Σε αβεβαιότητα 160 επαγγελματικοί κλάδοι

Η αντίστροφη μέτρηση για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων έχει αρχίσει για την κυβέρνηση που γνωρίζει ότι µε το ξεκίνημα της νέας χρονιάς θα βρεθεί αντιμέτωπη µε πολλές κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες που νιώθουν ότι θίγονται τα συμφέροντά τους. Το Μέγαρο Μαξίµου παρέπεµψε τη συζήτηση για το άνοιγμα περίπου 350κλειστών επαγγελμάτων στις αρχές του 2011 και αυτό για να αποφευχθούν εντάσεις µεσούσης της εορταστικής περιόδου. Ωστόσο, θεωρείται θέµα ηµερών η κατάθεση του σχετικού νοµοσχεδίου στη Βουλή, καθώς ούτως ή άλλως η απελευθέρωση πρέπει βάσει του Μνηµονίου να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Φεβρουαρίου. Το υπουργείο Οικονοµικών που επεξεργάζεται το κρίσιμο νομοσχέδιο το οποίο αγγίζει περισσότερους από 2 εκατ. πολίτες, πρέπει το αμέσως επόμενο διάστημα να έλθει να συνεννόηση µε τα συναρμόδια υπουργεία ώστε να αντιμετωπιστούν ενδεχόμενες ενστάσεις και αντιστάσεις υπουργών, που όπως φάνηκε στο τελευταίο Υπουργικό Συµβούλιο υπάρχουν και είναι ισχυρές.
Στο µεταξύ δικηγόροι, συµβολαιογράφοι, µηχανικοί, φαρµακοποιοί και αρχιτέκτονες έχουν προαναγγείλει δυναµικές κινητοποιήσεις αντιδρώντας στην άρση κεκτηµένων από δεκαετίες, που θα επιβληθεί µε τηνψήφιση του σχετικού νοµοσχεδίου περί κλειστών επαγγελµάτων. Οι προειδοποιήσεις πάντως δεν φαίνεται να κάµπτουν το υπουργείο Οικονοµικών που εµφανίζεται αποφασισμένο να προχωρήσει στο άνοιγμα χωρίς εξαιρέσεις, εκτιμώντας ότι αυτό θα οδηγήσει σε πτώση των τιµών και θα αποκαταστήσει την έννοια της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Οι δικηγόροι εµφανίζονται -µέχρι στιγµής τουλάχιστον- να αντιδρούν πιο έντονα από όλους τους υπόλοιπους κλάδους στο σχέδιο της κυβέρνησης για πλήρες άνοιγµα όλων των επαγγελµάτων µέσω της εξάλειψης κάθε είδους περιορισµού που θα µπορούσε να θεωρηθεί ως “προνόµιο” για την πλειονότητα των επαγγελµατιών κάθε χώρου.
Τα σηµεία αιχµής για τους δικηγόρους είναι τρία: Η κατάργηση των ελάχιστων αµοιβών, η άρση της απαγόρευσης της διαφήµισης και η δυνατότητα άσκησης του επαγγέλµατος σε όλη την επικράτεια µε τη δηµιουργία έδρας. Οσον αφορά τα όρια των αµοιβών, ο κίνδυνος που ελλοχεύει -σύµφωνα µε πολλούς νοµικούς- είναι ο ευτελισµός των δικηγορικών υπηρεσιών, η αποδόμηση δηλαδή του δικηγορικού επαγγέλµατος.

Σπ. Καλογερίας: “Προσπαθούν να μας αιφνιδιάσουν”Όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος του τοπικού δικηγορικού συλλόγου, Σπύρος Καλογερίας, στη θέση των δικηγόρων θα προωθηθούν κεφαλαιουχικές εταιρίες, που θα αυξήσουν το κόστος της παροχής νομικών υπηρεσιών στους πολίτες. Ήδη τοπικά πάρθηκε απόφαση για αποχή διαρκείας, που θα επανεξεταστεί στις 10 Ιανουαρίου, ως πρώτο μέτρο αντίδρασης.
“Δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση. Οι πληροφορίες μας προέρχονται όπως σε όλους τους πολίτες μέσω των ΜΜΕ. Γεγονός είναι ότι ήδη προωθείται σχετικό νομοσχέδιο το περιεχόμενο του οποίου δεν το γνωρίζει κανείς και ποτέ δεν κλήθηκαν εκπρόσωποι των Φορέων στην επεξεργασία του.
Προφανώς επιχειρούν να μας αιφνιδιάσουν σε συνδυασμό με την απραξία και την ολιγωρία της ηγεσίας των δικηγορικών συλλόγων που ήταν παραπάνω από εμφανείς για να περάσουν αυτά τα μέτρα.
Επιχειρούν να δημιουργηθούν μονοπωλιακές καταστάσεις σε μια σειρά επαγγέλματα και να περιέλθουν στα χέρια λίγων με την μορφή ανωνύμων κεφαλαιουχικών επιχειρήσεων και αμέσως μετά θα δημιουργήσουν υψηλές τιμές στις παρεχόμενες υπηρεσίες με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ανασφάλεια στον πολίτη”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ν. Βίτσος: “Στάση αναμονής κρατούν οι φαρμακοποιοί”
Εν αναμονή των αποφάσεων της Κυβέρνησης για το λεγόμενο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, που συμπεριλαμβάνει και τον δικό τους χώρο, βρίσκονται οι φαρμακοποιοί.
Τοπικά, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του συλλόγου τους Νίκος Βίτσος, δεν υπάρχει καμιά ενημέρωση για τις επόμενες κινήσεις των υπευθύνων φορέων που θα χειριστούν το θέμα, επισημαίνοντας πως υπάρχουν και διαφορές στο τι ζητά ο κλάδος, από το τι προωθεί η Κυβέρνηση.
“Δεν υπάρχουν “κλειστά” επαγγέλματα. Υπάρχουν νομοθετημένοι όροι για το ποιος μπορεί να ακολουθήσει το συγκεκριμένο επάγγελμα. Το λέω αυτό για να καταλάβετε ότι στο νησί μας είμασταν 22 φαρμακεία και την τελευταία διετία έχουμε γίνει 38 οπότε δεν τίθεται ζήτημα κλειστού επαγγέλματος. Κάτι άλλο θέλει να πει η κυβέρνηση και χρησιμοποιεί αυτό τον όρο. Τι θα πει να ανοίξει; Όποιος έχει πτυχίο φαρμακοποιού και άδεια άσκησης επαγγέλματος να μπορεί να ανοίξει φαρμακείο; Αυτό είναι θεμιτό και δεν έχουμε κανένα πρόβλημα.
Από εκεί και πέρα καμιά επίσημη ενημέρωση από επίσημα χείλη δεν έχουμε για τις Κυβερνητικές προθέσεις και τι σημαίνει “άνοιγμα κλειστού επαγγέλματος”.
Είμαστε υπέρ της πώλησης φαρμάκων και από άλλα καταστήματα αρκεί να υπάρχει φαρμακοποιός.
Όσον αφορά στην τιμή, αυτή χοντρική και λιανική καθορίζεται από το κράτος και όχι από τον φαρμακοποιό. Εαν έχει σκοπό να το καταργήσει αυτό τότε πιθανόν να υπάρξει ανταγωνισμός που δεν ξέρουμε τι κατάληξη θα έχει”, δήλωσε ο κ. Βίτσος.Τελευταία άρθρα