Έκθεση θρησκευτικού τουρισμού από τη “European Expo”

Έκθεση πολιτιστικού, θρησκευτικού και προσκυνηματικού τουρισμού, διοργανώνει από τις 31 Μαρτίου έως τις 3 Απριλίου στην Αθήνα, η “European Expo”.
Η Διευθύντρια της “European Expo”, κ. Αγγελική Αυγουστίνου, παραχώρησε συνέντευξη τύπου χθες, κατά τη διάρκεια της οποίας αναφέρθηκε στους στόχους αυτής της ενέργειας.
“Η EYROPEAN EXPO διοργανώνει την Α΄ διεθνή έκθεση πολιτιστικού, θρησκευτικού και προσκυνηματικού τουρισμού, η οποία υλοποιείται με τις ευλογίες της εκκλησίας της Ελλάδος. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στις 31 Μαρτίου 2011. Με το πέρας των εγκαινίων θα ακολουθήσει δεξίωση, κατά τη διάρκεια της οποίας θα απονεμηθούν τιμητικές πλακέτες σε προσωπικότητες που έχουν ξεχωρίσει με το έργο και τη συνεισφορά τους στο χώρο του θρησκευτικού, του προσκυνηματικού και του πολιτιστικού τουρισμού. Η εκδήλωση θα καλυφθεί από Μ.Μ.Ε. πανελλαδικής και διεθνούς εμβέλειας. Η έκθεση θα λειτουργήσει σε ένα χώρο στρατηγικής σημασίας. Το Ε.Κ.Ε.Π. τυγχάνει της ευρείας αποδοχής, τόσο των συμμετεχόντων-εκθετών, όσο και των επισκεπτών. Η αισθητική και η τοποθεσία του, αποτελούν δύο από τα κύρια πλεονεκτήματά του. Η EUROPEAN EXPO δραστηριοποιείται στη διοργάνωση εμπορικών και κλαδικών εκθέσεων. Αν και νεοϊδρυθείσα, η εταιρεία μας ανέλαβε την υλοποίηση της συγκεκριμένης έκθεσης με αίσθημα υπευθυνότητας. Τόσο η προσωπική μου εμπειρία, όσο και των συνεργατών μου, αποτελεί εγγύηση για την άριστη έκβαση του εγχειρήματος αυτού, που αποτελεί αίτημα της Εκκλησίας της Ελλάδας και του τουριστικού κόσμου.
Λαμβάνοντας υπόψιν ότι ο θρησκευτικός και προσκυνηματικός τουρισμός είναι ο μόνος “ανθεκτικός” σε περιόδους οικονομικής κρίσης και ύφεσης, κύριος στόχος της έκθεσης αυτής είναι να προβληθούν οι θρησκευτικοί, πολιτιστικοί και ιστορικοί θησαυροί, ώστε το μόνο είδος τουρισμού που δεν θεωρείται “πολυτέλεια” να ακμάσει.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (Π.Ο.Τ.), ο τζίρος αυτής της μορφής τουρισμού υπολογίζεται σε 15 δις ευρώ, σε παγκόσμιο επίπεδο. Περίπου 300 εκατομμύρια άνθρωποι ταξιδεύουν κάθε χρόνο σε θρησκευτικούς τόπους, ενώ στην παγκόσμια αγορά σχεδόν τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν θρησκευτικές αναφορές και αποτελούν εν δυνάμει τουρίστες αυτού του είδους.
Δυνητικοί επισκέπτες θρησκευτικού τουρισμού στην Ελλάδα είναι Κύπριοι, Ρώσοι, Βούλγαροι, Σέρβοι, Ρουμάνοι (ορθόδοξοι), απόδημοι Έλληνες από τις δυτικές και βόρειες ευρωπαϊκές χώρες, την Αμερική, την Αυστραλία, την Αφρική, πανεπιστημιακές ομάδες θρησκευτικών, αρχαιολογικών, βυζαντινών σπουδών από τα πανεπιστήμια του κόσμου, ερασιτεχνικοί σύλλογοι αγιογραφίας, ζωγραφικής, γλυπτικής (ξυλόγλυπτα), ορθόδοξοι χριστιανοί από Συρία, Λίβανο, Ιράκ, καθώς και από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου (περίπου 300.000).
Καθίσταται, λοιπόν, επιτακτική η ανάγκη της προώθησης του θρησκευτικού και πολιτιστικού τουρισμού, ειδικά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
Στην έκθεση εξέχουσα θέση θα έχει ο πολιτισμός. Η ιστορία, η λαογραφία, οι παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα κάθε τόπου, θα παρουσιαστούν σε κοινό και επιχειρηματίες με το ανάλογο κύρος που τους αρμόζει.
Θα λάβουν μέρος: Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδας και του εξωτερικού, Υπουργεία (Πολιτισμού και Τουρισμού, Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων), κρατικές συμμετοχές εξωτερικού, Περιφέρειες, Δήμοι, Πρεσβείες, Επιμελητήρια, Ξενοδοχεία, Τουριστικά καταλύματα, Εταιρείες ενοικιάσεως αυτοκινήτων, Τουριστικά πρακτορεία, Αεροπορικές και ναυτιλιακές εταιρείες, πρακτορεία πούλμαν, Μουσεία, Πολιτιστικοί Σύλλογοι, Ασφαλιστικές εταιρείες, Τράπεζες, Συστήματα κρατήσεων, Health Center&Spa/Wellness, Εμπορικές εταιρείες ειδών ταξιδίου, Επιχειρήσεις εκκλησιαστικών ειδών.
Εντός της έκθεσης δίνεται η δυνατότητα στις Μητροπόλεις, στους φορείς, στις επιχειρήσεις που λαμβάνουν μέρος, καθώς και στους εμπορικούς επισκέπτες, να διαπραγματευτούν συμφωνίες και να προσεγγίσουν διεθνείς και νέες αγορές.
Ακόμη, εντός του εκθεσιακού χώρου, οι Μητροπόλεις, οι Περιφέρειες, οι Δήμοι και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι, θα παρουσιάσουν εκδηλώσεις, όπως χορευτικά, χορωδίες, θεατρικά, κ.λ.π.
Η είσοδος για τους εμπορικούς επισκέπτες (επιχειρηματίες, tour operators, travel agents, εκπροσώπους τουριστικών φορέων και επιχειρήσεων τουρισμού, δημοσιογράφων, κ.α.), καθώς και για το ευρύ κοινό θα είναι ελεύθερη” υπογράμμισε η κ. Αυγουστίνου.
Να προστεθεί ότι η κ. Αυγουστίνου ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Ζακύνθου, κ. Χρυσόστομο, για την αμέριστη βοήθειά του, ώστε η έκθεση αυτή να υλοποιηθεί, καθώς και την πρόεδρο του Συλλόγου Ξενοδόχων του Δήμου Λαγανά, κ. Χριστίνα Τετράδη, για την έμπρακτη υποστήριξή της στην περάτωση της RelTravel Exhibition.