Στο στόχαστρο της Κομισιόν ο ΧΥΤΑ του νησιού μας

Έληξε πριν δυο μέρες, το νέο τελεσίγραφο (πρόκειται για το πέμπτο από το 2008) της Κομισιόν προς την Ελλάδα για τις παράνομες χωματερές, σύμφωνα με το οποίο το ελληνικό κράτος όφειλε να τις απενεργοποιήσει και να τις αποκαταστήσει άμεσα.
Η Ελλάδα καταδικάστηκε από το ευρωπαϊκό δικαστήριο πριν από πέντε χρόνια για την λειτουργία χιλιάδων παράνομων χωματερών και εξακολουθεί να μην έχει αντιμετωπίσει αποτελεσματικά ένα τόσο σοβαρό θέμα για την δημόσια υγεία, το περιβάλλον, αλλά και για τα δημόσια ταμεία.
Από τους 750 χώρους ανεξέλεγκτης απόθεσης απορριμμάτων, οι 250 βρίσκονται ακόμα σε λειτουργία. Στα άμεσα σχέδια λοιπόν της κυβέρνησης είναι μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010 να τερματιστεί η λειτουργία 96 χωματερών, 18 το πρώτο τρίμηνο του 2011 και 63 έως τέλος Iουνίου.
Η Κομισιόν είχε αποστείλει στις αρχές Νοέμβρη νέα προειδοποιητική επιστολή στη οποία ξεκαθαρίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μπορεί να επιβάλει πρόστιμο σε κράτος-μέλος αν αυτό καταδικαστεί για δεύτερη φορά για την ίδια υπόθεση. Το ημερήσιο πρόστιμο ανά χωματερή φτάνει τα 30.000 ευρώ, ποσό που σε ετήσια βάση σημαίνει 2,7 δισ. Ευρώ.
Μάλιστα, όπως επισημαίνει η Κομισιόν, εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να γίνεται δέκτης καταγγελιών για παράνομες χωματερές στην Ελλάδα. Για τον λόγο αυτό ζητεί από τις ελληνικές αρχές να αποστείλουν “πλήρη κατάλογο ανά περιφέρεια με τις τοποθεσίες ή ονομασίες των περίπου 750 ΧΑΔΑ που εξακολουθούν να λειτουργούν ή που βρίσκονται σε διαδικασία αποκατάστασης”. Ζητεί απαντήσεις και εφιστά την προσοχή της κυβέρνησης “στις χρηματικές κυρώσεις που μπορεί να επιβάλει το δικαστήριο σε κράτος – μέλος που δεν συμμορφώθηκε με την απόφασή του”.
Η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, στις αρχές του μήνα υπενθύμιζε πως η χώρα μας πρέπει, δια του υπουργείου Εσωτερικών- να ενημερώσει σχετικά την Κομισιόν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου. Η ίδια η υπουργός τόνισε, ότι “αμφιβάλλει αν θα μπορέσουμε να αποφύγουμε το πρόστιμο” το οποίο είναι ιδιαίτερα υψηλό.

Προειδοποιήσεις της Κομισιόν για τους ΧΥΤΑ
Στο μεταξύ, η Κομισιόν έχει στείλει προειδοποιητική επιστολή και για τον ΧΥΤΑ στο Καλαμάκι Ζακύνθου, καθώς από το 2006 δεν διαθέτει άδεια λειτουργίας ενώ λειτουργεί πλημμελώς παρ΄ ότι βρίσκεται εντός των ορίων του εθνικού θαλάσσιου πάρκου το οποίο αποτελεί περιοχή ωοτοκίας της Caretta – Caretta. Στην επιστολή της η Κομισιόν σημειώνει ότι η προσωρινή τρίμηνη άδεια έχει λήξει και μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν μελέτες πυρασφάλειας και διαχείρισης των στραγγισμάτων, μετρήσεις οσμών και σκόνης, καθώς και σχέδιο για την παρακολούθηση του ΧΥΤΑ.
Τι είναι πιθανό να συμβεί στην περίπτωση που η Ελλάδα βρεθεί για δεύτερη φορά στο εδώλιο του Ευρωδικαστηρίου; Μαζί με τις προειδοποιητικές επιστολές προς τη χώρα μας, η Κομισιόν δημοσιοποίησε την εισήγησή της για τρεις χωματερές που δέχονται επικίνδυνα απόβλητα στην Ιταλία. Εισηγείται λοιπόν ημερήσιο πρόστιμο 195,84 ευρώ ανά χωματερή από την ημέρα που θα εκδοθεί η δεύτερη καταδίκη έως την πλήρη συμμόρφωση και 21,42 ευρώ ανά χωματερή για κάθε ημέρα που μεσολάβησε από την πρώτη έως τη δεύτερη καταδίκη.

Α. Ξένος: “Είναι υπό έλεγχο τα πάντα”
Αναφερόμενος στις προειδοποιήσεις από την πλευρά της Ε.Ε., ο πρόεδρος του Συνδέσμου Καθαριότητας, Ανδρέας Ξένος, με δηλώσεις του στην εφημερίδα μας, επεσήμανε πως δεν ανησυχεί στην παρούσα χρονική στιγμή, αφού τα πάντα βρίσκονται υπό έλεγχο.
Ο κ. Ξένος, εμφανίστηκε γνώστης των προβλημάτων, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα, ότι έχουν προχωρήσει μια σειρά από ενέργειες που θα λύσουν το πρόβλημα. Μεταξύ αυτών, είναι η δημοπράτηση της επισκευής του κατεστραμμένου τοιχίου στο ΧΥΤΑ και της βελτίωση του χώρου, που θα πραγματοποιηθεί στις 11 Δεκεμβρίου, καθώς και η μελέτη για τη χωροθέτηση του νέου ΧΥΤΥ.
Για το τελευταίο ζήτημα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ανδρέας Ξένος, τόνισε ότι η μελέτη για τον ΧΥΤΥ που προωθείται για την περιοχή Λίβας στο Βραχίωνα, έχει κατατεθεί στην ΤΥΔΚ και εάν εγκριθεί θα κατατεθεί στην Περιφέρεια και θα τεθεί υπό διαβούλευση στην τοπική κοινωνία.