Προεργασίες για ενιαίο Σύλλογο Εργαζομένων

Στη δημιουργία ενός ισχυρού σωματείου, που θα υπερασπίζεται τα συμφέροντά τους και θα προωθεί ζητήματα που έχουν κοινωνικό όφελος, προσανατολίζονται οι 480 εργαζόμενοι του νέου Δήμου Ζακυνθίων.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχουν ξεκινήσει οι προεργασίες και οι διαβουλεύσεις για να λάβει χώρα αυτή η διαδικασία, ενώ στόχος των περισσότερων είναι να μην… “παρεισφρήσουν” τα κόμματα στους κόλπους τους, κάτι που σημαίνει ότι καταβάλλεται προσπάθεια για να κατέβει ένας μόνο συνδυασμός στις εκλογές, ο οποίος θα είναι υπερκομματικός.
Σε αυτόν τον συνδυασμό θα μπορούν να συμμετέχουν όσοι επιθυμούν, ενώ το Διοικητικό Συμβούλιο που θα προκύψει, θα αποτελείται από 11 άτομα.
Ήδη έχουν γίνει οι πρώτες συζητήσεις, ενώ το επόμενο διάστημα θα συγκροτηθεί μια προσωρινή διοικούσα επιτροπή, η οποία θα “τρέξει” τις διαδικασίες του καταστατικού. Υπολογίζεται ότι σε δύο περίπου μήνες, θα λάβουν χώρα οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του Διοικητικού Συμβουλίου.
Οι εργαζόμενοι έχουν ανάγκη από μια ενιαία και δυνατή φωνή, δεδομένου ότι συνεχώς παρουσιάζονται προβλήματα, η επίλυση των οποίων μπορεί να επιτευχθεί μόνο με διεκδίκηση.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η μισθοδοσία, το κόστος της οποίας, σύμφωνα και με τα όσα ανέφερε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμαρχος, Στέλιος Μποζίκης, φτάνει στις 600.000 ευρώ, μηνιαίως.
Με δεδομένο ότι η οικονομική κατάσταση του Δήμου δεν είναι καλή, αντιλαμβάνεται κανείς ότι οι εργαζόμενοι θα χρειαστούν μια ισχυρή εκπροσώπηση, ούτως ώστε να ασκηθεί πίεση στο Υπουργείο Εσωτερικών.
Στην παρούσα φάση κάποια χρήματα από τη ΣΑΤΑ και από την πυροπροστασία, θα χρησιμοποιηθούν για να πληρωθεί η ΔΕΗ και να καταβληθεί η μισθοδοσία του προσωπικού. Τους επόμενους μήνες, όμως, τί θα γίνει;
Το κράτος δεν φαίνεται διατεθειμένο να ενισχύσει τους Δήμους με ρευστό, αφού έχει τον… “φόβο” της Τρόϊκας. Από την άλλη πλευρά, οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ), μειώνονται συνεχώς. Για τον Ιανουάριο εστάλησαν μόλις 344.000 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι με αυτά τα χρήματα καλύπτεται μόνο το μισό κόστος της μηνιαίας μισθοδοσίας!