Καμιά παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας

Ουρές σχηματίζονται στην εφορία του νησιού μας καθώς μέχρι την Παρασκευή, τελευταία ημέρα του χρόνου, οι φορολογούμενοι πρέπει να τακτοποιήσουν έξι εκκρεμότητες που είναι τέλη κυκλοφορίας, περαίωση, ΕΤΑΚ, φόρος εισοδήματος και έκτακτη εισφορά. Παράλληλα, μέχρι την παραμονή του 2011 πρέπει να ρυθμιστούν γονικές παροχές και μεταβιβάσεις ακινήτων.
Πολλοί είναι οι οδηγοί που πήραν καθυστερημένα ή δεν πήραν καθόλου μέσω ΕΛ.ΤΑ το χαρτάκι για τα τέλη κυκλοφορίας και τώρα τρέχουν για να προλάβουν. Η προθεσμία λήγει την Παρασκευή και μαζί τους πρέπει να έχουν την άδεια κυκλοφορίας, ενώ αν δεν πληρώσουν, από την 1η του Γενάρη το ποσό διπλασιάζεται. Το υπουργείο Οικονομικών λέει ότι δεν πρόκειται να δοθεί καμιά αναβολή πέραν της 31ης Δεκεμβρίου του 2010 καθώς κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε πολύ μεγάλα ελλείμματα στα δημοσιονομικά έσοδα.

Για χάρη της… απόσυρσης
Ο λόγος είναι ότι έχει ψηφιστεί από τη Βουλή η επαναφορά του μέτρου της απόσυρσης, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2011 και αν δοθεί παράταση κανείς από όσους επιθυμούν να αποσύρουν το όχημά τους δεν θα προμηθεύονταν το σήμα γλιτώνοντας κάποιες εκατοντάδες ευρώ τα οποία όμως θα έλειπαν από τα κρατικά ταμεία.
Συνεπώς για πρώτη φορά αναμένεται να μην δοθεί καμία απολύτως παράταση καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών θα αποσυρθούν τουλάχιστον 100.000 παλαιά Ι.Χ., επομένως η ζημιά στα δημοσιονομικά έσοδα θα ξεπερνά τα 20 εκατ. ευρώ! Αν τελικά δοθεί παράταση τότε στελέχη της αγοράς εκτιμούν πως θα καθυστερήσει να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία θα ορίζει τις ακριβείς διαδικασίες απόσυρσης παλαιών αυτοκινήτων ώστε να αναγκαστούν όσοι επιθυμούν να αποσύρουν το Ι.Χ. τους να καταβάλουν τα Τέλη Κυκλοφορίας του 2011.
Βάσει του νόμου για να αποσύρει κάποιος το παλιό του όχημα και να έχει αποκομίσει το μειωμένο Τέλος Ταξινόμησης στο νέο του Ι.Χ. θα πρέπει να έχει καταβάλλει τα Τέλη Κυκλοφορίας του έτους που παραδίδει το όχημά του σε κάποιο κέντρο ανακύκλωσης της ΕΔΟΕ.

Τι θα πληρώσουμε μέχρι την Παρασκευή
Την Τρίτη λήγει η προθεσμία για όσους επιθυμούν να υπαχθούν στην περαίωση, ενώ όσοι την έχουν ήδη αποδεχθεί πρέπει να πληρώσουν την πρώτη δόση έως την Παρασκευή.
Μέχρι την Παρασκευή έχουν επίσης διορία οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες για να πληρώσουν τον φόρο εισοδήματος και την έκτακτη εισφορά (για εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ). Μπροστά στα γκισέ μας φέρνει και το ΕΤΑΚ για το 2009, ενώ όσοι έχουν ακίνητα αξίας άνω των 400.000 ευρώ θα πρέπει να πληρώσουν και έκτακτη εισφορά.
Στην εφορία πρέπει να σπεύσουν και οι ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς στις 31 του μήνα λήγει η προθεσμία για δωρεές ή γονικές παροχές χρηματικών ποσών που θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των νέων τεκμηρίων αλλά για τις μεταβιβάσεις ακίνητων στους περίπου 5.000 οικισμούς στους οποίους θα επεκταθεί το σύστημα των αντικειμενικών αξιών από τις αρχές του 2011.

Λιγότερες… πινακίδες
Εκείνο πάντως που δημιουργεί μεγάλη εντύπωση είναι το γεγονός ότι στο μισό έχει μειωθεί ο αριθμός εκείνων που προσήλθαν μέχρι και χθες στη ΔΟΥ του νησιού μας προκειμένου να καταθέσουν τις πινακίδες των οχημάτων τους σε αντίθεση με άλλες περιοχές όπου αρκετοί πολίτες προτιμούν να ακινητοποιήσουν το Ι.Χ. τους, από το να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας, την ασφάλεια και στην πράξη να το κινούν ελάχιστα.
Έτσι, ενώ το 2009 είχαν κατατεθεί 650 πινακίδες μέχρι χθες ο αριθμός τους ανερχόταν στις 327 γεγονός που αποδίδεται στο ότι πέρυσι τα τέλη κυκλοφορίας ήταν ακριβότερα από ότι φέτος.
Ωστόσο, για όσους αποφάσισαν να προχωρήσουν σε μια τέτοια ενέργεια θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αν και μοιάζει τυπική διαδικασία η κατάθεση των πινακίδων δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση. Από τον υπάλληλο της εφορίας θα σας ζητηθούν τα παρακάτω δικαιολογητικά: άδεια κυκλοφορίας αυτοκινήτου, πινακίδες, φωτοτυπία της δήλωσης εισοδήματος που να αποδεικνύεται ποιος είναι ο κάτοχος του Ι.Χ., Ε9 που να δείχνει ιδιοκτησία θέσης πάρκινγκ ή μισθωτήριο συμβόλαιο θέσης στάθμευσης, tο αποδεικτικό ότι έχουν πληρωθεί τα τέλη του 2010 καθώς και η σχετική αίτηση που μπορεί να συμπληρωθεί στην εφορία.Τελευταία άρθρα