“Πράσινο φως” για φωτοβολταϊκά και στη Ζάκυνθο

Προτεραιότητα στις αιτήσεις των αγροτών και των πολιτών για φωτοβολταϊκά στα χωράφια και τα σπίτια τους, αντίστοιχα, δίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Την ίδια στιγμή, η υπουργός Τ. Μπιρμπίλη άναψε το “πράσινο φως” για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων ισχύος έως 150 kWp και στα νησιά που είναι διασυνδεδεμένα με το ηλεκτρικό δίκτυο της ηπειρωτικής Ελλάδας.
Συνεπώς, ανοίγει, όπως όλα δείχνουν ο δρόμος για την εγκατάσταση μικρών φωτοβολταϊκών σταθμών στα διασυνδεδεμένα νησιά, μετά την υπογραφή υπουργικής απόφασης, από την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής, Τίνα Μπιρμπίλη, με την οποία τροποποιείται το Πρόγραμμα Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Σταθμών, ώστε να επιτρέπεται η εγκατάσταση σταθμών με αυτή την ισχύ.
Η τροποποίηση του προγράμματος αφορά τόσο στο νησί μας, όσο και στα νησιά Εύβοια, Άνδρος, Τήνος, Σκιάθος, Σκόπελος, Αλόννησος, Σαμοθράκη, Θάσος, Αμουλιανή, Κέα, Αίγινα, Αγκίστρι, Πόρος, Ύδρα, Σπέτσες, Κύθηρα, Ελαφόνησος, Σαλαμίνα, Κέρκυρα, Παξοί, Αντίπαξοι, Κεφαλονιά, Ιθάκη, Λευκάδα, Μεγανήσι, Κάλαμος και Καστός.
Όπως σημειώνει η κ. Μπιρμπίλη: “Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική προσπάθεια για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων ανάπτυξης φωτοβολταϊκών στα νησιά, μέσω της δημιουργίας μικρών σταθμών, καθώς πρόκειται για μικρές εγκαταστάσεις που συνδέονται κοντά στα σημεία ενεργειακής κατανάλωσης και συνεπώς αποκομίζονται τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη για το δίκτυο και τους καταναλωτές (περιορισμένα έργα σύνδεσης, μείωση απωλειών, κ.λπ.)”.
Τα εκτιμώμενα τεχνικά περιθώρια ισχύος για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών για κάθε διασυνδεδεμένο νησί έχουν καθοριστεί με την υπ’ αριθμ. 1253/2010 απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ). Τα περιθώρια αυτά μπορούν να επικαιροποιούνται από την ανωτέρω Αρχή με βάση νεότερα στοιχεία.
Πρέπει να σημειωθεί ότι με την απόφαση ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση επενδύσεων από αγρότες και άλλους ενδιαφερόμενους αφού με το προηγούμενο καθεστώς τα συγκεκριμένα νησιά θεωρούνταν κορεσμένα σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη. H άδεια για ανάπτυξη φωτοβολταϊκών στα νησιά αυτά θα δώσει τη δυνατότητα δημιουργίας μικρών εγκαταστάσεων που συνδέονται κοντά στα σημεία ενεργειακής κατανάλωσης και έτσι θα αποκομίζονται τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη για το δίκτυο (περιορισμένα έργα σύνδεσης, μείωση απωλειών κ.λπ.).
Εν τω μεταξύ με διευκρινιστική εγκύκλιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας δίνεται προτεραιότητα εξέτασης από τον ΔΕΣΜΗΕ και τη ΔΕΗ των αιτημάτων για σύνδεση με το δίκτυό τους σταθμών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέχρι 100 kW, που υποβλήθηκαν από επαγγελματίες αγρότες για κτίρια, καθώς και για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα. Πρέπει να σημειωθεί ότι η προτεραιότητα αφορά τα νέα αιτήματα που υποβλήθηκαν με βάση τον Ν. 3851 του 2010.
Τέλος πρέπει να αναφερθεί ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος προχωρεί σε άτυπη κωδικοποίηση της νομοθεσίας που αφορά την αδειοδότηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με στόχο τη διευκόλυνση των υποψήφιων επενδυτών. Συγκεκριμένα αναρτάται στον διαδικτυακό τόπο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο N. 3468/2006 με όλες τις τροποποιήσεις του σε ενοποιημένο κείμενο, με σκοπό να λάβουν οι υποψήφιοι επενδυτές και οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες σαφή γνώση όλων των πρόσφατων αλλαγών στην αδειοδοτική διαδικασία των έργων ΑΠΕ και ιδίως των αλλαγών που επήλθαν με τον N. 3851/2010. Η ενοποίηση του διατάξεων του N. 3468/2006 μετά τους τροποποιητικούς N. 3734/2009, N. 3851/2010 και N. 3889/2010, εκτιμάται ότι θα αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο προκειμένου το θεσμικό πλαίσιο για έργα ΑΠΕ να γίνει εύληπτο και προσιτό σε όλους όσους καλούνται να το εφαρμόσουν.Τελευταία άρθρα