Επίσημη πρώτη για το Δ.Σ. Ζακυνθίων

Με μοναδικό θέμα τη συγκρότηση σε σώμα προκειμένου να εκλέξει Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο και Γραμματέα Δημοτικού Συμβουλίου καθώς και τα μέλη των δυο επιτροπών Οικονομικής και Ποιότητας ζωής συνεδρίασε το δημοτικό συμβούλιο Ζακυνθίων, μετά από πρόσκληση του πλειοψηφόντος συμβούλου Παναγιώτη Αβράμη.

Στ. Μποζίκης: “Θα αποκαταστήσουμε τη χαμένη τιμή της αυτοδιοίκησης”
Ο δήμαρχος Στέλιος αφού χαρακτήρισε τυπική και πανηγυρική τη συνεδρίαση μίλησε για μια νέα σελίδα που γυρίζει συνολικά το νησί και αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής, επισημαίνοντας πως θα εφαρμοστούν όλα όσα προβλέπονται στον «Καλλικράτη» και με τη δημιουργία μιας σειράς άλλων επιτροπών που θα έχουν ουσιαστικές αρμοδιότητες στο Δήμο.
Επεσήμανε τις προσπάθειες που θα καταβάλει όχι μόνο προσωπικά αλλά συνολικά και συλλογικά για να καλυτερεύσει η ζωή του δημότη και να αποκαταστήσει το αμαρτωλό παρελθόν που στιγμάτισε κάθε πλευρά και δομή του τόπου μας.
“Γνωρίζετε ότι κληρονομούμε ένα αμαρτωλό παρελθόν αδιαφάνειας, διαπλοκής, ανομίας και παρανομίας στην τοπική αυτοδιοίκηση που αν και δεν αφορούσε όλους, στιγμάτισε όλη τη Ζάκυνθο, τις πολιτικές οικονομικές, κοινωνικές και πολιτισμικές δομές της, τον τρόπο ανάπτυξης, το φυσικό και δομημένο περιβάλλον της. Σε αυτές τις συνθήκες επιθυμούμε να ανατρέψουμε το σκηνικό της παρακμής. Θα εκμεταλλευθούμε κάθε δυνατότητα που προσφέρει ο νέος μεγάλος δυνατότερος, οικονομικά και διοικητικά δήμος και το νέο θεσμικό πλαίσιο και θα προσδώσουμε ουσιαστικό περιεχόμενο τόσο στο περιεχόμενο όσο και στη σύνθεση των Επιτροπών”, ανέφερε ο δήμαρχος ανακοινώνοντας και τους πρώτους στόχους του που είναι η αποκατάσταση της χαμένης τιμής της αυτοδιοίκησης και η ανασυγκρότηση μιας σχέσης αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ δημότη και δήμου. Επιθυμεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις για την ενεργή συμμετοχή του δημότη στις υποθέσεις που τον αφορούν με γνώμονα το νόμο.
Ο κ. Μποζίκης ανακοίνωσε ότι μέσα στο επόμενο δίμηνο θα προχωρήσει στη σύσταση Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης στην οποία θα συμμετέχουν οργανωμένοι Φορείς και μεμονωμένοι δημότες. Επίσης, θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία διαφάνειας και νομιμότητας για την επιλογή του Συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης, όπως και η συγκρότηση του Συμβουλίου ένταξης Μεταναστών, και η λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου Νέων

Ο Γ. Αρμένης νέος πρόεδρος Δ.Σ.
O Γιώργος Αρμένης είναι ο πρώτος πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ζακύνθου με την εφαρμογή της διοικητικής αλλαγής του Καλλικράτη, έτσι όπως εκλέχτηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, κατά πλειοψηφία, στην πρώτη συνεδρίαση του σώματος.
Η πρόταση για τον κ. Αρμένη από την πλευρά της πλειοψηφίας, κατατέθηκε από τον Δήμαρχο, ενώ στη θέση του αντιπροέδρου εκλέχτηκε από τον συνδυασμό του κ. Αντίοχου, η Ντενίζ Πυριόχου και για τη θέση του γραμματέα από την πλειοψηφία ο Γιάννης Φεραδούρος, αφού δεν κατατέθηκε πρόταση από τη μειοψηφία.

Εκτός πλειοψηφίας ο Δ. Κοντονής
Δεν έλειψαν και οι τριγμοί από την πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ζακύνθου, αφού εκτός πλειοψηφίας με απόφαση των μελών της, τέθηκε ο Δημοτικός Σύμβουλος, Άκης Κοντονής.
Στην ανακοίνωση της συγκεκριμένης απόφασης προχώρησε κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμαρχος, Στέλιος Μποζίκης, με αφορμή την απουσία του κ. Κοντονή από την πρώτη συνεδρίαση του σώματος.

Οι νέοι αντιδήμαρχοι
Στην ανακοίνωση των έξι αντιδημάρχων του νέου Δήμου, προχώρησε κατά την πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμαρχος Ζακύνθου, Στέλιος Μποζίκης.
Ο κ. Παναγιώτης Κολύρης εκτός από αντιδήμαρχος της δημοτικής ενότητας Λαγανά ορίστηκε αναπληρωτής δημάρχου, πρόεδρος της οικονομικής Επιτροπής προϊστάμενος των οικονομικών Υπηρεσιών και του ανατέθηκαν οι Υπηρεσίες τοπικής οικονομικής ανάπτυξης, Αγροτικής πολιτικής, Αλιείας, Φυσικών Πόρων και Ενέργειας, Απασχόλησης και Τουρισμού.
Αντιδήμαρχος δημοτικής ενότητας Αρτεμισίων ορίστηκε ο κ. Διονύσης Κυβετός, ο οποίος θα είναι προϊστάμενος των Τεχνικών υπηρεσιών και της Πολεοδομίας και πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και τομείς ευθύνης θα έχει τη Διεύθυνση πολεοδομίας (τμήματα έκδοσης οικοδομικών αδειών, ελέγχου κατασκευών πολεοδομικών εφαρμογών), Διεύθυνση Τεχνικών υπηρεσιών (τμήματα μελετών, μελετών και επίβλεψης, μηχανολογικού εξοπλισμού, διαχείρισης και συντήρησης οχημάτων, περιβάλλοντος, έκδοσης αδειών καταστημάτων και ρύθμισης εμπορικών δραστηριοτήτων).
Αρμόδιος για θέματα πολιτισμού και νεολαίας καθώς και αντιδήμαρχος δημοτικής ενότητας Ζακυνθίων ορίστηκε ο κ. Άκης Λαδικός.
Αρμόδιος για θέματα Παιδείας και δια βιου μάθησης καθώς και αντιδήμαρχος δημοτικής ενότητας Ελατίων ορίστηκε ο κ. Νίκος Ακτύπης που θα έχει και την ευθύνη της πολιτικής προστασίας.
Τέλος οι κ. Διονύσης Τουρκάκης και Σπύρος Βούτος ορίστηκαν αντιδήμαρχοι δημοτικής ενότητας Αρκαδίων και Αλυκών αντίστοιχα.
Η θητεία τους είναι για 2 ½ χρόνια.

Τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής
Το δημοτικό συμβούλιο μετά από πρόταση του δημάρχου και των επικεφαλής των συνδυασμών της αντιπολίτευσης προχώρησε στην ψήφιση των μελών της νέας οικονομικής επιτροπής που είναι οι κ.κ. Ανδρέας Ξένος, Παναγιώτης Αβράμης, Τιμόθεος Ζώντος, Δημήτρης Λογοθέτης, Διονύσης Μουζάκης, Στάθης Βαρβαρίγος, Διονύσης Ταβουλάρης και Διονύσης Κομιώτης.
Τα μέλη της Επιτροπής για την Ποιότητα Ζωής
Από ΄κει και πέρα, και σε ό,τι έχει να κάνει με τα μέλη της Επιτροπής για την Ποιότητα Ζωής, αυτά έχουν ως ακολούθως: Πρόεδρος θα είναι ο αντιδήμαρχος, Διονύσης Κυβετός. Παράλληλα, συμμετέχουν, ως τακτικά μέλη, ο Στέφανος Στρούζας, η Αγγελική Πέττα, ο Στάθης Βαρβαρίγος, ο Άκης Λαδικός, ο Γιάννης Φεραδούρος, ο Φίλιππος Παράσχης, ο Χρήστος Τσουκαλάς και η Διονυσία Τσαγκαροπούλου-Μπέλεση. Αναπληρωματικά μέλη θα είναι: Νίκος Ακτύπης, Σαμπίνα Γκλατς-Χαϊκάλη, Παναγιώτης Βυθούλκας, Τιμόθεος Ζώντος και Ντενίζ Πυριόχου.

Παράδοση-παραλαβή και στους άλλους Δήμους
Να προστεθεί ότι χθες ο Δήμαρχος Ζακύνθου, Στέλιος Μποζίκης, έδωσε το “παρών” στην παράδοση-παραλαβή που πραγματοποιήθηκε στους Δήμους Αλυκών, Αρτεμισίων, Αρκαδίων, Ελατίων και Λαγανά.
Όσοι έχουν οριστεί ως αντιδήμαρχοι από τον κ. Μποζίκη, υποσχέθηκαν να κάνουν πολύ δουλειά για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

Στην αντεπίθεση πέρασε χθες, ο μέχρι πρότινος δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας, Άκης Κοντονής, ο οποίος διεγράφη την Κυριακή με απόφαση του Δημάρχου, Στέλιου Μποζίκη, επειδή απουσίασε από την πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ο κ. Μποζίκης ανέφερε ότι για αυτή την ενέργεια έχει και τη σύμφωνη γνώμη των υπόλοιπων μελών της πλειοψηφίας, ενώ υπογράμμισε πως είναι απαράδεκτο να λείπει ένας εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος από μια κορυφαία διαδικασία, όπως είναι αυτή της εκλογής προεδρείου και των επιτροπών.
Ο κ. Κοντονής, όμως, έδωσε διαφορετική διάσταση στο συγκεκριμένο ζήτημα, επισημαίνοντας πως τον ήθελαν στο Δημοτικό Συμβούλιο μόνο για να τους κάνει το… “θέλημα”!
“Μετά τις εκλογές δεν επικοινώνησε κανείς μαζί μου. Είχε γίνει μια συγκέντρωση όλου του συνδυασμού, κατά τη διάρκεια της οποίας ο κ. Μποζίκης υποστήριξε ότι θα είχε κατ΄ ιδίαν συναντήσεις με τον κάθε σύμβουλο. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν έγινε. Με θέλανε στο Δημοτικό Συμβούλιο μόνο για να τους κάνω το… “θέλημα” και να λέω σε όλα ναι. Ήμουν εκτός πλειοψηφίας από την αρχή, συνεπώς η απόφαση του Δημάρχου δεν μου προκαλεί καμία έκπληξη. Γνωρίζω πως μια… “κλίκα” είναι αυτή που θα κάνει κουμάντο στο Δήμο. Αν είχαν φιλότιμο θα με έπαιρναν ένα τηλέφωνο. Θα παραμείνω στο Δημοτικό Συμβούλιο ως ανεξάρτητος” σημείωσε ο κ. Κοντονής.
Εν τω μεταξύ, ο ίδιος έδωσε απάντηση και στις… φήμες που ακούγονται, σύμφωνα με τις οποίες δεν πήγε στην πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, επειδή ο Δήμαρχος δεν του έδωσε τη θέση του προέδρου στη ΔΕΥΑΖ.
“Ποτέ δεν θέλησα καμία καρέκλα και κανένα αξίωμα. Τα όσα λέγονται, λοιπόν, είναι παραπληροφόρηση και αποτελούν ψευδείς ειδήσεις. Όχι μόνο δεν θέλω καρέκλες, αλλά δεν θέλω ούτε και να τους… βλέπω!” ανέφερε ο κ. Κοντονής.