Με εγκωμιαστικούς ύμνους, κλασικά έργα, κάλαντα του κόσμου και γλυκιές μελωδίες γέμισε τις καρδιές μας η φωτεινή βραδιά των Χριστουγέννων, αφού θεσμό, αποτελεί για τους “Τραγουδιστάδες τση Ζάκυθος”, η Χριστουγεννιάτικη συναυλία, η οποία και φέτος πραγματοποιήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου, στο Μητροπολιτικό ναό του νησιού μας, και η οποία ανέβασε υψηλά τον πήχη, σε επίπεδο που αρμόζει στη μουσική Ζάκυνθο.
Άλλωστε, δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά αφού η σημαντική Δεσποτική γιορτή της κατά σάρκας γεννήσεως του Χριστού, πάντοτε είναι ιδιαίτερη. Αυτή η ιδιαιτερότητα οδήγησε τον άνθρωπο στην ανάπτυξη ενός διαφορετικού ηχητικού μέσου προκειμένου να εκδηλωθεί και να εκφραστεί μιας και ο έναρθρος λόγος, ποτέ δεν μπόρεσε να αποδώσει όλες τις αποχρώσεις των υποκειμενικών, προσωπικών, ανθρώπινων σκέψεων και συναισθημάτων.
Το μουσικό πρόγραμμα αποτελείτο από έργα των Α. Vivaldi, Βach, Joan Krueger, Adolph Adam, Λατινικούς Yμνους, Κάλαντα της Μεσογείου, Χριστουγεννιάτικους Ζακυνθινούς Εκκλησιαστικούς ύμνους Αγνώστων, Κατσάκου, και των σύγχρονων Παναγιώτη Μαρίνου και Μιχάλη Τσαούση.
Το πολυφωνικό μέρος και την ορχήστρα, στελέχωσαν οι “Τραγουδιστάδες τση Ζάκυθος” υπό την διεύθυνση του Παναγιώτη Μαρίνου, ενώ τα χορωδιακά μέρη απέδωσε η παιδική χορωδία του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ζακύνθου υπό την διεύθυνση του Μιχάλη Τσαούση και τα μουσικά μέρη κάλυψε 16μελής ορχήστρα.
Εξέπληξαν όλους οι σολίστες Λένα Σουρμελή (σοπράνο), Στέλλα Μικρούλη (σοπράνο), Ανδριάνα Λυκούρεση (σοπράνο), Αλέξανδρος Αμανατίδης (τενόρος) και Γιάννης Γιατράς (τενόρος).
Κείμενα του Διονύση Φλεμοτόμου απέδωσαν ο Κώστας Συνετός και η Διονυσία Ξένου.
Ήταν τέτοια η προσέλευση των φιλόμουσων που κατέκλυσαν το ναό, που ευτυχώς οι οργανωτές είχαν προβλέψει να υπάρχει γιγαντοοθόνη στα προπύλαια του ναού, ώστε όλοι να ευχαριστηθούν ήχο και εικόνα.
Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι η μουσική δεν ανήκει στους “ειδικούς”. Είναι πανανθρώπινη, παγκόσμια, διαχρονική πολιτισμική αξία. Ο μουσικός λόγος, ανήκει στο σύνολο της ανθρωπότητας, στον κάθε ένα από εμάς, αποτελούν κληρονομιά μας.
Κάθε άνθρωπος μπορεί να αναπτύξει το μουσικό του αισθητήριο. Αρκεί να στρέψει το ενδιαφέρον του. Να εμπιστευτεί τις αισθήσεις του. Να αφιερώσει λίγες ώρες για να ακούσει, συγκεντρωμένος, ό,τι πιο όμορφο δημιούργησε ο ανθρώπινος νους.
Στόχος των διοργανωτών ήταν, το υψηλό αποτέλεσμα και παράλληλα μια ολοκληρωμένη ποιοτική κάλυψη της ψυχικής ανάγκης των Ζακυνθινών, όπως αυτή μεταφράζεται μέσα από τη μουσική, ειδικά εκείνες τις Αγίες ημέρες, και αυτό επετεύχθη πανηγυρικά
Η σπουδαία αυτή μουσική εκδήλωση, τελούσε υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Ζακύνθου.