωθεί θύελλα αντιδράσεων, με αποτέλεσμα τις απεργιακές κινητοποιήσεις των θιγόμενων κλάδων, οι οποίοι ζητούν την αλλαγή των διατάξεων του νομοσχεδίου.
Η εφημερίδα μας επικοινώνησε με τους εκπροσώπους των κλάδων αυτών και δημοσιεύει τις απόψεις του Διονύση Μάργαρη Γραμματέα του Δικηγορικού Συλλόγου Ζακύνθου, του Νίκου Βίτσου Προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ζακύνθου και του Βαγγέλη Αρβανιτάκη Προέδρου της Νομαρχιακής Επιτροπής Ζακύνθου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Δ. Μάργαρης: «Περιθωριοποιούνται οι μικροί και μεσαίοι δικηγόροι και γίνονται βορά μεγάλων οικονομικών συμφερόντων»!
Ο κλάδος μας πλήττεται βάναυσα και δεν πρόκειται για το στενό επαγγελματικό μας συμφέρον, διότι, ουσιαστικά, το νέο νομοσχέδιο θέτει φραγμό στο μέσο πολίτη, όταν ζητά έννομη προστασία από την Πολιτεία.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα των νέων ρυθμίσεων, που αποδεικνύει τη φιλοσοφία της κυβέρνησης, η οποία τείνει στην εξυπηρέτηση μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, αποτελεί το γεγονός ότι, από τις 23 Ιανουαρίου, για να καταθέσει κάποιος μήνυση, επειδή θίγεται η τιμή, η περιουσία, η υπόληψή του κ.ο.κ., το παράβολο της μήνυσης από 10 ευρώ ανέρχεται, πλέον, στα 100 και το παράβολο της παράστασης πολιτικής αγωγής, από 10 ευρώ έγινε 50 ευρώ. Σύνολο 150 ευρώ από 20 ευρώ που ίσχυε μέχρι σήμερα.
Πέραν τούτου, αυτό που αποτελεί την αιχμή του δόρατος των κινητοποιήσεών μας είναι ότι προσπαθούν να μετατρέψουν την παροχή των επιστημονικών υπηρεσιών των δικηγόρων σε εμπόρευμα. Παράδειγμα: Καθιερώνεται, πλέον, η διαφήμιση των νομικών υπηρεσιών, δηλαδή ο πολίτης δε θα αξιολογεί την πληρότητα της νομικής κατάρτισης, την πείρα και την αξία του δικηγόρου, αλλά θα κάνει την επιλογή του σαν να είμαστε διαφημιστικά προϊόντα, αφού θα επιλέγει το φθηνότερο ή τον έχοντα περισσότερη επιρροή και, παράλληλα, την ικανότητα διαφήμισης και προβολής, ενισχύοντας έτσι τον αθέμιτο ανταγωνισμό, δηλαδή, θα έχουμε φαινόμενα προσφοράς υπηρεσιών του στιλ: «Πληρώνεις την πρώτη φάση του συναινετικού διαζυγίου και σου κάνω δώρο τη δεύτερη»!
Γενικά, το νομοσχέδιο αντίκειται στο θεσμικό ρόλο του δικηγόρου, ο οποίος, σύμφωνα με τον κώδικα πολιτικής δικονομίας, θεωρείται άμισθος δημόσιος λειτουργός, συμπράττων στην απονομή της Δικαιοσύνης.
Δεύτερο σημείο τριβής είναι η προβλεπόμενη ίδρυση πολυεθνικών, πολυκλαδικών και κεφαλαιουχικών εταιρειών παροχής γενικών υπηρεσιών, δηλαδή ένας μεγαλοεργολάβος – μεγαλοεπενδυτής θα δύναται να προσλαμβάνει, επί παραδείγματι, δέκα δικηγόρους, δέκα λογιστές, δύο συμβολαιογράφους, τρεις τοπογράφους και δέκα μηχανικούς και να λειτουργήσει εταιρεία παροχής γενικών υπηρεσιών. Σημειωτέον ότι μέχρι πρότινος είχαν ιδρυθεί δικηγορικές εταιρείες, όχι, όμως, πολυκλαδικές.
Τελικός στόχος της κυβέρνησης είναι η περιθωριοποίηση του μικρού και μεσαίου δικηγόρου, ιδίως του επαρχιώτη, και η εξουθένωσή του, προκειμένου να τον οδηγήσουν στην πόρτα μεγάλων δικηγορικών γραφείων, με τα οποία θα έχει εξαρτημένη σχέση και θα είναι υποχρεωμένος να ασκεί τη δικηγορία όπου τον στείλουν, έναντι πενιχρής αμοιβής, ενώ οι εργοδότες του θα πλουτίζουν εις βάρος του και εις βάρος του πολίτη.
Άλλο σημείο τριβής είναι η αντίδραση του κλάδου μας για την κατάργηση των κατωτάτων ορίων των αμοιβών, παρά το γεγονός ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει προχωρήσει σε μια μικρή βελτίωση στο προσχέδιο νόμου, επειδή φοβάται ότι θα τιναχθεί στον «αέρα» το ταμείο ασφάλισης του κλάδου και αποδέχθηκε τη διατήρηση κάποιου μίνιμουμ αμοιβών, το οποίο βαφτίζει ως νόμιμη αμοιβή.
Αν, όμως, ο νομικός θέλει να πληρωθεί λιγότερο ή περισσότερο από αυτό το τεκμήριο, θα πρέπει να κάνει ιδιωτικό συμφωνητικό, δηλαδή είμαστε υποχρεωμένοι να μην ασχολούμαστε με το καθαυτό επιστημονικό μας αντικείμενο, αλλά να κάνουμε τους λογιστές και τους εισπράκτορες του κράτους, μέσω της απόδοσης του ΦΠΑ.
Ένα σημείο διαφωνίας ακόμα είναι η κατάργηση των χωρικών περιορισμών της άσκησης του δικηγορικού επαγγέλματος, που ισχύουν μόνο για τα πολιτικά δικαστήρια, δηλαδή ο δικηγόρος του Πρωτοδικείου Ζακύνθου θα μπορεί να παρίσταται, εφεξής, σε όλα τα Πρωτοδικεία της Ελλάδος, χωρίς να χρειάζεται νομιμοποίηση από το δικηγόρο του Πρωτοδικείου, στο οποίο παρίσταται και βρίσκεται εκτός της έδρας του. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν δικηγόροι των μεγάλων αστικών και εφετειακών περιοχών, οι οποίοι θα δημιουργήσουν παράρτημα σε κάθε Πρωτοδικείο της εφετειακής τους περιφέρειας.
Σημειωτέον ότι ο κλάδος μας και, ιδιαίτερα, οι νέοι συνάδελφοι, που αποφοιτούν σωρηδόν από τα πανεπιστήμια, και προσδοκούν να σταδιοδρομήσουν στη συγκεκριμένη αγορά εργασίας, θα γίνουν βορά αδηφάγων και πλεονεκτικών οικονομικών συμφερόντων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν συνάδελφοι εκτός Ζακύνθου, διορισμένοι σε Πρωτοδικεία της Πελοποννήσου, οι οποίοι κατ’ εντολή τραπεζών, κάνουν έρευνα στο Υποθηκοφυλακείο αμειβόμενοι, σε κάθε περίπτωση, με το ευτελές ποσό των 10 – 15 ευρώ.
Μ’ άλλα λόγια, οδηγείται ο μικρός και μέσος δικηγόρος σε εξουθένωση, ο οποίος, για να επιβιώσει, θα αναγκαστεί να υποκύψει στα οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα ισχυρών εργοδοτών και εντολέων.


Ν. Βίτσος: «Η κυβέρνηση υπαναχώρησε στα συμφωνηθέντα με τους φαρμακοποιούς»!
Η κυβέρνηση δήλωσε ότι επιθυμεί να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας των φαρμακείων, πριν από πέντε μήνες, οπότε άρχισε η συζήτηση του Υπουργείου και του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και, μετά από αυτό το χρονικό διάστημα, κατέστη φανερό ότι οι δύο πλευρές είχαν καταλήξει σε συμφωνία.
Την ημέρα που επρόκειτο να υπογράψουν την κοινή δήλωση και το μνημόνιο, για να προχωρήσει η σύνταξη του νομοσχεδίου, το Υπουργείο έφερε προς συζήτηση τις αρχικές θέσεις, υπαναχωρώντας σε όσα είχε συμφωνήσει, ήδη, με το Σύλλογό μας.
Μετά από αυτή την εξέλιξη, αντιδρούμε, επειδή η κυβέρνηση φέρνει το εν λόγω νομοσχέδιο για ψήφιση στη Βουλή, διότι είναι απαράδεκτο, όχι μόνο για τους φαρμακοποιούς, αλλά γενικότερα για την περίθαλψη των ασφαλισμένων και των ασθενών,
Επίσης, βασική θέση του κλάδου μας είναι ο φαρμακοποιός και ο ιδιοκτήτης του φαρμακείου να είναι το ίδιο πρόσωπο.
Οι ώρες που εργάζεται ένας φαρμακοποιός, κατά μέσο όρο, είναι εξήντα, την εβδομάδα. Περαιτέρω αύξηση του ωραρίου, μέσω της ελαστικοποίησης, θα μας εξοντώσει, αν αναλογιστεί κανείς ότι το 70% των φαρμακοποιών είναι γυναίκες, οι οποίες, πέραν των επαγγελματικών έχουν και οικογενειακές υποχρεώσεις.
Υπάρχουν και άλλα θέματα, όπως η μη έγκαιρη πληρωμή από τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου, που δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα στην εργασία μας και την οικονομική ρευστότητα του κλάδου, τα οποία θα μπορούσαμε να τα σκεφτούμε σ’ ένα βαθμό στο γενικότερο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης, δεδομένου ότι όλος ο κόσμος υποφέρει. Ήδη, έχουμε δώσει πάρα πολλά και οι τιμές των φαρμάκων έχουν μειωθεί, με αποτέλεσμα να έχει απαξιωθεί τελείως το στοκ μας. Η κατάσταση δεν πάει άλλο και γι’ αυτό απεργούμε.

Β. Αρβανιτάκης : «Υποταγή σε απάνθρωπες πολυεθνικές εταιρείες»!
Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης μάς βρίσκει κάθετα αντίθετους, διότι πρέπει να υπάρχει ένας τρόπος υπολογισμού των αμοιβών των μηχανικών, ο οποίος να αντιστοιχεί στο κόστος της μελέτης, από την άποψη των εργατοωρών που απαιτούνται για τη σύνταξή της. Το σύστημα αυτό, απ’ ό,τι γνωρίζω, ισχύει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Αυτή είναι η κεντρική και βασική θέση των μηχανικών όλων των ειδικοτήτων και σε αυτήν κινείται και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.
Σημειωτέον ότι με τη διατήρηση του κατώτατου ορίου αμοιβών διασφαλίζεται η πληρότητα των μελετών, επειδή απαιτείται πολύς κόπος και χρόνος, ιδιαίτερη επιστημονική κατάρτιση και εφαρμογή συγκεκριμένων νόμων για την εκπόνησή τους και αυτό γίνεται, αφενός, για την τήρηση ειδικών προδιαγραφών και, αφετέρου, για να μην είναι στον «αέρα» η αμοιβή μας.
Εάν δούμε το θέμα στην πραγματική του διάσταση, οδηγούμαστε, πλέον, στην υπαλληλοποίηση όλων των ελεύθερων επαγγελματιών και την υποταγή τους σε απάνθρωπες και μεγαλοκεφαλαιουχικές εταιρείες και πολυεθνικές.
Σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις μας, αυτές θα τις συντονίσει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.